Ilgai laukti nereikėjo – Norvegija ketina apmokestinti brangius elektromobilius

Elektromobiliai yra brangūs, bet jų išlaikymas yra nepalyginamai pigesnis. Tai – vienas iš didžiausių elektromobilių privalumų, kuris tampa dar ryškesnis, kai renkiesi tarp labai brangaus benzininio ir labai brangaus elektrinio automobilio. Ir tai nesikeis, nors Norvegija jau svarsto apmokestinti brangius elektromobilius.

Elektromobiliai yra brangūs, bet jų išlaikymas yra nepalyginamai pigesnis.<br>commons.wikimedia.org nuotr.
Elektromobiliai yra brangūs, bet jų išlaikymas yra nepalyginamai pigesnis.<br>commons.wikimedia.org nuotr.
Elektromobiliai yra brangūs, bet jų išlaikymas yra nepalyginamai pigesnis.<br>www.unsplash.com nuotr.
Elektromobiliai yra brangūs, bet jų išlaikymas yra nepalyginamai pigesnis.<br>www.unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-10-14 14:20

Būsimoji Norvegijos valdžia, kaip praneša „Reuters“, planuoja daugiau nei maždaug 60 tūkstančių eurų (600 tūkstančių kronų) kainuojantiems automobiliams taikyti PVM. Už tą sumą, kuri viršys šią ribą, reikės mokėti 25 proc. PVM. Šiuo metu elektromobiliai Norvegijoje yra neapmokestinti.

Nauja centro-kairės vyriausybė Norvegijoje sieks mažinti turtingiems žmonėms skiriamas sistemines privilegijas. Tokias kaip maži mokesčiai (ar jokių mokesčių) brangiems automobiliams. Elektromobilių skatinimas, žinoma, yra svarbus prioritetas, bet jis neturėtų padėti įsigyti prabangos prekes.

Tokie pakeitimai, jei jie bus įvesti, palies „Porsche“, „Audi“, „Mercedes-Benz“, „Tesla“ elektromobilių pirkėjus. Pastaroji kompanija, žinoma, turi ir pigesnių elektromobilių. Tikimasi, kad tokie mokesčiai paskatins didesnį pigesnių elektromobilių pasirinkimą, bet yra ir kitų priežasčių apmokestinti elektromobilius.

Mokesčių lengvatos elektromobiliams taikomos tam, kad jie pirkėjams būtų patrauklesni. Taip siekiama mažinti neigiamas transporto sektoriaus emisijas ir padėti žmonėms pereiti prie švaresnių automobilių, kurie kol kas yra brangesni.

Šis planas negali būti vykdomas amžinai, nes rinkos sąlygos keičiasi. Visų pirma, žmonės ir taip noriai perka elektromobilius. Šį rugsėjį 77,5 proc. visų Norvegijoje registruotų automobilių buvo elektromobiliai. Antra, elektromobiliai pinga, todėl lengvatos nebėra tas faktorius, padedantis apsispręsti tarp benzininio ir elektrinio automobilio.

Anksčiau ar vėliau elektromobiliai bus apmokestinti visur ir jiems taikomos privilegijos išnyks. Tai – paskatinimas rinktis E vietoje VDV, bet ar to paskatinimo reikės, kai VDV pasirinkimo nebebus?

Juk Europoje benzininiai ir ypač dyzeliniai automobiliai greit bus uždrausti. Be to, elektromobiliai irgi turi mokėti už kelių infrastruktūrą, net jei neperka benzino, į kurio kainą įskaičiuoti mokesčiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.