Vairuotojai to dar nematė: netrukus pareigūnai vykdys neeilinį reidą

Balandžio 6-ąją, Saugaus eismo dieną, Lietuvos transporto saugos administracija kartu su Lietuvos kelių policija vykdys reidą, kurio tikslas – skatinti vairuotojų saugų, kultūringą ir pagarbų elgesį.

Pareigūnai stabdys vairuotojus palinkėti savitarpio supratingumo ir pagarbos kelyje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pareigūnai stabdys vairuotojus palinkėti savitarpio supratingumo ir pagarbos kelyje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2023, 12:49 PM, atnaujinta Apr 4, 2023, 1:18 PM

Penkiuose didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose) pareigūnai stabdys vairuotojus palinkėti savitarpio supratingumo ir pagarbos kelyje bei padovanoti specialiai akcijai sukurtos „antivirduliavimo“ arbatos.

Šios iniciatyvos tikslas – skatinti vairuotojus kelyje vengti pavojingo, chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo neleistinose vietose ir pan., būti žmogiškesniais, pakantesniais ir rūpestingesniais, galvojant ne tik apie savo, bet ir kitų eismo dalyvių saugumą.

Vairavimo kultūrą Lietuvoje vertinama tik kiek daugiau nei patenkinamai – 6,3 balo iš 10 galimų (pagal 2021 m. balandžio mėnesį UAB „Spinter tyrimai“ atlikto Lietuvos gyventojų tyrimo duomenis).

Dėl nekultūringo vairuotojų elgesio miestuose formuojasi spūstys, didėja psichologinė vairuotojų įtampa, kuri kraštutiniais atvejais virsta agresija. Tačiau svarbiausia ir skausmingiausia nekultūringo elgesio pasekmė – avarijos, kuriose žūsta žmonės.

„Viena iš opių problemų Lietuvos keliuose – eismo kultūros stoka. Neatsakingai, chuliganiškai besielgiantys vairuotojai, kurie atlieka pavojingus manevrus, skuba, nesilaiko saugaus atstumo ir kitaip pažeidžia kelių eismo taisykles kelia pavojų sau ir kitiems, išprovokuoja eismo įvykius.

Šia iniciatyva norime pakviesti visus kurti pozityvumo ir pasitikėjimo kultūrą vairuotojų bendruomenėje, skatinant suvokimą, kad visi galime būti vieni kitiems geranoriški, suprasti vieni kitus kelyje ir taip kartu kurti pagarba grįstą eismą šalyje“, – sako LTSA vadovas Genius Lukošius.

Pasak Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko Vytauto Grašio, eisme dalyvaujame visi: skirtingos kartos ir skirtingų temperamentų žmonės, patyrę ąsai ir pradedantys vairuotojai, mėgėjai ir profesionalai, jauni ir vyresni.

„Tam, kad mes keliuose visi tokie skirtingi sutartume, išmintinga būtų pasirinkti pagarbų bendravimą. Tai padėtų išvengti nemalonių situacijų, nereikalingo streso ir tikrai būtų mažiau skaudžių pasekmių“, – Vytautas Grašys.

„Nevirduliuok“ yra Lietuvos transporto saugos administracijos iniciatyva, kurios tikslas – skatinti kultūringą vairuotojų elgesį keliuose ir supratingumą bei pagarbą kitiems eismo dalyviams.

Nevirduliuok – tai nauja sąvoka kelių eismo dalyvių bendruomenės žodyne. Nevirduliavimas reiškia pagarbą, savikontrolę, sąmoningumą ir geranoriškumą kitų eismo dalyvių atžvilgiu.

Iniciatyvos metu gilinamasi į nekultūringo vairavimo priežastis ir pasekmes, siūloma būdų, kaip išlaikyti pagarbą kitiems eismo dalyviams ir išlikti ramiam kelyje, – nuo akcijų keliuose iki bendradarbiavimo su vairavimo mokyklomis, kurios rengia naujus vairuotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.