Norintieji atsikratyti nereikalingų automobilių gali gerai užsidirbti

Metalo supirkimo aikštelės „Kuusakoski“ pranešime teigiama, kad metalo laužo supirkimo kainos yra panašios kaip ir spalio viduryje, tačiau metalo laužo, t. y., juodojo metalo tonos kaina sumažėjo 15 proc., rašo Estijos dienraštis „Postimees“.

Juodojo metalo tonos kaina sumažėjo 15 proc.<br>Marko Saarm nuotr.
Juodojo metalo tonos kaina sumažėjo 15 proc.<br>Marko Saarm nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-16 11:12

Didžiausio Estijos žiedinės ekonomikos paslaugų tiekėjo „Kuusakoski“ pirkimo kainos per mėnesį reikšmingai nesikeitė. Apie tai paskelbė bendrovės valdybos narys Toomas Kollamaa.

Metalo laužo tonos kaina padidėjo 2 proc., vario – 1 proc., o išlieto aliuminio ir žalvario kaina nepakito. Palyginti su praėjusių metų duomenimis, negabaritinio plieno laužo kaina sumažėjo 12 proc. (260 eurų už toną), išlieto aliuminio kaina sumažėjo 8 proc. (1170 eurų už toną), vario kaina sumažėjo 4 proc. (6200 eurų už toną).

Tuo tarpu automobilių laužo kaina padidėjo 7 proc. (iki 230 eurų už toną), o žalvario kaina padidėjo 9 proc. (iki 4350 eurų), tvirtino bendrovės „Kuusakoski“ narys.

Pasak T.Kollamaa, pastaruoju metu juodųjų metalų supirkimo kainos patyrė didžiausią spaudimą, o „Kuusakoski“ supirkimo kainos, palyginti su praėjusiu mėnesiu, sumažėjo 15 proc. Naujo plieno paklausa tiek Turkijos vidaus rinkoje, tiek visame pasaulyje yra labai maža, o plieno gamyklos turi labai mažas atsargas.

„Jei padidės naujo statybinio plieno paklausa, jo gamybai skirtos atsargos taip pat bus papildytos metalo laužu. Šiuo metu juodųjų metalų laužo kainų tendencija yra mažėjanti, o ne didėjanti“, – pabrėžė T.Kollamaa.

Jis pažymėjo, kad kai kurie analitikai viltis sieja su Azija, ypač Kinija, tačiau tik laikas parodys, ar šios viltys yra pagrįstos.

„Be rinkos vėjo, kuris, mano nuomone, yra ne tik nuo Kinijos laipsniško griežtų koronaviruso priemonių panaikinimo, bet ir didėjančių palūkanų normos, infliacijos ir stiprėjančio dolerio Azijos valiutų atžvilgiu“, – pridūrė T.Kollamaa.

Lapkričio pradžioje netauriųjų metalų kainos biržoje pradėjo nuosaikiai augti, kai sužinota apie Kinijos švelninamą COVID politiką.

„Kai tik rinka stabilizuosis, galėsime pasiūlyti geresnes supirkimo kainas abiejų rūšių netauriųjų metalų“, – sakė bendrovės „Kuusakoski“ narys.

Estijos metalo laužo rinka siekia nuo 350 tūkst. iki 400 tūkst. tonų per metus.

Išversta pagal www.postimees.ee.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.