Protu sunku suvokti: vairavimo instruktorius keiksmažodžių tirada išplūdo mokinį, išvadino asilu ir nelaimingu idiotu Instruktorius: būna sunkių dienų

Išsilaikęs teorijos egzaminą, dvidešimtmetis Matas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) Ukmergėje pradėjo lankyti vairavimo pamokas ir mokytis vairuoti automobilį su mechanine pavarų dėže. Nuo pat pirmųjų važiavimų instruktorius ant jaunuolio nuolat rėkė, plūdo necenzūriniais keiksmažodžiais ir įžeidinėjo dėl vairavimo. Neapsikentęs užgaulionių, Matas pasiryžo įrašyti visą vairavimo pamoką, kad parodytų šeimai ir vairavimo mokyklai, kaip su juo elgiasi.

Vairavimo instruktorius pamokų metu jaunuolį įžeidinėjo dėl vairavimo.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Vairavimo instruktorius pamokų metu jaunuolį įžeidinėjo dėl vairavimo.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Vairavimo instruktorius pamokų metu jaunuolį įžeidinėjo dėl vairavimo.<br>T.Bauro nuotr.
Vairavimo instruktorius pamokų metu jaunuolį įžeidinėjo dėl vairavimo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 6:03 AM, atnaujinta Aug 5, 2022, 3:58 PM

Į naujienų portalą lrytas.lt kreipėsi Mato mama Irena (vardas pakeistas, redakcijai žinomas), kuri ir pasidalijo 2 valandų ir 15 minučių trunkančiu garso įrašu, kuriame įrašyta visa vairavimo pamoka. Dėl šios situacijos susisiekta ir su valstybine Ukmergės technologijų ir verslo mokykla ir rajono savivaldybe.

Dvi valandas plūdo necenzūriniais žodžiais, įžeidinėjo

Garso įraše girdisi grojantis radijas, ramiu balso tonu kalbantis vairavimo instruktorius ir mokinys. Tačiau tai trunka neilgai, mokytojo kantrybė senka tiesiog minutėmis. „Nesapnuoji dar sankabos?“ – juokais pamokos pradžioje mokinio paklausė vairavimo instruktorius. „Dar ne. Bet kad visą laiką galvoju, tai taip. Tikrai keista, kad nesapnavau“, – atsakė vaikinas.

Nors atrodytų, kad praktinio vairavimo pamoka prasidėjo mandagiai ir ramiai, jau devintąją garso įrašo minutę instruktorius pakėlė balsą ant vaikino, ragindamas greičiau važiuoti ir nestovėti. „Tu negali važiuodamas pažiūrėti, ane?“ – pasigirsta pirmas grubesnis priekaištas aukštesniu balso tonu. Vaikinas prie vairo tyli ir nieko neatsako. Pastebėjimai dėl netinkamo pavaros perjungimo ir rankų laikymo ant vairo tęsiasi, tačiau pasigirsta ir pirmieji užgauliojimai. „Kuo toliau, tuo durnyn“, – neiškenčia instruktorius.

„Atrodo, kad būtumėt invalidai. Rankos neveikia. Susuka, pasuka – net neina žiūrėti. Vaikinai taip mašinoje... Atrodo, kad būtų iš kokio penkiolikto amžiaus, o mašinų nebuvo. Dabar, blemba, civilizacijoje gyvename“, – piktinosi instruktorius. Jis taip pat vaikiną pradėjo lyginti su kita vairuojančia mergina.

Dėl dalyvavimo eisme instruktorius jaunuolį nuolat plūdo priekaištais dėl pasirinkto greičio ir vairavimo stiliaus. Nors pamoka vyko jau virš 40 minučių, pamokos kulminacija prasidėjo būtent nuo šio laiko.

„Važiuojam gi, nu. Negaz... Ir vėl, ir vėl tu, durniau, tu b***, idiote tu nelaimingas. Aš gi tau aiškinu – darydamas manevrą negazuok. Taigi prieš kiek laiko aš tau sakiau. Gal tu čia iš tikrųjų nesveikas? Matai, kad kur važiuoji nesusitvarkai su mašina. Tai ar tu logiškai galvoji? Iš tikrųjų, n**** tu. Ir velnias, vėl gazą b*** duoda jis... Kas čia per paplavokas tikras. Tu jam sakyk, kad pagalį į š****, va, šitam stulpui, lygiai tas pats“, – pakėlęs balsą ant jaunuolio rėkė instruktorius. Vaikinas prie vairo tylėjo ir klausėsi.

