Vienintelė tokia Panevėžyje: pomėgį automobiliams lydi ne tik komplimentai, bet ir neigiami komentarai

Iš Kupiškio rajono, Bakšėnų kaimo, kilusi Modesta Nartinova, jau kelerius metus gyvena Panevėžyje ir čia dirba kiek moterims neįprastą darbą. Ji baigė automechaniką ir šiuo metu dirba per du darbus: dienos metu – sandėlininke-apskaitininke, o vakarais bei savaitgaliais – vairavimo instruktore.

M. Nartinova vienintelė tokia Panevėžyje: dirba vairavimo instruktore.<br>lrytas.lt fotomontažas
M. Nartinova vienintelė tokia Panevėžyje: dirba vairavimo instruktore.<br>lrytas.lt fotomontažas
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M. Nartinova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Samanta Ilonytė, www.jp.lt

Mar 11, 2021, 10:05 PM

Labiau domino mašinytės

Kaip pati teigė, meilė automobiliams ir įvairiai technikai gimė dar vaikystėje.

„Konkrečios situacijos nebuvo, bet tiesiog nuo vaikystės mėgau labiau žaisti su mašinėlėmis nei su lėlėmis. Tėvai tai pastebėję net nebedovanodavo man lėlių. Kadangi užaugau kaime, tai ir tos technikos aplink nuolatos buvo.

Taip viskas ir susiformavo. Nuo mažumės mėgdavau paardyti kažką smulkaus, prie automobilių tuomet dar neteko prisiliesti. Taip pat turėjau draugą, kuris mėgo garaže krapštinėtis, tad su juo ir nueidavau į garažą, kažko išmokdavau. Na, o rimčiausiai viskas prasidėjo kai išsilaikiau teises. Tada pradėjau rimčiau domėtis automobiliai, jie labai pradėjo mane traukti“, – pasakojo mergina.

Paklausta, kaip aplinkiniai reagavo į tokį neįprastą jos pomėgį ir profesijos pasirinkimą, Modesta atviravo, kad buvo įvairių reakcijų. „Draugai tikrai labai palaikė. Mama iš pradžių nustebo, bet nebuvo didelio šoko, nes matė šį mano susidomėjimą nuo mažų dienų. Na, o aplinkiniai, kurie mažiau mane pažinojo, reagavo įvairiai“, – dėstė ji.

Žiūrėjo kreivai

Tokią, žmonių akimis, nemoterišką veiklą, lydi ne tik komplimentai, bet ir neigiami komentarai.

„Kai žmonėms pasakau, kad baigiau automechaniką, jie nustemba ir sulaukiu komplimentų, sako „šaunuolė“, „mažai pažįstu merginų, kurios tuo domisi“. Bet būna ir žmonių, kurie replikuoja: „ką čia vaidini“, „geriau užsiimk moteriškais dalykais“, „tai ne moterims“.

Tokie negatyvūs žmonių atsiliepimai mane motyvuoja stengtis, nepasiduoti ir įrodyti, kad tai nė kiek ne prasčiau geba ir moterys“, – įsitikinusi Modesta.

„Iš tiesų, buvo sunku, kai reikėjo ieškotis praktikos vietos, nes nelabai kas norėjo priimti moters. Vis dėlto, pavyko atrasti servisą, tačiau tas žmogus, kuris priėmė, puse praktikos laiko nieko nemokino, vis klausinėjo, kam to reikia ir, kam tokį darbą dirbti moteriai. Jis nesuprato šio mano noro.

Na, bet į praktikos galą, jau leisdavo ir pačiai kažką pataisyti“, – atviravo mergina.

Įsidarbinti nebuvo lengva

Modestos teigimu, nebuvo lengva įsidarbinti nei vienoje „vyriškoje“ srityje. „Anksčiau dirbau mechanike įmonėje „Devold“. Taisiau siuvimo mašinas, bet mano tikslas buvo būti vairavimo instruktore. Išsilaikiau kursus ir ieškojau tokio darbo.

