Suskaičiavo, kiek degalus Lietuvoje atpigintų sumažintas akcizas

Benzino kainai Lietuvoje perkopus dviejų eurų ribą ir daliai politikų raginant mažinti degalų akcizą, tokia priemonė paveiktų jų kainą, tačiau ne taip smarkiai, kaip įsivaizduojama – litras degalų atpigtų 4 centais, sako finansų viceministrė Rūta Bilkštytė.

Degalai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Degalai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2022, 9:34 AM

„Kainos jeigu padidėjo 35 centais, tai dėl akcizo – tik 4 centais, atvirkščiai būtų ir sumažėjimas. Tai reiškia, taip paveiktų, bet ne taip, kaip tikėtina, kaip įsivaizduojama, kad jeigu akcizas sudaro 40 proc. kainos, tai tiek ir sumažėtų“, – LRT radijui antradienį sakė R. Bilkštytė.

Anot jos, galutinis vartotojas dėl to naudos neturėtų, nes taip atsitiko 2009 metais, kai degalams buvo sumažintas akcizas ir pridėtinės vertės mokestis (PVM).

„Lietuva 2009 metais buvo tai padariusi, kai sumažintas buvo akcizas, tuo tarpu ir PVM mažėjo ir, vis dėlto, galutinės naudos vartotojas negavo“, – sakė R. Bilkštytė.

Seimo opozicija siūlo sekti kitų šalių pavyzdžiu ir mažinti degalų akcizą kovojant su aukšta infliacija.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė birželį sakė, kad Vyriausybė neketina mažinti degalų akcizų, taip reaguojant į sparčiai kylančias jų kainas. Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad akcizų mažinimas daugiausiai naudos atneštų tiekimo grandinėms, todėl Vyriausybė tokios priemonės nenumatė antiinfliacinių priemonių pakete.

Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, nuo šių metų pradžios iki birželio vidurio vidutinė benzino kaina šalyje padidėjo 42 proc. iki 2,06 euro, o dyzelino – 43 proc. iki 1,93 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.