Posūkis į Rytus: Rusija atidarė naują tiltą į Kiniją

Rusija penktadienį oficialiai atidarė pirmąjį greitkelio tiltą per Amūro upę į Kiniją.

Rusija penktadienį oficialiai atidarė pirmąjį greitkelio tiltą per Amūro upę į Kiniją.<br>www.themoscowtimes.com nuotr.
Rusija penktadienį oficialiai atidarė pirmąjį greitkelio tiltą per Amūro upę į Kiniją.<br>www.themoscowtimes.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 1:24 PM

„Esu tikras, kad šis tiltas taps Blagoveščensko ir Heihės miestų vizitine kortele“, – per atidarymo ceremoniją sakė Rusijos Tolimųjų Rytų Amūro srities gubernatorius Vasilijus Orlovas. Vykstant Rusijos karui su Ukraina ir įtampai tvyrant su Vakarais, tiltas į Kiniją įgauna svarbią simbolinę reikšmę.

„Kai dėl šio tilto svarbos, kasdien kalbame apie Rusijos posūkį į rytus, bet negalime leisti, kad šis posūkis būtų grynai retorinis“, – sakė Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas ir prezidento pasiuntinys Tolimųjų Rytų federalinėje apygardoje Jurijus Trutnevas, atidarymo ceremonijoje dalyvavęs vaizdo ryšiu iš Maskvos. J. Trutnevas pabrėžė infrastruktūros jungčių su Kinija kūrimo svarbą, viena vertus, plečiant geležinkelių tinklą, bet taip pat ir tiesiant tiltus.

Naujasis greitkelio tiltas yra dviejų eismo juostų ir daugiau nei kilometro ilgio. Jis jungia Rusijos miestą Blagoveščenską ir Kinijos miestą Heihę. Pradėtas 2016 m., jis buvo baigtas 2019 m., o techniškai patvirtintas 2020 m., atidarymas atidėtas dėl COVID-19 apribojimų. Net ir dabar dėl Kinijos sveikatos ir karantino taisyklių tiltas bus naudojamas tik krovininiam transportui. Visu pajėgumu per dieną tiltu gali keliauti 630 sunkvežimių, 164 autobusai ir 68 lengvieji automobiliai.

Oficialiais duomenimis, tiltas kainavo apie 19 milijardų rublių (328 milijonus dolerių).

Šaltojo karo metais Maskva ir Pekinas buvo aršūs priešai, bet pastaraisiais metais sustiprino politinį ir ekonominį bendradarbiavimą, abiem šalims siekiant atsverti tai, ką jos laiko JAV dominavimu pasaulyje. Prekyba tarp Rusijos ir Kinijos, turinčių 4250 kilometrų ilgio sieną, suklestėjo devintojo dešimtmečio pabaigoje, normalizavus dviejų milžinių santykius, tačiau regione visuomet trūko transporto infrastruktūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?