Degalų kainos pagal uždarbį: kur pigiausi, o kur – brangiausi?

Pasaulinėse rinkose išliekant žemai naftos kainai vairuotojai ir toliau gali džiaugtis sąlyginiai pigiais degalais.

Lietuvoje degalai nėra brangiausi, tačiau vairuotojai linkę taupyti.<br>T. Bauro nuotr.
Lietuvoje degalai nėra brangiausi, tačiau vairuotojai linkę taupyti.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2016, 11:41 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:02 PM

Visgi, kaip pažymi agentūros „Bloomberg“ specialistai, finansinė našta užpilant pilną baką įvairiose šalyse yra labai nevienoda.

Apžvalgininkai pasirinko 61 šalį ir pagal tinklapio globalpetrolprices.com degalų kainas vienam litrui 95 oktaninio skaičiaus benzino suskirstė jas į tris reitingus siekdami nustatyti, kuriuose kraštuose vartotojams jis iš tiesų yra pigiausias.

Paaiškėjo, kad mažiausiai vos 0,01 euro benzinas kainuoja Venesueloje, o brangiausiai, net 1,67 euro už litrą teks mokėti Honkonge. Tuo metu Lietuva pagal šį reitingą su 1,06 euro už litrą atsidūrė 29-oje vietoje.

Visgi informatyvesni šiuo atveju yra „Bloomberg“ apskaičiuoti santykiniai rodikliai. Įvertinus tai, kad statistinis lietuvis per dieną uždirba 36,46 euro, vienas litras degalų jam atsieina 2,92 paros uždarbio.

Kaip ir galima numanyti, geriausiai šiuo atžvilgiu situacija Venesueloje, kur vienas litras benzino kainuoja vos 0,23 proc. dienos uždarbio.

Tuo metu vidutinis Indijos gyventojas įsipylęs litrą degalų išleistų daugiau nei penktadalį atlyginimo.

Nors lietuviai itin aktyviai domisi degalų kainomis ir renkasi automobilius, kurių išlaikymas kainuotų pigiau, visgi važinėja ne tiek ir daug. Per metus vidutinis vairuotojas sudegina beveik 90 litrų degalų ir tam išleidžia 0,72 proc. atlyginimo.

Atkreipiant dėmesį į kaimynines Baltijos šalis galima pastebėti, kad estams dėl didesnių atlyginimų vienas litras degalų mažiau palengvina pinigines. Litras čia atsieina 2,45 proc. atlyginimo.

Tačiau estai nelinkę taupyti ir per metus kiekvienas vairuotojas sudegina beveik 240 litrų benzino ir tam išleidžia 1,61 proc. uždarbio.

Latvijoje degalai yra pigiausi, tačiau „Bloomberg“ duomenimis, litras benzino latviui atrodo brangesnis nei lietuviui, nes kainuoja 3 proc. dienos uždarbio.

Latviai taip pat važinėja daugiau nei mes ir per metus sunaudoja vidutiniškai 134 litrus degalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.