Rusijoje siūlo įteisinti „blaivių vairuotojų“ paslaugą, tačiau teisininkai jau mato nemenką spragą

„Blaivių vairuotojų“ paslaugos greitu metu gali būti įteisinamos. Rusijos visuomenininkai pasiūlė padaryti Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir įstatymo „Dėl transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo“ pataisas, rašoma portale „Auto.mail.ru“.

Rusija.<br>Nick Sokolov/Unsplash.com nuotr.
Rusija.<br>Nick Sokolov/Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2022, 10:57 AM

Projekto autoriai primena, kad dabar vairuotojas, nusprendęs savo automobiliu parvežti namo neblaivų vairuotoją, rizikuoja gauti 500 rublių (apie 8 eurų) baudą.

„Juk toks blaivus vairuotojas nėra įrašytas į automobilio draudimo polisą, o tai reiškia, kad gera paslauga pasirodys kaip taisyklių pažeidimas. Be to, jei blaivus vairuotojas sukels eismo įvykį kliento automobiliu, transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimas neatlygins žalos“, – rašoma portale.

Tačiau tokia paslauga yra paklausi – ją dažniausiai teikia taksi vairuotojai.

Visgi Rusijos aktyvistai nusprendė atleisti eismo dalyvius nuo papildomų rūpesčių ir pasiūlė tokią pagalbą visiškai įteisinti. Tam reikėtų pakeisti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, nustatant jam specialią išlygą: jei pilietis pasirodytų esąs „blaivaus vairuotojo“ paslaugos teikėjas ir nebūtų įtrauktas į privalomojo draudimo sutartį, jis būtų atleistas nuo administracinės atsakomybės.

Teisininkai tokiame pasiūlyme jau įžvelgia spragą. Mat prisistatyti samdomu vežėju gali bet kas – kad ir automobilio savininko giminaičiai ar draugai. Vis tik automobilio savininkas turėtų sudaryti rašytinę sutarti su „blaiviu vairuotoju“.

Be to, turi būti nustatyta, kad automobilio savininkas negalėjo pats vairuoti automobilio ir turėjo kviestis pagalbą. Tai reiškia, kad reikės nustatyti apsvaigimo, vaistų vartojimo ar didelio nuovargio faktą, rašoma portale.

Tokios idėjos iniciatoriai siūlo ir dar vieną įstatymo „Dėl transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo“ pakeitimą. Jie mano, kad draudimo bendrovės turėtų pateikti rinkai naujos rūšies privalomąjį vairuotojų civilinės atsakomybės draudimą.

Toks draudimo polisas turėtų padengti automobilio savininko regresinius reikalavimus, jei „blaivus vairuotojas“ patektų į eismo įvykį.

Išversta pagal „Auto.mail.ru“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.