Atskleista prabangių automobilių prekeivių sukčiavimo schema

Prabangius automobilius iš JAV pardavinėję klaipėdiečiai kišenes pasipildė nuslėptais milijonais.

Automobilius iš JAV klaipėdiečiai slėpdavo gerai apgalvotame įmonių tinkle.<br>FNTT nuotr.
Automobilius iš JAV klaipėdiečiai slėpdavo gerai apgalvotame įmonių tinkle.<br>FNTT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2014, 11:24 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:06 PM

Tai išsiaiškino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnai.

Jų atliekamame ikiteisminiame tyrime išaiškinta automobilius iš JAV perpardavinėjusi įmonė, kuri įtariama nuslėpusi ne mažiau kaip 2,6 mln. litų gautų pajamų, o naudojantis keliose valstybėse įsteigtomis įmonėmis nesumokėjo apie 500 tūkst. litų mokesčių.

Įmonės savininkui ir penkiems šešėliniams neregistruotą ir neteisėtą veiklą vykdžiusiems automobilių prekeiviams pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisėtos ūkinės komercinės veiklos.

Byloje tiriamos aplinkybės ir dėl galimo nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo, vadinamojo pinigų plovimo.

Už brangų automobilį – 5 tūkst. litų

FNTT Klaipėdos apygardos valdybos tyrėjai ir Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai surinko duomenis, kad automobilių prekeiviai JAV aukcionuose įsigydavo mažai naudotas, 1–3 metų senumo, transporto priemones ir organizuodavo jų pargabenimą į Lietuvą.

Automobiliai buvo remontuojami ir parduodami Vokietijos, Švedijos, Rusijos, Kazachstano ir Lietuvos gyventojams.

Nustatyta, kad slėpdami tikrąsias gaunamas pajamas ir šešėlinės veiklos mastą, įtariamieji savo vardu nebuvo įsteigę įmonių ir neįregistravę savo veiklos VMI.

Atsiskaitymams už JAV įsigytus automobilius automobilių prekeiviai naudojosi 6 Lietuvoje, Kipre ir Latvijoje įsteigtų įmonių paslaugomis. Pastarosios bendrovės ne tik atlikdavo piniginius pervedimus už perkamus automobilius, bet ir tvarkydavo Lietuvoje muitinės procedūras.

Vengiant mokėti muito, PVM, pelno mokesčius, automobilių kainos būdavo sumažinamos iki nerealiai žemų kainų.

Pavyzdžiui, suklastojus automobilio importo ir pardavimo dokumentus, prabangi transporto priemonė būdavo įvertinta tik 5–10 tūkst. litų, kai tuo tarpu pirkėjas už automobilį realiai sumokėdavo apie 130 tūkst. litų.

Įtariamųjų - dešimtys

Painioje neteisėtos veiklos schemoje atskleista, kad dokumentai buvo klastojami visose šešėlinės prekybos grandyse.

Tarkim, suklastotuose dokumentuose buvo įrašoma, kad automobiliai parduodami Latvijos ar Kipro įmonėms, nors faktiškai automobiliai iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto buvo pervežami tiesiai į nelegalias automobilių remonto dirbtuves Lietuvoje.

Ikiteisminio tyrimo metu pas įtariamuosius buvo rasti suremontuoti ar remontuojami automobiliai, kurių kaina siekia beveik 800 tūkst. litų. Siekiant užtikrinti galimus civilinius ieškinius dėl nesumokėtų mokesčių valstybei bei galimą turto konfiskavimą, buvo apribotos nuosavybės teisės į šiuos automobilius.

Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia daryti prielaidą, kad šešėlinės veiklos mastas, importuojant naudotus automobilius iš JAV, išplitęs labai plačiai.

Šioje veikloje dalyvauja daug pavienių fizinių asmenų, legaliai negaunančių jokių pajamų, kurie daugelį metų naudojasi priedangos įmonių, klastojančių dokumentus paslaugomis.

Taip yra ne tik nuslepiami mokesčiai, bet ir sudaroma palanki terpė dideliam asmenų skaičiui vykdyti nelegalią veiklą.

Ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovauja ir kurį kontroliuoja Klaipėdos apygardos prokuratūra, tęsiamas. FNTT Klaipėdos apygardos tyrėjams bendradarbiaujant su VMI ir vertinant neapskaitytų pajamų mastą prekybos automobiliais srityje, įtariamųjų ratas gali plėstis iki kelių dešimčių asmenų.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.