Prekybos centrų aikštelėse – nemalonus siurprizas vairuotojams: už automobilio statymą teks atverti pinigines

Prekybos tinklai žiemą apmokestino automobilių stovėjimo aikšteles prie parduotuvių, kad naktimis galėtų išvalyti sniegą. Labiausiai nustebino „Lidl“, nutaręs imti po 5 eurus už valandą.

Brangiausia aikštelė – S.Stanevičiaus gatvėje prie parduotuvės „Lidl“. Jeigu neapsižiūrėjęs čia nakčiai paliksi automobilį, ryte teks suploti net 40 eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Brangiausia aikštelė – S.Stanevičiaus gatvėje prie parduotuvės „Lidl“. Jeigu neapsižiūrėjęs čia nakčiai paliksi automobilį, ryte teks suploti net 40 eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kalvarijų gatvėje prie „Norfos“ pirkėjams skirtos 2 nemokamos valandos.
Kalvarijų gatvėje prie „Norfos“ pirkėjams skirtos 2 nemokamos valandos.
Prie „Maximos“ parduotuvių statyti automobilius naktimis draudžiama.
Prie „Maximos“ parduotuvių statyti automobilius naktimis draudžiama.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 20, 2021, 7:19 PM, atnaujinta Feb 8, 2021, 3:55 PM

Didesni mokesčiai – kad galėtų išvalyti sniegą. Taip teisinasi prekybos tinklų atstovai. Bet visus labiausiai nustebino „Lidl“ prie parduotuvės S.Stanevičiaus gatvėje nuo 23 iki 7 valandos taikomas net 5 eurų mokestis.

„Laikomės pozicijos, kad automobilių stovėjimo aikštelė prie parduotuvės pirmiausia yra skirta klientams.

Norime sudaryti sąlygas kuo patogiau apsipirkti, dėl to kai kuriose aikštelėse ir esame nustatę mokesčius už ilgesnį automobilio stovėjimą“, – paaiškino prekybos tinklo „Lidl“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Kaimynams taiko išimtis

Anot L.Skersytės, žiemą, ypač kai gausiau pasninga, naktimis mašinų aikštelės valomos, todėl jose pastatyti automobiliai sukeltų keblumų tai atlikti kokybiškai.

S.Stanevičiaus gatvėje prie parduotuvės „Lidl“ pirkėjai automobilius pusantros valandos gali pasistatyti nemokamai, paskui nuo 7 iki 23 valandos taikomas euro mokestis kas valandą. O jau po to lupama net po 5 eurus. Suprantama, kad nėra norinčiųjų už tokią kainą palikti mašinų.

„Iškilus poreikiui svarstome alternatyvas ir taikome išimtis automobilių parkavimui“, – dėstė L.Skersytė. Tarkim, lapkričio ir gruodžio mėnesiais prekybininkai išimtį taikė parduotuvės Kapsų gatvėje kaimynams.

Dėl rekonstruojamos Šaltkalvių gatvės iki gruodžio 10 dienos prie šios parduotuvės aplinkiniai gyventojai automobilius naktį galėjo statyti nemokamai.

Šiuo metu „Lidl“ visoje Lietuvoje turi 53 parduotuves, apmokestinta mažiau nei pusė prie jų esančių aikštelių – 23.

Kadangi „Lidl“ prekybos tinklo aikšteles administruoja bendrovė „Unipark“, pateikti statistikos apie surinktus mokesčius už parkavimą negali.

Priklauso ir nuo vietos

Per naktį prie prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvių esančiose aikštelėse palikti automobilius draudžiama.

Draudimas galioja taip pat dėl to, kad stovėjimo aikštelės po parduotuvės darbo valandų yra valomos, todėl paliktos transporto priemonės trukdytų atlikti valymo darbus.

Automatiniai kelio užtvarai sostinėje įrengti prie šešių „Maximos“ parduotuvių.

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės žodžiais, prie parduotuvių esančios automobilių stovėjimo aikštelės skirtos klientams, atvykusiems apsipirkti.

Nepaisant to, ar jose įrengti automatiniai kelio užtvarai, ar jų nėra, tai ribotos trukmės automobilių stovėjimo aikštelės.

Atvykusiems apsipirkti į parduotuves nemokamai laikyti automobilį galima 2–3 valandas. Tai priklauso nuo konkrečios vietos.

„Kad būtų išvengta nesusipratimų, prašome klientų atkreipti dėmesį, koks yra nemokamas automobilio stovėjimo laikas.

Ši trukmė nustatoma tokia, kad pirkėjas patogiai ir neskubėdamas galėtų apsipirkti.

Pavyzdžiui, prie didesnių „Maximos“ parduotuvių nemokamas mašinos stovėjimo laikas ilgesnis nei prie mažesnių“, – sakė E.Dapkienė.

Įkainiai už papildomą automobilio stovėjimo laiką priklauso nuo konkrečios vietos, pavyzdžiui, Vilniuje papildomas apmokestinimas skaičiuojamas kas pusvalandį ir kaina siekia 2 eurus.

Rečiau vyksta apsipirkti

Prie prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvių yra tik penkios apmokestintos automobilių stovėjimo aikštelės. Keturios iš jų Vilniuje, viena – Klaipėdoje.

„Norfos“ atstovas Darius Ryliškis taip pat minėjo, kad automobilių stovėjimas apmokestinamas įvairiai.

Pavyzdžiui, prie „N bazės“ Savanorių prospekte pirkėjai automobilius gali pusantros valandos palikti nemokamai, paskui už kiekvieną valandą tenka mokėti po eurą.

Prie „Hyper Norfos“ klientams skirtos dvi nemokamos valandos, o paskui už kiekvieną valandą – po 0,5 euro.

Pasak D.Ryliškio, apmokestintos tos stovėjimo aikštelės, kur kyla daugiausia problemų dėl gyventojų automobilių.

 

Jis pabrėžė, kad viršijusių nemokamo laiko limitą vairuotojų pastaruoju metu sumažėjo.

Mat sostinės gatvėse sumažėjo automobilių. Be to, žmonės rečiau vyksta apsipirkti į prekybos centrus.

Tuo metu prie prekybos tinklo „Iki“ parduotuvių yra įrengti keli skirtingi automobilių statymo aikštelių variantai. Vienos jų yra nereguliuojamos, jose automobilių parkavimas yra nemokamas. Tokių aikštelių prie „Iki“ parduotuvių yra didžioji dalis. Naktimis stovėjimas jose yra ribojamas KET ženklais.

„Kitas prie parduotuvių įrengtas aikšteles administruoja trečiosios šalys, jos turi užtvarus ir automobilių numerių nuskaitymo sistemas. 2 valandos, kurių pakanka netgi dideliam apsipirkimui, pirkėjams šiose aikštelėse nekainuoja, o automobilį ilgesniam laikui čia galima palikti mokant nuo 1-2 eur už valandą.

Iškritus gausesniam sniegui, naudojimosi jomis taisyklės ar kainodara nebuvo keičiama“, – komentuoja Vaida Budrienė, IKI komunikacijos vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.