Lietuvių perkami automobiliai atskleidžia, kaip keičiasi vairuotojų įpročiai

Lietuvos keliuose važinėja daugiau kaip milijonas įvairių modelių automobilių. Atlikta išsami mūsų šalies automobilių parko analizė rodo: vairuotojų pomėgiai bėgant laikui kinta.

2017 metus Lietuvos vairuotojai pradėjo turėdami net 1 238 210 eksploatuojamų automobilių.<br>Gamintojo nuotr.
2017 metus Lietuvos vairuotojai pradėjo turėdami net 1 238 210 eksploatuojamų automobilių.<br>Gamintojo nuotr.
Populiariausiu modeliu Lietuvoje išlieka „Volkswagen Passat“.<br>Gamintojo nuotr.
Populiariausiu modeliu Lietuvoje išlieka „Volkswagen Passat“.<br>Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ilona Steponėnė („Lietuvos rytas“)

Feb 11, 2017, 11:32 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 7:34 AM

Lietuvos autoverslininkų asociacija (LAA), tyrimų bendrovė „Datacenter“ ir „Regitra“ pristatė detalius duomenis apie Lietuvoje įregistruotus automobilius.

2017 metus Lietuvos vairuotojai pradėjo turėdami net 1 238 210 eksploatuojamų (su galiojančiu privalomuoju draudimu ir technine apžiūra) automobilių. Jau trečius metus iš eilės vidutinis mūsų šalies automobilių parko amžius nesikeičia – 15 metų.

Pirmą kartą Lietuvoje įregistruotų naudotų automobilių amžius taip pat nepasikeitė ir išliko 12 metų.

Tačiau naujų automobilių dalis ryškiai padidėjo ir pernai tūkstančiui gyventojų teko 7,9 naujo automobilio. 2015-aisiais šis skaičius siekė 6,7, o 2013 metais – vos 4,1.

„Tai mus džiugina, nes, nors ir lėtai, Lietuvos automobilių parkas sveiksta“, – teigė LAA direktorius Rokas Knyva.

Populiariausi – „Volkswagen“

Tačiau „Regitros“ Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis apramino: nauji automobiliai nesudarė nė 2 proc. visų automobilių, o net 969 134 mašinos (78 proc. viso parko) yra senesnės nei 10 metų.

„Lietuva dėl savo geografinės padėties patogi reeksportui ir iš duomenų akivaizdu, kad jis klesti. Taip pat galima daryti išvadą, kad Lietuvos gyventojams naujas automobilis dar nėra toks įprastas“, – tvirtino D.Jurgutis.

„Regitra“ ir bendrovė „Datacenter“ sudarė 15 Lietuvoje populiariausių automobilių markių sąrašą, kuriame atsispindi, kiek ir kuriais metais pagamintų automobilių yra registruota mūsų šalyje. Į šią lentelę įtraukti ir iš lietuviškų salonų pirkti automobiliai, ir įvežti naudoti modeliai.

„Datacenter“ vadovas Gražvydas Davidavičius atkreipė dėmesį, kad ir tarp naujesnių, ir tarp gerokai panaudotų automobilių Lietuvoje yra vienas aiškus lyderis – „Volkswagen“.

Vertinant pagal amžių „Volkswagen“ markę tik tarp 2007-aisiais pagamintų automobilių lenkia „Toyota“.

Vokiečių gamintojas tvirtai pirmauja ir pažvelgus į populiariausius modelis: pirmąją vietą Lietuvoje užima „Passat“ (registruota 85 033), antrąją – „Golf“ (55 974).

Apstu senų „Audi“

Antroji pagal populiarumą markė Lietuvoje – „Audi“, jų registruota daugiau nei 150 tūkst. Bet net 92 proc. šios markės automobilių senesni nei 10 metų.

Tokio didelio skirtumo nėra tarp skirtingo amžiaus kitų dviejų vokiškų markių – BMW ir „Mercedes-Benz“ automobilių. Jie Lietuvoje pagal populiarumą užima atitinkamai 7 ir 9 vietas, o senesnių nei 10 metų automobilių dalis tarp jų sudaro atitinkamai 79 bei 78 proc. ir nenukrypsta nuo šalies vidurkio.

Tai galima paaiškinti lietuvių įpročiais ir nuo seno susiklosčiusia padėtimi – „Audi“ automobiliai laikomi gana praktiškais ir prieš porą dešimtmečių buvo pigesni už panašius „premium“ segmento naudotus automobilius.

Todėl daug šiuo metu jau senstelėjusių „Audi“ yra Lietuvoje registruotos daug metų, bet jų vairuotojai nemato reikalo keisti dar teberiedančių automobilių.

„Audi A6“ ir A4 pagal populiarumą tarp modelių Lietuvoje užima trečiąją ir ketvirtąją vietas, jų registruota atitinkamai 43 049 ir 40 049, bet naujesnius automobilius besirenkantys vairuotojai nebeteikia pirmenybės šiai markei.

Priešinga tendencija matoma tarp „Nissan“ ir „Škoda“ pirkėjų. Tik 67 proc. „Nissan“ markės automobilių Lietuvoje yra senesni nei 10 metų, o tarp „Škoda“ modelių jų dalis sudaro tik 43 proc.

Tai reiškia, jog lietuviai nepraleidžia pro ausis rinkos tendencijų ir jau pastebėjo, kad per pastarąjį dešimtmetį šie du gamintojai išleido ne vieną sėkmingą, racionaliai įkainotą modelį.

Stebi naujienas

Analizuojant kiekvienų metų duomenis akivaizdu, kad vairuotojai seka net naujų modelių pasirodymo datas.

Antai „Nissan“ populiarumas smarkiai pakilo 2014-aisiais, kai pasirodė naujos kartos miesto visureigis „Qashqai“, o „Toyota“ paklausa didėjo pernai ir užpernai gamintojui atnaujinus net kelis populiariausius modelius.

Naujas tendencijas atspindi ir lietuvių požiūris į elektromobilius. 2014-aisiais jų į Lietuvą buvo įvežta 63, 2015-aisiais – jau 160, o praėjusiais metis naujai registruotų elektromobilių skaičius pasiekė 350.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.