Savivaldybė sugalvojo, kaip metalinių garažų savininkai galės sutvarkyti atliekas

Vilniaus miesto savivaldybė, siekdama padėti greičiau atlaisvinti metaliniais garažais nelegaliai užstatytą valstybinę teritoriją, pirmoms trims geranoriškoms garažų bendrijoms organizuoja patogesnį atliekų sutvarkymą. Metalinių garažų savininkams nereikės patiems vežti atliekų – pastarųjų surinkėjai į garažų bendrijas atvažiuos patys.

Garažų savininkai mobiliose supirktuvėse galės priduoti įvairias atliekas.<br> S.Žiūros nuotr. 
Garažų savininkai mobiliose supirktuvėse galės priduoti įvairias atliekas.<br> S.Žiūros nuotr. 
 Metalo ir kitų atliekų supirktuvės.
 Metalo ir kitų atliekų supirktuvės.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-08-28 17:04, atnaujinta 2020-08-28 17:08

Vilniaus miesto savivaldybės administracija įpareigojo iki rugsėjo 30 d. metalinių garažų savininkus išsikelti garažus į savo pačių žemę arba priduoti juos kaip metalo laužą bei sutvarkyti likusias atliekas.

Pašalinus garažus, atlaisvinta 51 ha ploto valstybinė teritorija bus panaudota plėtojant patogesnę infrastruktūrą vilniečiams.

Norėdama garažų savininkams palengvinti išsikėlimo procesą, sostinės administracija susitarė su atliekų supirkimo įmone „EMP Recycling“ ir jau kitą savaitę keliose Vilniaus bendrijose įsikurs mobilios atliekų supirkimo stotelės. Jose bus galima priduoti įvairias atliekas, kurios susikaupė metaliniuose garažuose.

Kadangi garažų savininkams nereikės niekur vežti atliekų, tikimasi, kad savininkai bus geranoriški ir pasinaudos šia galimybe. Už kai kurių atliekų pridavimą savininkams bus primokėta.

Garažų savininkai mobiliose atliekų supirktuvėse galės priduoti tokias atliekas, kaip statybos, remonto ir griovimo atliekos, asbesto turinčios atliekos, baterijos ir akumuliatoriai, automobilių remonto atliekos, rūgštys, šarmai, dažai ir kitos.

Pirmadienį, rugpjūčio 31 d., mobiliosios atliekų supirktuvės bus įkurtos trijuose geležinių garažų bendrijose: Pilaitėje, Kavoliuko g. 1A (nuo 10 iki 18 val.), Rasose, Liepkalnio g. 140 (nuo 13 iki 18 val.) ir Vilkpėdėje, Skroblų g. 19 (nuo 10 iki 12 val.). Ateityje mobiliosios atliekų supirktuvės atvyks ir į kitus metalinių garažų masyvus.

Savivaldybė primena, kad iškėlęs metalinį garažą jo valdytojas privalo išvežti ir daiktus, atliekas, sutvarkyti garažu užstatytą ir jo eksploatavimui naudotą teritoriją. Iki rugsėjo 30 d. Savivaldybės administracija siūlo pagalbą – tiems savininkams, kurie metalinius garažus išsikels patys, bus padėta sutvarkyti teritoriją nemokamai. Tie, kurie garažus iškelti vėluos, turės teritoriją sutvarkyti patys arba sulauks reikalavimo atlyginti teritorijos tvarkymo išlaidas.

Vilniaus miesto savivaldybė toliau derasi dėl nemokamo atliekų išvežimo ir su kitomis atliekų priėmimo organizacijomis, kad būtų kuo greičiau atlaisvinta valstybinė teritorija.

Šiuo metu Vilniuje stovi apie 10 700 nelegalių metalinių garažų. Masyvų užimamas plotas prilygsta maždaug 71 futbolo aikštei arba beveik trečdaliui Vingio parko teritorijos. Didžioji dalis metalinių garažų yra apleisti, aplink juos mėtosi šiukšlės, garažai trūnija ir kelia grėsmę asmenų sveikatai, aplinkai bei turtui.

Taip pat garažų masyvai trukdo plėtoti trūkstamą miesto infrastruktūrą – kurti viešąsias poilsio erdves, tiesti naujus kelius automobiliams, pėstiesiems ir dviratininkams.

Laikini metaliniai garažai Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose pradėjo kurtis dar sovietmečiu. Tuomet metaliniams garažams buvo leista valstybinėje žemėje įsikurti laikinai – 3–5 metams. Tačiau garažai liko dešimtmečiams stovėti valstybinėje teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.