Iš pradžių nelabai sekėsi, nes įmonės bijojo, nepasitikėjo. Todėl, galiausiai iš nevilties, įsidarbinau į įmonę „Pardavimo automatai“. Ten tapau prekybos automato aptarnavimo specialiste. Buvau vienintelė mergina, todėl atėjus į šią įmonę dirbti, net vyko lažybos tarp kolegų, kiek laiko aš čia „ištempsiu“, nes nei viena mergina nebuvo padirbusi. Bet aš kuo puikiausiai įsitvirtinau ir išdirbau. Net gavau paaukštinimą, ėmiau tvarkyti apskaitą. Tą darbą dirbu iki šiol. Tai – mano pagrindinis darbas“, – pasakojo Modesta.

Vis dėlto, nereikėjo ilgai laukti ir mergina sulaukė pasiūlymo dirbti išsvajotą instruktorės darbą. „Kai įsidarbinau į „Pardavimo automatus“, po dviejų savaičių gavau pasiūlymą iš vienos vairavimo mokyklos dirbti instruktore. Dirbu po darbo ir savaitgaliais. Taip ir prasidėjo mano, kaip instruktorės karjera“, – atsiminė ji.

Tai, ko nori pati

Modesta atviravo, kad ši, automechanikos, specialybė nebuvo jos pirmoji įgyta profesija. „Pirmiausiai baigiau apskaitininkės-kasininkės specialybę, vėliau pradėjau mokytis buhalterinę apskaitą.

Besimokydama antrame kurse, supratau, kad ši profesija, ne man, nors tikrai puikiai sekėsi. Visgi, jaučiau nuolatinį polinkį į techniką, todėl nutariau išmėginti automechaniką. Atsimenu, tuomet supratau, kad pagaliau baigsiu tokią profesiją, apie kurią aš tikrai svajoju, o ne ką siūlo kiti“, – atviravo mergina.

Apie moteriškumą

Nors galima susidaryti nuomonę, kad Modesta labai berniukiška, vis dėlto ji, kaip ir daugelis moterų, nešioja sukneles ir avi aukštakulnius.

„Vaikystėje tikrai buvau berniukiška, net ir mergaitiškų bruožų nebuvo. Visada laksčiau su berniukais, žaidžiau krepšinį ir pan. Bet, metams bėgant, kai suaugau, moteriškumas atsirado. Šiai dienai užsiimu namų ruoša, gaminu valgyti, pasidarau grožio procedūrų, nešioju sukneles, aukštakulnius“, – sakė ji.

Be automobilių tvarkymu laisvalaikiu, Modesta užsiima ir tapymu bei fotografija. „Karantino metu atradau naują pomėgį – tapymą. Visa tai, karantino dėka. Taip pat ne vienerius metus užsiimu fotografija. Tikrai turiu ir moteriškų pomėgių“, – aiškino pašnekovė.

Merginos tokia instruktore džiaugiasi

Modesta pripažino, jog dirbdama vairavimo instruktore, iš mokinių susilaukia įvairiausių reakcijų.

„Tikrai mokinių reakcijų buvo įvairiausių. Vienas vaikinas net yra pasakęs: „Ką tu čia man aiškini? Duok teises, aš išsilaikau jas ir manęs čia Lietuvoj nebus“. Merginos žiūri, kur kas palankiau. Jos jautriau reaguoja į vyrų instruktorių pastabas. Jie paprastai griežtesni. Merginos apsidžiaugia, kad aš jas mokysiu. Joms drąsiau prie moters. Vaikinų reakcijų būna visokių: kai kuriems patinku, kiti nevertina mano teikiamų žinių“, – pasakojo mergina.

Svajoja įgyti visas kategorijas

Be visų šių darbų, Modesta dar spėja dalyvauti automobilių sporto varžybose.

„Šį pomėgį atradau prieš 2-3 metus. Paskatino draugai, o po pirmo išmėginimo taip ir nebesustojau. Išties nuostabu išgirsti savo pavardę, kai dalijami apdovanojimai“, – sakė ji.

Paklausta apie ateities tikslus, mergina atviravo, kad jų daug. „Norėčiau išbandyti driftą, automobilį galu varomais ratais, vėliau ir visais keturiais. Tikrai svajonių turiu tiek, kad net sunku įsivaizduoti, kada viską pavyks įgyvendinti (juokėsi). Noriu išsilaikyti daugiau kategorijų: motociklo, sunkvežimio, autobuso. Taip pat mano tikslas – būti geriausia tos srities specialiste, gera instruktore“, – atviravo Modesta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.