Viešajame transporte – naujas elektroninis bilietas: kas keisis?

Vilniaus miestas įvykdė tarptautinį konkursą, kurio tikslas – naujos, pažangios ir kur kas patogesnės elektroninio bilieto sistemos diegimas. Vasario 11 dieną įsigaliojo sutartis su tiekėju ir jau pradedami sistemos kūrimo darbai.

Vilniaus miestas įvykdė tarptautinį konkursą, kurio tikslas – naujos, pažangios ir kur kas patogesnės elektroninio bilieto sistemos diegimas.<br>Pranešėjų spaudai nuotr.
Vilniaus miestas įvykdė tarptautinį konkursą, kurio tikslas – naujos, pažangios ir kur kas patogesnės elektroninio bilieto sistemos diegimas.<br>Pranešėjų spaudai nuotr.
Vilniaus miestas įvykdė tarptautinį konkursą, kurio tikslas – naujos, pažangios ir kur kas patogesnės elektroninio bilieto sistemos diegimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus miestas įvykdė tarptautinį konkursą, kurio tikslas – naujos, pažangios ir kur kas patogesnės elektroninio bilieto sistemos diegimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus miestas įvykdė tarptautinį konkursą, kurio tikslas – naujos, pažangios ir kur kas patogesnės elektroninio bilieto sistemos diegimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus miestas įvykdė tarptautinį konkursą, kurio tikslas – naujos, pažangios ir kur kas patogesnės elektroninio bilieto sistemos diegimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vilniaus miesto savivaldybė

2022-02-14 09:59, atnaujinta 2022-02-14 10:45

Jungtinis projektas

Naujoji viešojo transporto bilieto sistema Vilniaus mieste leis lengvai keliauti viešuoju transporto pačiam žmogui nusprendžiant, koks bilietas jam yra patogiausias.

„Praėjusiais metais vilniečiai viešąjį transportą įvertino net 8,06 balo, ir nors įvertinimas gana aukštas, tačiau potencialo pasiūlyti dar patrauklesnę paslaugą Vilnius tikrai turi. Sostinė inovatyviomis idėjomis jau ne kartą pasižymėjo visame pasaulyje. Patogesnė viešojo bilieto sistema ne tik pagerins kelionių kokybę, bet, tikiu, kad paskatins viešuoju transportu keliauti dar daugiau gyventojų“, – sako Vilniaus mero pavaduotojas Tomas Gulbinas.

Šiuo metu viešuoju transportu kasdien vidutiniškai įvykdoma 346 tūkst. kelionių. Norint dar labiau populiarinti šį keliavimo būdą – būtina išplėsti bilietų įsigijimo sistemą.

„Viešojo transporto patirties gerinimas ir tobulinimas – strateginė mūsų įmonės kryptis. Šiuo metu itin daug dėmesio skiriame skatindami žmones persėsti į viešąjį transportą ir keliauti mieste darniai.

Pažangios e.bilieto sistemos sukūrimas leis dar labiau išplėsti keleivių atsiskaitymo galimybes ir keliavimą viešuoju transportu padaryti lankstesnį“, – sako įmonės „Susisiekimo paslaugos“ vadovas Gintaras Macijauskas.

Konkursą laimėjo inovatyvių sprendimų viešajam transportui tiekėja iš Estijos „Ridango“. Įmonė sėkmingai įdiegė e.bilieto sistemas (įskaitant techninę ir programinę įrangą) viešajame transporte – Klaipėdoje (2020 m.), Kijeve (2020 m.), Tartu (2019 m.). „Ridango“ kartu su Vilniaus miestu pasiūlė inovatyvią viešojo transporto bilieto sistemą, paremtą ne konkrečia laikmena (kortele), o asmenine keleivio paskyra.

„Džiaugiamės būdami šio projekto dalimi ir Vilniaus mieste diegti inovatyvią e.bilieto sistemą. Turime sukaupę stiprią ekspertinę patirtį šioje srityje ir kasdien dirbame tam, kad naudojimasis viešuoju transportu būtų vis patogesnis. Mūsų misija – nepriekaištinga keleivių patirtis, kuri trauktų žmones naudotis viešuoju transportu kasdien,“ – sako „Ridango“ vadovas Erki Lipre.

Kaip veiks sistema?

Naujoji elektroninio bilieto sistema leis keleiviams naudotis patogiausia, paties pasirinkta bilieto laikmena, neprisirišant prie konkrečios kortelės ar įrenginio. Tai galės būti bekontaktė mokėjimo kortelė, Vilniečio kortelė, mobiliosios programėlės ar kita. Techninės priemonės leis fiksuoti konkrečią kelionės trukmę ir taikyti optimalią kelionės viešuoju transportu kainą.

Bilietai ir kitos paslaugos bus siejami su personalizuota keleivio paskyra, o ne su viena konkrečia laikmena, kaip yra šiuo metu. Be to, naujoji sistema leis užtikrinti efektyvesnius ir patogesnius viešojo transporto kontrolės sprendimus. Planuojama, jog platformoje bus integruotos ne tik kelionių viešuoju transportu atsiskaitymo, tačiau ir kitos miesto paslaugos, keleiviams bus galimybė pirkti ir jungtinius kelių miesto paslaugų bilietų paketus.

Bendra projekto vertė – virš 7 milijonų eurų, kurią iš dalies finansuoja Europos regioninės plėtros fondas. „Viešojo transporto e.bilieto sistemos vystymas Vilniaus regione“ projektas vykdomas pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 4 prioriteto „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimas“ priemonę „Darnaus judumo priemonių diegimas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.