Po grubaus monologo instruktorius nuleidęs toną dar paklausė jaunuolio apie ką gi svajoja, tačiau vaikinas nieko neatsakė ir važiavo toliau. Nesulaukęs atsakymo, mokytojas dar paklausė, ar vaikinui išvis reikia vairuotojo pažymėjimo ir ragino dėl to dar „gerai pagalvoti“. Jis pridūrė, kad vaikinas vairuodamas niekada nemąsto.

„O tu neatsitrenksi tuoj į bordiūrą, p***? Ir vėl jis pradeda gazuot, b*** nors tu. O, ketvirtą dabar junk... Dar tu iš tikrųjų, ar tu trenktas, ar tu netrenktas, nu! Tai buv... Ko tu ten kiši nagus, b***. Važiavai antra, tai ir reikėjo važiuoti, ko sustojai, b****“ – rėkdamas priekaištavo instruktorius, kol buvo girdimas panašaus į trinktelėjimą arba garsaus muistymosi sėdynėje garsas.

„Aš...“ – pradėjo teisintis mokinys. „Aš, ne šudaš, o ne aš“, – piktai atrėžė instruktorius ir vėl pradėjo rėkti, pasakęs, kokią pavarą perjungti. „B**** m***, suk vairą, b***, važiuodamas, suk vairą!“ – šaukė jis ant jaunuolio.

Praėjus kelioms minutėms ir vėl prasidėjo grubūs įžeidinėjimai. „Mašiną stabdyk, kiek aš tau b*** galiu kartoti. Tai ką, aš čia pasodintas durniumi tapti? Vairą suk ir negazuok! B*** tu k****, kas per durnius, b***. Negazuok tu mašinos b***, aš tau sakau, kai manevrą darai. Tu b***, kai trauksiu, tai pamatysi, n****. Ar tu girdi, ką aš tau kalbu joptvaimat.

Jau valandą laiko maždaug važiuojam, tai negi tu kurčias ar kas yra? Kur tu veidrodin žiūri? Kam čia reikia mesti tą vairą, gražiai važiuoji, b*** nu tu k*****, tokių vairuotojų... Norėk tu žmogų išmokinti... Trečias išvažiavimas. Taigi važiuok, Viešpatie Dieve, ar tu žabalas, b***, važiuok gi greičiau. Kokią tu, b***, asile, pavarą jungi“, – pro dantis iškošė instruktorius.

Tai – tik kelios iš kulminacijos vietų, toks instruktoriaus bendravimas ir įžeidinėjimas tęsėsi iki pat pamokos pabaigos, kuri truko virš dviejų valandų. Tokio ilgo ir mokinio mamos atsiųstas įrašas. Įrašo metu prie vairo sėdintis jaunuolis stengėsi ignoruoti įžeidinėjimus ir beveik visuomet tylėjo. Pokalbį palaikydavo tik tuo atveju, jei reikėdavo sužinoti, kur toliau važiuoti ar kokį manevrą atlikti.

Su pačiu instruktoriumi portalas lrytas.lt taip pat susisiekė ir vyras situacija pakomentavo plačiau. „Nesakau, kad gerai pasielgiau. Kitą sykį būna žmogiškas faktorius, būna kažkokių ir sunkių dienų, bet esmė ta, kad tie kartojimai šimtą kartų tą patį. Būna, kad kažkada žmogus pratrūksta“, – aiškino jis. Instuktorius pridūrė, kad retas atvejis, kai kas nors apie jį neigiamai atsiliepia.

Anot A.Čereškos, jaunuolio jau atsiprašė dar pirmadienį, kai Matas užsuko po darbo. Kaip sakė instruktorius, jaunuolis dar būtų atėjęs ir į kitą pamoką, tačiau jam turbūt neleidžia šeima.

Paklaustas, ar per 11 metų yra pasitaikę panašių situacijų, vyras tai paneigė. Jo žiniomis, feisbuke žmonės paties instruktoriaus ieško patys ir rekomenduoja kitiems.

