Ukrainiečiai Lietuvoje masiškai perka naudotus automobilius: vardija pačias populiariausias markes ir modelius

Daugiau kaip 52 tūkst. ukrainiečių karo pabėgėlių yra apsistoję Lietuvoje. Dalis jų laukia pirmos pasitaikiusios progos grįžti namo, dalis nusiteikę, kad Lietuvoje teks praleisti dar kurį laiką, o kažkam Lietuva galimai taps ir antraisiais namais. Tačiau faktas, kad jie nepamiršta tų, kurie liko kovoti už savo šalį. Kare reikalingas transportas tiesiog šluote šluojamas, „Regitra“ fiksuoja kelis kartus išaugusį paslaugų norinčių ukrainiečių skaičių.

Daugiau kaip 52 tūkst. ukrainiečių karo pabėgėlių yra apsistoję Lietuvoje.<br>„Rinkos aikštės“ nuotr.
Daugiau kaip 52 tūkst. ukrainiečių karo pabėgėlių yra apsistoję Lietuvoje.<br>„Rinkos aikštės“ nuotr.
Daugiau kaip 52 tūkst. ukrainiečių karo pabėgėlių yra apsistoję Lietuvoje.<br>„Rinkos aikštės“ nuotr.
Daugiau kaip 52 tūkst. ukrainiečių karo pabėgėlių yra apsistoję Lietuvoje.<br>„Rinkos aikštės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eglė Kuktienė

May 26, 2022, 9:37 PM, atnaujinta May 27, 2022, 12:55 PM

Išvežimui

Kaip „Rinkos aikštę“ informavo VĮ „Regitra“, per balandžio mėnesį į jų Kėdainių padalinį dėl transporto priemonių registracijos paslaugų iš viso kreipėsi 45 ukrainiečiai.

Apskritai ukrainiečiai daugiausia automobilių perka ne tam, kad turėtų kuo važinėti Lietuvoje – ieško tokių, kuriuos galėtų išvežti į karo niokojamą savo šalį.

„Žvelgiant visos Lietuvos mastu, šių metų sausio–balandžio mėnesiais ukrainiečiai dažniausiai – apie 80 proc. atvejų – kreipėsi dėl laikinos transporto priemonės registracijos, t. y., kai jai yra išduodami vadinamieji tranzitiniai numerio ženklai, kurie yra skirti išvežti automobilį iš šalies“, – informuoja „Regitra“.

Šiuo metu ir, tikėtina, kol tęsis karas, Ukraina laikinai netaiko muito mokesčių į šalį įvežamoms transporto priemonėms. Prasidėjus karui Ukrainoje laikinos registracijos paslaugų sumažėjo net apie 30 proc., tačiau Ukrainai pradėjus taikyti lengvatą dėl muitų, nuo balandžio vidurio poreikis šoktelėjo trigubai.

Ukrainiečiai į „Regitros“ padalinius kreipiasi norėdami automobilius įregistruoti laikinai ir jiems gauti vadinamuosius tranzitinius numerio ženklus.

Pirmąją balandžio savaitę šių paslaugų suteikta apie 900, o paskutinę jau apie 2,7 tūkst. Na, o žvelgiant į visą mėnesio statistiką, tai šiemet balandį laikinos registracijos suteiktų paslaugų skaičius siekė 8 tūkst. – beveik 3 tūkst. daugiau nei praėjusiais metų tą patį mėnesį.

Senesni

Ukrainiečiai dairosi į nebrangius ir ne pirmos jaunystės automobilius. Be abejo, labiausiai ieškoma visureigių, varomų visais keturiais ratais, tačiau tokie automobiliai yra brangesni. Dėl to „Regitros“ duomenys rodo, kad einamiausios ir populiariausios yra „darbinės“ mašinos, universalai, patvarūs, laiko patikrinti modeliai.

Patys populiariausi yra „Volkswagen Passat“, „Golf“ ir „Touran“ automobiliai. Taip pat noriai perkami „Opel Zafira“, „Renault Megane“, „Audi A6“, iš visureigių daugiausia nupirkta „Hyundai Santa Fe“.

„Regitros“ duomenimis, ukrainiečių perkami automobiliai dažniausiai yra senesni nei 10 metų. Daugiausia nupirkta 2006–2008 metų gamybos automobilių. 2012 m. gamybos automobiliai sudaro vos 4,3 proc. ukrainiečių pirktų automobilių parko.

Kėdainiuose veikiančios naudotais automobiliais prekiaujančios įmonės „Deulita“ vadovas Rimantas Pikelis sako, kad ukrainiečiai dairosi automobilių, kurių kaina siekia iki 3,5 tūkst. eurų.

„Atvyksta ukrainiečių neretai, dairosi senesnių „Audi“, „Volkswagen“ automobilių. Labai brangių jie ir neperka.

Jei ieško visureigių, kuriuos nori išvežti į Ukrainą, labai į būklę nežiūri, svarbu, kad variklis geras būtų. Juk perka suprasdami, kad vieną dieną automobilis dar yra, o kitą jo jau gali nebūti.

Bet ir gyvenantys čia ukrainiečiai ieškosi automobilių tam, kad čia turėtų kuo važinėti. Tada jau būna išrankesni, žiūri į bendrą automobilio būklę, kėbulą“, – kalbėjo R. Pikelis.

Susidaro eilės

„Regitra“ informuoja, kad pasitaiko, jog ukrainiečiai, gyvendami Lietuvoje, nepaliaujamai perka ir siunčia į Ukrainą automobilius.

„Atvejų, kuomet ukrainiečiai per mėnesį įsigyja daugiau nei vieną automobilį, pasitaiko. Pavyzdžiui, balandžio mėnesį tas pats asmuo į „Regitrą“ dėl transporto priemonių registracijos paslaugų kreipėsi 15 kartų“, – informavo įmonė.

Kadangi ukrainiečių aptarnavimas užtrunka ilgiau nei lietuvių – dėl kalbos barjero, jiems naujų ir neįprastų procesų – „Regitroje“ ėmė susidarinėti didesnės eilės.

Atsižvelgiant į tai, „Regitra“ skatina gyventojus taupyti savo laiką ir prioritetą skirti elektroninėms paslaugoms. Pastebima, kad nemaža į padalinius atvykstančių klientų dalis gali paslaugą užsisakyti internetu.

Nuotoliniu būdu galima gauti savininko deklaravimo kodą (SDK), įregistruoti Lietuvoje prieš tai registruotą automobilį, atlikti su lizinguojamais automobiliais susijusias paslaugas, užsisakyti numerio ženklus ar registracijos liudijimą vietoj prarastų ir kt.

Vykti į padalinį visiškai nebūtina, kadangi tiek registracijos liudijimas, tiek numerio ženklai atsiunčiami klientui į artimiausią paštomatą arba per kurjerį.

Jei vis dėlto nėra galimybės pasinaudoti elektroninėmis paslaugomis, rekomenduojama planuoti savo vizitą ir užsiregistruoti iš anksto tiesiog internetu. Tokiu būdu klientas aptarnaujamas jam patogiu metu ir nereikia laukti „gyvoje“ eilėje. Šiuo metu yra praplėstas išankstinės registracijos vietų skaičius. Jis yra pildomas etapais, tad nuolat atsiranda laisvų vietų, be to, yra asmenų, kurie atšaukia vizitą. Gyventojai kviečiami pasitikrinti ir kitų artimiausių padalinių išankstinės registracijos grafikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.