Viena keistenybė Rusijoje atskleidžia tikrąją šalies padėtį

Ekonomikos krizė pakuteno padus ir Rusijos vidurinei klasei: šalyje katastrofiškai traukiasi naujų automobilių pardavimas. Tačiau – paradoksas – daugiau parduodama ir prabrangių automobilių.

Rusijoje vieni perka „Mercedes-Benz Maybach S-Class“, o kiti turi pasitenkinti kur kas kuklesne ir, žinoma, pigesne „Avtovaz“ produkcija (nuotr.).
Rusijoje vieni perka „Mercedes-Benz Maybach S-Class“, o kiti turi pasitenkinti kur kas kuklesne ir, žinoma, pigesne „Avtovaz“ produkcija (nuotr.).
Rusijoje vieni perka „Mercedes-Benz Maybach S-Class“ (nuotr.), o kiti turi pasitenkinti kur kas kuklesne ir, žinoma, pigesne „Avtovaz“ produkcija.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje vieni perka „Mercedes-Benz Maybach S-Class“ (nuotr.), o kiti turi pasitenkinti kur kas kuklesne ir, žinoma, pigesne „Avtovaz“ produkcija.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

2016-08-14 18:07, atnaujinta 2017-05-15 23:18

Europos verslo asociacijos Automobilių gamintojų komitetas jau du kartus keitė 2016-ųjų mašinų pardavimo Rusijoje prognozę.

Dabar jis apsistojo ties 1,44 mln. automobilių šiemet, o tai 10,3 proc. mažiau, nei buvo parduota 2015 metais, ir beveik du kartus mažiau negu prieš krizę – 2013 metais rusai nusipirko 2,78 mln. naujų automobilių, o 2012-aisiais – 2,93 mln.

Perka „Lada“ ir „Mercedes-Benz“ S klasę

Be to, patys populiariausi tarp pirkėjų – Rusijos gamintojo „AvtoVAZ“ automobiliai. Šios įmonės gaminiai užima devynias populiariausių mašinų pozicijas pirmajame dešimtuke. Ir ne todėl, kad Toljačio mieste gaminamų automobilių paklausa būtų išaugusi, – tiesiog kiti prekės ženklai buvo prastai parduodami.

Paradoksas, tačiau tuo pat metu, kai traukiasi vidurinės klasės poreikius atitinkančių automobilių pardavimas, daugiau parduodama prabangių automobilių.

2016-ųjų pirmąjį pusmetį tokių mašinų Rusijoje buvo parduota 675, o tai 24,5 proc. daugiau nei prieš metus. Apie 60 proc. šios rinkos sudaro vienas brangiausių modelių „Mercedes-Benz Maybach S-Class“.

Šiemet sausį–birželį tokius automobilius įsigijo 401 Rusijos gyventojas – 40,7 proc. daugiau nei pernai.

Antroje sąrašo vietoje – „Bentley“, tokių automobilių šiemet Rusijoje per pirmąjį pusmetį nupirkta 153 – 48,5 proc. daugiau. Pats populiariausias tarp „Bentley“ – visureigis „Bentayga“ (parduotos 63 mašinos), kuriuo prekiauti Rusijoje pradėta vos balandį.

Pirmąjį prabangių mašinų trejetą užbaigia „Rolls-Royce“ – jų per pusmetį parduota 58.

Sausį–birželį Rusijos keliais pradėjo važinėti ir 24 nauji „Maserati“, 23 „Ferrari“, 14 „Lamborghini“ ir 2 „Aston Martin“.

Prabangiausi automobiliai – vaikams

Automobilių pardavėjai sako, kad brangių automobilių savininkais tampa ne labai turtingi verslininkai, o jau užaugę jų vaikai, taip pat gerai uždirbančių Rusijos valdininkų atžalos.

Tyrimų agentūra „Avtostat“ išskyrė vieną Rusijos automobilių rinkos ypatumą: krintant naujų automobilių paklausai, didėja naudotų pardavimas – įsigyta 2,5 mln. tokių mašinų, kaip ir praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį.

Beje, ekonomikos viražai paveikė ir turtuolius.

Kompanija „Rolls-Royce“ Maskvoje atidarė pirmąjį Europoje naudotų automobilių saloną.

„Rolls-Royce“ automobilių Rusijoje nenumaldomai daugėja.

Daug klientų nutarė, kad ekonomikos nestabilumo laikais geriausia investuoti į vertybes, kurių neveikia laikas.

Juk, kaip sakė kompanijos steigėjas seras Henry Royce’as: „Kokybė išlieka ir tuomet, kai kainą visi seniai pamiršo“, – kalbėjo „Rolls-Royce Motor Cars“ regiono padalinio vadovas Jamesas Crichtonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.