Remiantis Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos skelbiamais duomenimis, A.Čereška, kurio balsas, kaip teigia moteris, įraše ir girdisi, šioje mokykloje vairuotojus moko B, C1, C kategorijomis.

Tikina, kad taip buvo nuo pat pirmos pamokos

Moteris patikino, kad tai jau ne pirmas toks kartas – instruktorius taip elgiasi nuo pat pirmos sūnaus vairavimo pamokos. Jos teigimu, sūnus pasakojo, kad instruktorius per pamoką jam trenkė ir per koją.

Irena portalui lrytas.lt pasakojo, kad viskas vyko paskutinę liepos savaitę. Po vienos ar dviejų pamokų sūnus nusprendė įrašyti pamoką ir įrodyti šeimai bei vairavimo mokyklos vadovybei, kaip su juo elgiamasi.

Jaunuolis pasakojo, kad jau irgi pritrūko kantrybės klausytis instruktoriaus riksmų. „Nuo pirmos pamokos jau prie jo kabinosi“, – aiškino ji. Pasak jos, sūnus ketina kreiptis į teismą ir samdytis advokatą. „Nes jei iš darbo neišmeta, ar jis taip gali mokyti?“ – apie instruktoriaus darbą svarstė moteris.

Tą pačia savaitę, kai buvo padarytas įrašas, Irena skambino vairavimo mokyklos direktoriui ir taip pat apie situaciją pranešė bei įrašą pateikė Ukmergės miesto savivaldybės atstovams.

Portalui lrytas.lt susisiekus su savivaldybės atstovais, buvo pasakyta, kad ši vairavimo mokykla nėra tiesiogiai pavaldi savivaldybei, tad institucija nieko padaryti negali.

Dabar vaikinas svarsto pereiti į kitą mokyklą, tačiau dar laukiama, kol bus grąžinti pinigai, kad nereikėtų iš naujo mokėti už vairavimo pamokas. Iki šiol už jas buvo sumokėta 100 eurų.

Moteris prisimena, kad kai jai teko laikytis teises pas kitą instruktorių, tai nors ir taip pat buvo be patirties, mokytojas nė karto neištarė blogo žodžio.

Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos praktinio mokymo vadovas portalui patikino, kad ši situacija žinoma ir su instruktoriumi apie tai kalbėta. Liepos 1 d., praėjus kelioms dienoms nuo klientų kreipimosi, buvo susitarta dėl susitikimo su instruktoriumi A.Čereška, mokiniu ir pačiu Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos praktinio mokymo vadovu Arvydu Minkštimu, kuris dėl to grįžo ir iš atostogų.

Anot A.Minkštimo, dėl susitarimo tartasi ryte. Susitikime pasirodė instruktorius ir pats pašnekovas, tačiau mokinio ar jo mamos nesulaukė. Irenos pasiteiravus, ar išties buvo toks susitarimas, moteris atsakė, kad buvo, tačiau nesusitarta dėl laikų. Mat dėl darbo sūnus ir pati moteris galėjo tik popiet. Į vietą atvykę po darbo neberado nei direktoriaus, nei instruktoriaus, o telefonu susisiekti nepavyko.

Tačiau vairavimo instruktoriaus teigimu, jaunuolio atsiprašyta susitikus gyvai, tą pačią dieną.

Visgi vairavimo mokyklos praktinio mokymo vadovas sakė, kad pokalbio negirdėjo, tačiau įspūdį gali susidaryti tik iš bendro vaizdo.

„Sakė, kad ir tas vaikas – vieną pasakai, bet kažkur užsižiūri. Žinote, kiekvienas gina savo pusę. Jei pasakius atvirai, taip ir neteko susitikti su mama ir pasikalbėti“, – teigė jis. Dėl kito susitikimo dar nesusitarta. Atstovas teigė, kad kol kas pokalbis su šeima vyko tik telefonu, jokios raštiškos pretenzijos kol kas nėra.

Tačiau A.Minkštimas tikino, kad instruktoriaus darbas įtemptas ir visko pasitaiko, būna visokių variantų. Pasiteiravus, ar dėl tokio instruktoriaus anksčiau buvo nusiskundimų, vairavimo mokyklos atstovas atsakė, kad turbūt ir nėra buvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.