Kaip tinkamai paruošti automobilį, kad per šalčius netektų vežti pas „gydytojus“ ir gaišti laiko

Iškritęs sniegas, spaudžiantis šaltukas, ant kelio besiformuojantis ledas ir traškėjimo garsas po mūsų pėdomis įspėja apie tai, kad mus jau lanko žiema. Šaltasis sezonas keičia mūsų kasdienybę, norim mes to ar ne. Mes patys, keliaudami į darbus ir nenorėdami sirgti pasiruošiame kiek kitaip – šiltai apsirengiame, apsiauname žieminius batus, užsidedame pirštines ir šalikus. Tačiau jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.

Jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.<br>V.Balkūno nuotr.
Jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.<br>V.Balkūno nuotr.
Jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.<br>T.Bauro nuotr.
Jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.<br>T.Bauro nuotr.
Jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.<br>V.Balkūno nuotr.
Jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.<br>V.Balkūno nuotr.
Jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jei norime nesirgti ne tik patys, bet ir pas gydytoją nevežti savo automobilio – vertėtų žiemai iš anksto paruošti ir jį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 9:08 AM

Apie tai, kad reikia pakeisti padangas iš vasarinių į žiemines susimąsto ko gero visi. Sunku ir nesusimąstyti, kai nepakeitus padangų ne tik į griovį lengva nuslysti, bet ir techninę automobilio apžiūrą policija gali atimti. Tačiau egzistuoja ir kitų elementų, kuriuos būtina patikrinti bei aptarnauti, jei norite žiemą važiuoti be šaltų sustojimų pakelėse. Ir nesvarbu, vairuojate seną ar apynaujį automobilį – profilaktika padės išvengti netikėtumų.

Autoplius.lt šiame straipsnyje pataria: kaip teisingai automobilį pasiruošti prieš kiekvieną žiemą, kad netektų netikėtai sustoti.

Akumuliatorius

Ko gero vienas iš esminių automobilio elementų žiemą – akumuliatorius. Ypač, jei vairuojate transporto priemonę su automatine pavarų dėže. Mat mechaninę dėžę turinčias transporto priemones dar įmanoma „užstumti“.

Kokybiškas akumuliatorius, jei jį pirkote naują, turėtų nekeldamas rūpesčių tarnauti maždaug 5 metus. Jei saviškį keičiate tokiais intervalais – jūsų pardavėjas jums patarė teisingai. Tačiau net nusipirkus visiškai naują akumuliatorių, verta patikrinti jo įkrovą prieš kiekvieną šaltąjį laikotarpį. Jei specialaus prietaiso su kuriuo galima tai padaryti neturite – nuvažiuokite pas akumuliatorių pardavėją ar į automobilių servisą.

Dažniausiai ši patikra nieko nekainuoja. Jei akumuliatoriaus būklė prasta – pabandykite įkrauti. Galbūt to užteks.

Ventiliacija ir salono filtras

Dar vienas svarbus momentas – salono filtras. Žiemą kišti savo nagus po kapotu ir šalti lauke keičiant filtrus išties nėra malonu, todėl rekomenduojame tai padaryti dar neatvėsus orui. Kodėl tai svarbu? Prasta ventiliacijos sistema lemia gausiai rasojančius langus, kuriuos automobilio klimato kontrolė nupučia ypač sunkiai. Ko gero šis jausmas yra pažįstamas daugumai mūsų.

Jei turite šią problemą ir galvojate kaip ją išspręsti – pradėkite nuo pakeisto salono filtro. Ši, atrodytų, nedidelė problema gali trukdyti matomumui. O tai – vienas pagrindinių saugumo elementų vairuojant.

Langų skystis

Jei sužinojote, kad artėja minusinė temperatūra – pasitikrinkite langų skysčio likutį. Jei skystis vasarinis ir jo likutis didelis – išpurkškite ir pripilkite žieminio. Jei likutis mažas – galima užpilti žieminio skysčio koncentrato, kuris praskies vasarinį.

Rekomenduotina pagal orus atkreipti dėmesį į tai, kokį langų skystį perkate. Vieni tinkami iki 5 laipsnių šalčio, kiti iki 15, o dar kiti – iki 25. Tuo tarpu jei skysčio nekeisite ir bakelyje liks vasarinis – geriausiu atveju langas bus valomas prastai, o blogiausiu –– užšalus skysčiui trūks jo talpykla, kurią teks keisti nauja.

Tuo pačiu vertėtų pasitikrinti ir valytuvų nusidėvėjimą. Jei pastebėjote, kad jų guma kieta ir valytuvai jau susidėvėję – pakeiskite. O jei ryte priėję prie automobilio radote prišalusius valytuvus – nejunkite jų ir neplėškite rankomis. Bandant agresyviai atkelti valytuvus nuo lango tiesiog nuplėšite jų gumas. Geriau luktelėkite kol sušils langas ir valytuvai atitirps savaime.

Degalų filtras ir pakaitinimo žvakės

Senų ir dyzeliu varomų automobilių savininkams prieš žiemos sezoną vertėtų patikrinti pakaitinimo žvakes. Apie tai, kad baigiasi pakaitinimo žvakių gyvenimas indikuoja sunkiai besikuriantis variklis. Jeigu vos atšalus orams jūsų dyzelinis automobilis pradėjo vestis gerokai ilgiau, tai yra pirmas ženklas, kad reikia važiuoti į servisą.

