Paaiškino, ko laukti iš naujų automobilio registravimo taisyklių

Nuo liepos 1 dienos įsigaliojus naujoms transporto priemonių registravimo taisyklėms daugeliui vairuotojų kilo daug klausimų, kas dabar bus su sezoniškai naudojamais automobiliais ir kaip saugiai nusipirkti naudotą mašiną.

Nuo šiol be techninės apžiūros kortelės užregistruoti automobilio nepavyks.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuo šiol be techninės apžiūros kortelės užregistruoti automobilio nepavyks.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2014, 8:38 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:59 AM

„Regitros“ specialistai paaiškino, kaip suprasti daugiausiai diskusijų keliančias naujoves.

Privalomoji techninė apžiūra – prieš registravimą

Nuo antradienio transporto priemonės registruojamos tik nustatyta tvarka atlikus jų atitikties įvertinimą ar patvirtinimą, privalomąją techninę apžiūrą (TA), privalomas muitinės procedūras ir apdraudus transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu.

Tiesa, atitikties vertinimo reikės ne visiems automobiliams – dėl jo labiausiai reikia susirūpinti automobilius ar motociklus atsigabenantiems iš JAV.

Informaciją, ar transporto priemonė atitinka nustatytus reikalavimus, „Regitra“ elektroniniu būdu gaus iš Lietuvos Respublikos muitinės, Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuro, Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“, kitų kompetentingų institucijų.

Tai reiškia, kad vairuotojams patiems nereikės susirinkti šusnies dokumentų – galiojančius atitikties liudijimus, TA galiojimą, sumokėtą muito mokestį ir kita specialistai matys kompiuterio ekrane.

Be to, tokiu būdu turėtų būti pažaboti sukčiai, parduodantys žmonėms automobilius be sumokėto muito mokesčio iš Šveicarijos ir meluojantys, kad jie iš Vokietijos.

Kam nereikės atitikties įvertinimo

Neatlikus transporto priemonės atitikties įvertinimo, bus registruojamos Lietuvoje jau registruotos transporto priemonės ir naujos transporto priemonės, priklausančios Europos Bendrijos (EB) patvirtintam tipui ir turinčios EB atitikties liudijimą – tai visi nauji ir Lietuvoje jau važinėjantys automobiliai.

Neatlikus atitikties įvertinimo taip pat bus registruojamos Europos Sąjungos arba Europos Ekonominės Erdvės šalyse (Islandijoje, Norvegijoje ir Lichtenšteine) registruotos transporto priemonės, turinčios šių šalių išduotą registracijos liudijimą, atitinkantį Tarybos direktyvos 1999/37/EB dėl transporto priemonių registracijos dokumentų reikalavimus ir kurių pirmosios registracijos data šiose šalyse yra iki 2009 m. balandžio 29 dienos.

Naujesniems automobiliams turėtų pakakti EB atitikties liudijimo.

Laikinoji registracija – su lengvatomis

Palankesnės registravimo sąlygos bus taikomos transporto priemones registruojant laikinai, kai dėl registravimo kreipiasi žmogus, turintis iš mūsų šalies išvežamą transporto priemonę.

Tokiu atveju laikinosios registracijos numerio ženklai bus išduodami neatlikus transporto priemonės atitikties patvirtinimo ir neturint galiojančios privalomosios techninės apžiūros, tačiau šių transporto priemonių valdytojai turės būti apsidraudę transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu.

Užklijuojant specialų lipduką, laikinosios registracijos numerio ženkluose bus nurodomas laikinosios registracijos galiojimo terminas.

Paprastesnis išregistravimas

Įsigaliojus naujosioms taisyklėms, bus paprasčiau išregistruojamos baigtos eksploatuoti ar parduotos į užsienį transporto priemonės.

Išregistravimas bus atliekamas automatiniu būdu po to, kai per 90 dienų bus nepašalintos priežastys, dėl kurių buvo sustabdytas leidimas transporto priemonei dalyvauti eisme - pasibaigus TA ar privalomojo transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo galiojimui, arba nesumokėjus valstybės nustatytų mokesčių.

Nuo spalio 1 dienos automatiniu būdu bus išregistruojamos transporto priemonės, kurių valdytojai miršta arba kurių valdytojai – juridiniai asmenys – išregistruojami.

Galimybė pačiam sustabdyti registraciją

Transporto priemonės šeimininkas savo iniciatyva gali pats sustabdyti registraciją ir taip išvengti automatinio transporto priemonės išregistravimo.

Ilgiausias laikotarpis, kuriam leidžiama registraciją sustabdyti – vieni metai.

Kreiptis dėl registracijos sustabdymo galima „Regitros“ padalinyje arba elektroniniu būdu prisijungus prie „Regitros“ el. paslaugų portalo.

Ši galimybė pravers naudojantiems automobilį tik vasarą arba tik žiemą, arba remontuojantiems savo transporto priemonę.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.