Aiškina, kas vyksta su degalų kainomis: pagrindinė brangimo priežastis akivaizdi

Biodegalų asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas nesutinka su Lietuvos degalinių sąjungos teiginiais žiniasklaidoje, esą degalai sparčiai brangsta dėl į juos įmaišomų biodegalų dalies.

Lietuvoje sparčiai brangsta degalų kaina.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvoje sparčiai brangsta degalų kaina.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvoje sparčiai brangsta degalų kaina.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje sparčiai brangsta degalų kaina.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje sparčiai brangsta degalų kaina.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje sparčiai brangsta degalų kaina.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 3:42 PM

„Pagrindinė degalų brangimo priežastis yra akivaizdi – tai dėl karo Ukrainoje rekordiškai išaugusi naftos kaina. Biodegalų dalis benzine sudaro vos 10 proc., o dyzeline – 7 proc. Taigi, mūsų skaičiavimais, biodegalai galutinę degalų kainą padidina tik iki 2-3 centų litre, o tai yra labai maža dalis, palyginus su tuo, kaip sparčiai brangsta nafta pasaulio rinkose“, – teigė Biodegalų asociacijos prezidentas M.Palijanskas.

Biodegalų įtaka galutinei degalų kainai būtų dar mažesnė, jei šią žiemą į dyzeliną būtų įmaišomi pigesni lietuviški RME biodegalai, o ne iš palmių aliejaus produkto pagaminti HVO biodegalai.

Beje, biodegalų kaina rinkoje keičiasi nežymiai, kai analitikai prognozuoja tolesnį spartų naftos brangimą. Taigi, biodegalų naudojimas ateityje leis šiek tiek amortizuoti brangstančios naftos efektą.

Biodegalų asociacijos vadovą glumina pareiškimai, kad šiuo kritiniu metu degaluose reikia atsisakyti biodegalų.

„Naudojant biodegalus mažinama priklausomybė nuo naftos, o juk Lietuvoje didžioji dalis degalų gaminama būtent iš rusiškos naftos. Šiuo sudėtingu metu turime maksimaliai siekti energetinės nepriklausomybės, mažindami rusiško iškastinio kuro vartojimą. Turime ne atsisakyti biodegalų, o jų dalį didinti.

Vis daugiau ES valstybių svarsto galimybes padidinti etanolio dalį degaluose nuo 10 iki 20 procentų. Toks žingsnis ne tik didintų energetinės nepriklausomybės lygį, bet ir kurtų pridėtinę vertę žemės ūkyje, taip pat – turėtų teigiamos įtakos anglies dvideginio emisijų mažinimui transporto sektoriuje“, – pabrėžė Biodegalų asociacijos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.