Lietuvoje vairuotojų informavimo sistemą pakeis programėlė

Iš Lietuvos į vakarų šalis keliaujantys vairuotojai pastebėjo, kad svetur per radiją nuolat pranešinėjama, jei priekyje yra transporto spūstis arba kelio remontas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 28, 2014, 4:28 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:37 PM

Mūsų šalyje tokios visuotinės vairuotojų informavimo sistemos nėra, tačiau ją ruošiasi pakeisti programėlė „Yanosik“.

Ši eismo informavimo sistemos programėlė išmaniesiems telefonams jau veikia Lenkijoje ir ten yra viena iš dažniausiai atsisiunčiamų programėlių, turinti beveik 2 mln. vartotojų.

„Yanosik“ - tai interaktyvaus socialinio tinklo projektas. Jis leidžia vairuotojams informuoti vienas kitą apie eismo situaciją ir pranešti apie įvykius, kurie apsunkina ar blokuoja eismą arba kelia pavojų.

Vairuotojas, pastebėjęs eismo įvykį kelyje, stacionarius fotoradarus ar policijos ekipažą, vienu mygtuko paspaudimu nusiunčia pranešimą sistemai, tuo pačiu pažymėdamas savo buvimo koordinates.

Kitas vairuotojas, važiuojantis link pažymėtos vietos, gauna išsamų pranešimą apie pavojų kelyje ir turi laiko sureaguoti. „Yanosik“ veikia GPS signalų ir GPRS duomenų perdavimo būdu, taip sistemoje kaupiami duomenys apie esamą eismo situaciją.

Realaus laiko navigacija yra specialiai sukurta pagal „SmartTraffic“ technologiją, kuri leidžia sutaupyti laiko ir išvengti spūsčių keliuose.

Patys sistemos vartotojai, naudodamiesi „Yanosik“, pagerina šią sistemą. Tokiu būdu daugėja naujų narių, kurie padidina informacinių pranešimų skaičių, ir sistema toliau savarankiškai auga.

Programėlės atstovo Lietuvoje „Altas“ duomenimis, Lenkijoje nėra jokių panašių sprendimų, kurie turėtų tokią didelę vartotojų bendruomenę kaip „Yanosik“. Programėlę išmaniajam telefonui per penkerius metus atsisiuntė daugiau kaip 1,8 mln vartotojų ir šis skaičius nuolat didėja.

Kiekvieną mėnesį „Yanosik“ sistemą naudoja daugiau nei pusė milijono unikalių vartotojų, kurie nuvažiuoja daugiau nei 200 milijonų kilometrų per mėnesį. Bet kuriuo metu su programėle važinėja vidutiniškai kelios dešimtys tūkstančių vairuotojų.

Lenkijoje ir Lietuvoje vairuotojo asistentas „Yanosik“ yra siūlomas kaip nemokama programėlė išmaniesiems telefonams, bei specialus įrenginys, kuris prijungiamas prie 12V elektros lizdo automobilyje.

Lietuvoje šiuo metu prieinama nemokama programėle „Android“ operacinei sistemai (netrukus taip pat bus iOS ir „Windows Phone“ operacinėms sistemoms), o įrenginį bus galima įsigyti nuo rugpjūčio mėnesio.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją