Nuo šiol visos šalyje esančios transporto priemonės turės turėti unikalų kodą

Nuo gegužės 1-osios pradeda veikti nauja transporto priemonių savininkų apskaitos sistema.

Nuo šiol visos šalyje jau esančios transporto priemonės turės turėti unikalų SDK.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo šiol visos šalyje jau esančios transporto priemonės turės turėti unikalų SDK.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į „Regitrą“ pirmiausia turės kreiptis pirkėjas, o ne pardavėjas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į „Regitrą“ pirmiausia turės kreiptis pirkėjas, o ne pardavėjas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2021, 10:14 AM

Nuo šiol visos šalyje jau esančios transporto priemonės turės turėti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK). Šis kodas bus reikalingas, norint transporto priemonę parduoti ar registruoti.

Kaip anksčiau teigė valstybės įmonė „Regitra“, atsižvelgiant į tai, pirkėjams rekomenduojama pirkti automobilius, tik turinčius SDK. Ar jis galioja, bus galima pasitikrinti tam skirtoje viešoje paieškoje. Taip pat kodą patariama nurodyti pirkimo–pardavimo sutartyje.

„Taip bus apsaugoti pirkėjo interesai, nes asmuo žinos tikrąjį savininką ir, jei vėliau paaiškėtų, kad automobilis turi trūkumų, bus aišku, į ką kreiptis ir iš ko reikalauti kompensacijos“, – sakė „Regitra“.

Gegužės 1 dieną visoms Lietuvoje registruotoms transporto priemonėms (išskyrus laikinai registruotas ir išvežamas į užsienį), kurių šiuo metu yra net apie 2 mln., SDK bus suteiktas nemokamai. Jų savininkams daryti nieko nereikės, nes kodas bus priskirtas automatiškai, o jį susižinoti bus galima internetu.

Tuo metu dėl Lietuvoje esančių, tačiau dar neregistruotų transporto priemonių, savininkams reikės kreiptis į „Regitrą“ patiems. Jiems numatytas trijų mėnesių pereinamasis laikotarpis iki liepos 31 dienos. Tokiu atveju SDK taip pat bus galima gauti internetu nemokamai, pateikus nuosavybę pagrindžiančius dokumentus, pavyzdžiui, pirkimo–pardavimo sutartį ar kt.

Nuosavybės pasikeitimo deklaravimas, kuomet įsigyjama transporto priemonė, ir jos registracija bus du visiškai atskiri procesai. Iš pradžių sistemoje turės būti užfiksuojamas naujasis savininkas ir tik tada jis galės kreiptis dėl registracijos. Jei neplanuojama važinėti su transporto priemone, jos registruoti nebūtina.

Į „Regitrą“ pirmiausia turės kreiptis pirkėjas, o ne pardavėjas.

Deklaruoti apie pasikeitusią transporto priemonės nuosavybę turės Lietuvos gyventojai ir įmonės, visais atvejais įsigydami ir parduodami transporto priemones tiek Lietuvos, tiek užsienio valstybės teritorijoje. Užsienio gyventojai ir įmonės tai turės padaryti, tik įsigydami ir parduodami transporto priemones Lietuvos teritorijoje.

Deklaruoti nuosavybės pasikeitimą Lietuvos gyventojai turės per 5 darbo dienas (pirkėjui ir pardavėjui terminas skaičiuojamas bendrai), o užsienio gyventojai – sandorio sudarymo dieną.

Deklaracijos pateikimas ir SDK suteikimas internetu bus nemokamas, tuo metu „Regitros“ padaliniuose šios paslaugos kaina bus 4,2 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.