Prastai veikiančios pakaitinimo žvakės – problema, kuri gali sukelti papildomų problemų. Pavyzdžiui, jei jūsų akumuliatorius geras, tačiau pakaitinimo žvakės prastos, automobilis sunkiai kursis. O ilgai kuriant automobilį gali nusėsti akumuliatorius. Taip turėsite dvi problemas vietoje vienos.

Aušinimo skystis

Dar vienas skystis į kurį verta atkreipti dėmesį prasidėjus šaltiems orams yra skirtas variklio aušinimui. Jei jūsų transporto priemonėje supiltas ne minusinei temperatūrai skirtas skystis, jis gali užšalti. O tuomet jau turėsite didelių nemalonumų, kurie, tikėtina, sukels nemenkų finansinių nuostolių ir papildomo streso. Jei nesate užtikrinti tuo, koks aušinimo skystis supiltas į automobilį – rekomenduojame tiesiog jį pakeisti.

Žieminiai degalai

Degalais, esančiais automobilio bake, derėtų labiausiai susirūpinti dyzelinių automobilių vairuotojams. Ir ypač tiems, kurie pila pilną baką, tačiau su juo važiuoja ilgai, trumpais atstumais mieste. Jei prisipylėte baką vasarinių degalų ir su jais važiavote iki tol, kol prasidėjo minusinė temperatūra – turėsite dar vieną priežastį, dėl kurios jūsų automobilis kuriasi sunkiai. O gal ir apskritai nesikuria.

Žieminis dyzelinas, atvirkščiai nei vasarinis, savyje turi priedų, apsaugančių nuo minusinės temperatūros lemiamo parafinų kristalizavimosi. Šie priedai ne tik tausos variklį, bet ir leis jaustis užtikrintai paspaudus šaltukui.

Taip pat rekomenduojame rinktis tik kokybiškus, patikimo tiekėjo degalus.

Spynelės

Šaltis veikia ne tik variklio skyrių, tačiau ir kitus automobilio taškus. Tokius, kaip, pavyzdžiui, kėbulas. Ir šį kartą turime omenyje dureles bei spyneles. Užšalusios durys gali tapti išties nemalonia staigmena, kai prie minus 20 laipsnių temperatūros tiesiog neatsidarys automobilio durys. Rekomenduojama periodiškai, visą žiemą tepti durų sandarinimo gumas specialiu tepalu, kuris neleis joms prišalti.

Taip pat elkitės ir su automobilio spynelėmis. Periodiškai tepant jas specialiu skysčiu, spynelės neužšals, o raktas visuomet nesunkiai įlįs.

Kadangi apynaujų automobilių savininkams durelių rakinti rankomis nebereikia ir tai daroma nuotolinio pultelio pagalba – rekomenduojama prieš prasidedant minusinei temperatūrai pakeisti pultelio baterijas. Žema temperatūra prisideda prie greitesnio baterijos išsikrovimo.

Variklio alyva

Dauguma gamintojų rekomenduoja keisti variklio alyvą kas nuvažiuotą tam tikrą kilometrų skaičių, arba kas metus. Jei per metus nuvažiuojate tą kilometrų skaičių – viskas kaip ir aišku. Tačiau jei važiuojate nedaug ir prieš žiemą tas kilometrų skaičius vis dar nepasiektas – specialistai rekomenduoja tepalus keisti prieš žiemą. Netinkama variklio alyva praranda savo tepamąsias savybes ir darosi nebeatspari šalčiui, todėl variklį užvesti tampa sunkiau.

Stabdžiai

Automobilio stabdžiai – jei ne pats svarbiausias, tai be abejonės vienas iš svarbiausių elementų norint užtikrinti kelionių saugumą. Tai svarbu visais metų laikais, o ypač žiemą. Netvarkingai ir netolygiai stabdantys ratai ant slidžios dangos gali lemti tai, kad spaudžiant stabdžių paminą automobilis ims slysti ne tiesiai, o šonu. Tai – situacija iš kurios išsigelbėti labai sunku.

Būtent dėl šios priežasties automobilių priežiūros specialistai rekomenduoja bent kartą per du metus keisti stabdžių skystį. Keičiant skysčius paprašykite, kad meistras patikrintų stabdžių skysčio vamzdelių, bei diskų būklę. O prieš kiekvieną žiemą būtina patikrinti skysčio lygį sistemoje, bei stabdžių trinkelių likutį.

Vežiojami daiktai

Na, o atmetus automobilio paruošimą, žiemos kelionėms turime pasiruošti ir patys. Juk niekada nežinome, kada prasidės stiprus snygis, nuslysime nuo kelio, suges automobilis ar tiesiog kelyje pastebėsite vairuotoją, kuriam reikalinga pagalba.

Prieš žiemą į automobilį rekomenduojame įsidėti tokius daiktus, kaip tempimo lynas, užkūrimo laidai, kastuvas ir kokybiškas langų gremžtukas. Tai įrankiai, kurie gali padėti išsikapstyti iš įvairiausių nemalonių situacijų, kurios gali nutikti šaltuoju sezonu.

Tačiau kartais atsitinka ir taip, kad vairuotojai įstringa ilgam. Ypač jei jūsų gyvenimo būdas toks, kad tenka dažnai lankytis nuo miestų nutolusiose teritorijose. Tokiu atveju automobilyje rekomenduojame turėti papildomų šiltų rūbų, antrus batus, žibintuvėlį ir automobiliams skirtą telefono įkroviklį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.