Naują automobilį pirkti pagal nuotrauką – beprotybė?

Pirmąjį pusmetį šalyje įregistruota 16 proc. daugiau naujų automobilių nei per pirmąjį 2014-ųjų pusmetį. Atsargiais laikomi lietuviai perka naujausius modelius net neapžiūrėję.

Pirkti automobilį nemačiomis užsienyje vis populiariau. Tačiau taip mašiną įsigijo ir ne vienas lietuvis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pirkti automobilį nemačiomis užsienyje vis populiariau. Tačiau taip mašiną įsigijo ir ne vienas lietuvis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pirkti automobilį nemačiomis užsienyje vis populiariau. Tačiau taip mašiną įsigijo ir ne vienas lietuvis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Pirkti automobilį nemačiomis užsienyje vis populiariau. Tačiau taip mašiną įsigijo ir ne vienas lietuvis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Anot Lietuvos autoverslininkų asociacijos generalinio direktoriaus R.Knyvos, prekybos automobiliais šuolis vasaros pradžioje Lietuvai nėra būdingas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Anot Lietuvos autoverslininkų asociacijos generalinio direktoriaus R.Knyvos, prekybos automobiliais šuolis vasaros pradžioje Lietuvai nėra būdingas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ilona Steponėnė („Lietuvos rytas“)

Aug 2, 2015, 6:29 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 8:53 AM

Ypač aktyvus Lietuvos naujų lengvųjų automobilių prekyboje buvo birželio mėnuo – tuomet registruotas net 1591 naujas automobilis, o tai 30 proc. daugiau nei pernai birželį.

Lietuvos autoverslininkų asociacijos (LAA) generalinis direktorius Rokas Knyva patvirtino, kad toks reikšmingas prekybos šuolis vasaros pradžioje Lietuvai nėra būdingas.

Atnaujino mašinų parkus

Prie augimo daug prisidėjo ir įmonės bei valstybinės įstaigos, pavyzdžiui, „Švyturys-Utenos alus“ įsigijo 32 hibridinius „Toyota Yaris“ ir „Toyota Auris“, o aplinkosaugininkų automobilių parką liepą papildė 40 naujų visureigių „Isuzu D-Max“.

R.Knyva sakė, kad daugėja ir pavienių pirkimo atvejų.

„Tai nėra tipiškas elgesys. Galima manyti, kad ekonomika nėra sustingusi. Mat paprastai po euro įvedimo žmonės linkę pataupyti, todėl toks didelis augimas stebina“, – tvirtino jis.

Viena priežasčių gali būti kelių naujų modelių pristatymas. Anot R.Knyvos, prie rinkos augimo labai prisidėjo „Nissan“.

„Bet jei būtent tokia augimo priežastis, vadinasi, antrąjį pusmetį pardavimas turėtų mažėti“, – svarstė LAA vadovas.

Apžiūrėti nebebūtina

Birželį Lietuvoje pasirodė nedidelis prabangus sedanas „Jaguar XE“ ir du miesto visureigiai – „Mazda CX-3“ bei „Renault Kadjar“. Visi šie modeliai populiarūs užsienyje, Lietuvoje pirkėjai taip pat įsigeidė jų net nematę.

„Jaguar“ ir „Mazda“ Lietuvoje atstovaujančios įmonės „Inchcape Motors“ rinkodaros vadovė Miglė Makauskaitė sakė, kad naujus modelius žmonės pirko jų realiai net neapžiūrėję. Apžiūrėtas tik nuotraukoje parduotas vienas „Jaguar XE“ ir šeši „Mazda CX-3“.

„Taip elgiasi žmonės, kurie labai nori tokio automobilio ir tiki, kad gaus gerą produktą. Kai kas spėja apžiūrėti automobilį ir parodose užsienyje, – pasakojo M.Makauskaitė. – Taip pat svarbus pardavėjų darbas, jie nuolat informuoja pirkėjus, kokių modelių laukiame.“

Pirkti automobilį nemačiomis užsienyje tampa vis populiariau. Štai visus pirmuosius 1927 „Volvo XC90“ pirkėjai internetu išgraibstė per dvi paras, o „Hyundai“ net svarsto galimybę atidaryti pirmąją internetinę automobilių parduotuvę.

Daugėjo naujų automobilių

Nors dauguma vairuotojų vis dar renkasi naudotus automobilius, naujų transporto priemonių dalis Lietuvos keliuose vis didėja.

Palyginus pastarųjų ketverių metų duomenis, šįmet mūsų šalyje buvo įregistruota kaip niekad mažai naudotų ir kaip niekad daug naujų transporto priemonių.

„Regitros“ duomenimis, per šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvoje pirmą kartą įregistruoti 67 936 lengvieji automobiliai, iš jų 88 proc. (59 tūkst. 491) anksčiau jau buvo naudoti užsienyje, o 12 proc. (8445) – nauji.

Šie duomenys apskaičiuoti jau atmetus reeksportą – naujus automobilius, kurie iš karto po registravimo Lietuvoje mūsų šalies keliuose nepasilieka ir iškeliauja pas pirkėjus iš užsienio.

Bendrovės „Autotyrimai“ duomenimis, šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvoje buvo įregistruoti 9688 nauji automobiliai, o augimas siekė 15 proc.

Tai reiškia, kad šįmet į užsienį išvežti 1243 nauji automobiliai, bet tai šiek tiek mažiau nei pernai.

Ko nežinome apie Graikiją?

Europos naujų automobilių rinkoje šių metų birželis taip pat pasižymėjo netipišku augimu. Daugumoje Europos Sąjungos šalių naujų automobilių rinka augo dviženkliais skaičiais ir pasiekė beveik 7,17 mln. naujų automobilių. Tai beveik prilygsta 2008 metų rezultatui.

Birželio rekordininkė – Portugalija, šioje šalyje nupirkta net 33,9 proc. daugiau naujų automobilių, o kritimas užfiksuotas tik Airijoje bei Suomijoje.

Visoje ES bendras rinkos ūgtelėjimas sudarė 8,2 proc. Tai atspindi teigiamus vartotojų lūkesčius dėl ilgalaikio ES ekonominio stabilumo.

Kad ir kaip būtų keista, Graikija, susidurdama su didžiuliais iššūkiais savo šalies ekonomikoje, per šį pusmetį sugebėjo įsigyti net 15,1 proc. daugiau naujų lengvųjų automobilių nei 2014-aisiais.

„Naujų automobilių pardavėjai visuomet nori parduoti kuo daugiau, bet Graikija elgiasi nelogiškai. Tai nėra tas atvejis, kai reikėtų pinigus paversti kuo nors apčiuopiamu. Gal rinkos dalyviai nesuvokia, kas vyksta, o galbūt mes nematome tikrosios situacijos“, – aiškino LAA vadovas R.Knyva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.