Rusija imsis gigantiško projekto už 31 milijardą dolerių: naudos turės Kinija, bet projektui neskirs nė cento

Rusija savo lėšomis nuties naują geležinkelio liniją į Kiniją.

Rusija savo lėšomis nuties naują geležinkelio liniją į Kiniją.<br>www.commons.wikimedia.org nuotr.
Rusija savo lėšomis nuties naują geležinkelio liniją į Kiniją.<br>www.commons.wikimedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-10 16:34

Rusija tiesia geležinkelį į Kiniją eksportuoti savo ištekliams – Pekinas projektui neduos nė cento. Kremlius, prarasdamas Europos rinką, didina priklausomybę nuo Kinijos. Rusijos valdžia ketina išleisti mažiausiai 31 mlrd. USD naujam geležinkelio projektui Azijoje nutiesti.

Apie tai pranešė Kremliaus kontroliuojamas leidinys „Vedomosti“, remdamasis informuotais šaltiniais Rusijos transporto ministerijoje.

Kremlius nori, kad nauja geležinkelio linija padidintų rusiškų žaliavų pardavimą Kinijos rinkai. Reikšminga, kad Pekinas šiam projektui neskiria nė cento. Tikimasi, kad įgyvendinant projektą Rusijos mokesčių mokėtojai mokės už trijų naujų pasienio punktų, taip pat 369 km geležinkelio linijų Rusijos Federacijoje ir apie 3000 km bėgių Kinijoje, Kazachstane ir Mongolijoje, statybą.

Rusijos valdžia tikisi darbus užbaigti iki 2030 m. Manoma, kad iki šių metų rugsėjo projektas bus pateiktas pasirašyti Rusijos Federacijos diktatoriui Vladimirui Putinui.

Apie jokią geopolitinę pergalę čia kalbėti nereikia. Tokias išlaidas priversta padengti Maskva, nes Europos rinka Rusijai buvo uždaryta dėl karinių nuotykių.

Tai „paskutinis lašas“ Rusijos metalurgams, naftininkams, medienos apdirbimo įmonėms, praradusioms galimybę prekiauti su ES. Ribotos logistikos galimybės neleidžia Europos pirkėjų netekusiai Rusijai ženkliai padidinti žaliavų tiekimo Azijos rinkai. Pastebėtina, kad Kinija sumaniai naudojasi apgailėtina Maskvos padėtimi. Ji sutinka pirkti rusiškas žaliavas su didžiulėmis nuolaidomis, suprasdama, kad Rusijos Federacija neturi kur dėtis.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Kinija taip gudrauja su Rusija. Dujotiekio „Sibiro galia“ istorija yra analogiška. Maskva ne tik visiškai sumokėjo už projektą iš savo kišenės, bet ir suteikė Kinijai minimalią „mėlynojo kuro“, kuris ateina per šį vamzdį, kainą. Ekspertų teigimu, Rusija negalės susigrąžinti šiam projektui išleistų lėšų bent jau artimiausius 50 metų. Vieninteliai nugalėtojai buvo Kinija ir Kremliaus oligarchai, kurie už dujotiekio statybą gavo milijardus dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.