Pirmadienį tęsiantis VVT vairuotojų streikui, profsąjunga siūlys anksčiau sumokėti darbdavio mokestį

Savaitgalį nesutarus, kaip užbaigti bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) vairuotojų streiką, pirmadienį jis tęsiasi toliau, darbdavių ir darbuotojų atstovai tęs derybas.

Savaitgalį nesutarus, kaip užbaigti bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) vairuotojų streiką, pirmadienį jis tęsiasi toliau.<br>V.Skaraičio nuotr.
Savaitgalį nesutarus, kaip užbaigti bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) vairuotojų streiką, pirmadienį jis tęsiasi toliau.<br>V.Skaraičio nuotr.
Savaitgalį nesutarus, kaip užbaigti bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) vairuotojų streiką, pirmadienį jis tęsiasi toliau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Savaitgalį nesutarus, kaip užbaigti bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) vairuotojų streiką, pirmadienį jis tęsiasi toliau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 8:25 AM, atnaujinta Dec 19, 2022, 12:01 PM

Savaitgalį vyko konsultacijos tarp šalių, tačiau bendro sutarimo rasti nepavyko.

Bendrovės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius teigė jų pateiktus siūlymus, bendrovė juos atmetė, Vilniaus meras Remigijus Šimašius sakė, jog po penktadienio derybų buvo pasiruošta kolektyvinės sutarties pasirašymui, tačiau dėl šeštadienį profesinės sąjungos pateikto naujo reikalavimo streikuojantiems darbuotojams sumokėti pusę atlygio to neįmanoma padaryti.

Pirmadienį abi pusės pratęs derybas.

„Derybos bus pratęstos pirmadienį“, – BNS sekmadienį sakė VVT komunikacijos ir rinkodaros vadovė Giedrė Buivydaitė.

Vilniaus autobusų ir troleibusų vairuotojai gruodžio 5-ąją pradėjo neterminuotą streiką VVT administracijai ir profesinei sąjungai nesutariant dėl darbo apmokėjimo sistemos. Į sostinės gatves neišvažiavo daugiau kaip pusė autobusų.

VVT sostinėje aptarnauja 76 iš 105 maršrutų: penkis greituosius, 17 troleibusų ir 54 autobusų. Keleivių vežimo paslaugas vykdo dar du vežėjai – „Transrevis“, ir „Kautra“, jos keleivius veža įprastu grafiku.

Derybose su profsąjunga VVT siūlys anksčiau sumokėti darbdavio mokestį

VVT ir darbuotojų profsąjunga savaitgalį sutarė dėl kolektyvinės sutarties projekto, tačiau likus klausimui dėl streikuojančiųjų apmokėjimo bendrovė pirmadienį derybose žada siūlyti anksčiau sumokėti metinį darbdavio mokestį.

Kaip pranešė bendrovė, pirmadienį VVT ir profesinės sąjungos atstovai susitinka tęsti derybas dėl streiko nutraukimo.

„Dėl kolektyvinės sutarties iš esmės viskas sutarta. Dabar jau kalbame apie streiko nutraukimo sąlygas, nors tai visiškai nesusiję su tuo, dėl ko buvo pradėtas streikas. Kviečiame profesinę sąjungą pasirašyti sutartį ir nevilkinti proceso, grąžinti patogų susisiekimą į miestą vilniečiams prieš šventes“, – pranešime spaudai sakė VVT generalinis direktorius Darius Aleknavičius.

VVT teigia esanti pasirengusi šio susitikimo metu atsakyti visus klausimus, taip pat profsąjungai teiks siūlymą sumokėti į priekį metinį darbdavio mokestį, kuris siekia beveik 54 tūkst. eurų, tam, kad streiko organizatoriai galėtų įvykdyti savo pažadą darbuotojams dėl streiko dienų apmokėjimo, jeigu tų lėšų jiems trūksta.

VVT duomenimis, per pastaruosius penkerius metus profesinė sąjunga iš narių mokesčių ir VVT yra gavusi apie 1,5 mln. eurų pajamų. Bendrovė taip pat teigia, kad, kolektyvinės sutarties derybose finansinė atskaitomybė už darbdavio skiriamas lėšas nebuvo įtvirtinta.

Jos teigimu, streiko metu derybose keičiantis pozicijomis buvo aišku, kad VVT ir profesinei sąjungai sutarus dėl esminių pagerinimų kolektyvinėje sutartyje, už streiko dienas apmokėjimo klausimas nebus keliamas.

VVT teigia, jog jos vadovai ir Vilniaus miesto savivaldybė tiek prieš streiką, tiek streiko metu aiškiai pasisakė, kad darbo užmokestis nebus mokamas ir priminė, jog viešumoje pati profesinė sąjunga teigė pasiruošusi už kiekvieną streiko dieną skirti kiekvienam streikuojančiam po 40 eurų.

Anot D. Aleknavičiaus, kolektyvinė sutartis „tikrai naudinga darbuotojams“, tad svarbu leisti jai veikti, o darbuotojams grįžti į darbą ir gauti padidėjusį atlyginimą.

Bendrovė pranešė kolektyvinės sutarties derybose papildomai skyrusi lėšų stažo priemokai 700 tūkst. eurų per metus, pakeitusi pagal profsąjungos prašymą kokybės priemokos skaičiavimą, nustačiusi kompensacijas pietų pertraukai.

Sutarta, kad kartą per kalendorinius metus bus peržiūrėta ir sutarta dėl darbuotojų mėnesinės algos ar valandinių atlygių indeksavimo.

VVT patvirtino, kad darbo apmokėjimo sistema bus įtraukta į kolektyvinę sutartį, sutartas ir kolektyvinės sutarties galiojimo terminas.

Gruodžio 19 dienos duomenimis, streikuoja 433 darbuotojai. Nuo streiko pradžios iš viso į darbą grįžo 97 darbuotojai, nuo ketvirtadienio tai padarė 30 darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.