R. Šimašius toliau laikosi savo pozicijos dėl gatvių siaurinimo: kai kur yra beprasmiški plotai

Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir toliau laikosi pozicijos, kad pastaraisiais metais sostinėje vykdomas gatvių siaurinimas yra teisingas bei reikalingas sprendimas. Pasak jo, mieste yra gatvių, kuriose matomi „beprasmiški plotai“.

Vilniaus meras ir toliau laikosi pozicijos, kad pastaraisiais metais sostinėje vykdomas gatvių siaurinimas yra teisingas bei reikalingas sprendimas. .<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus meras ir toliau laikosi pozicijos, kad pastaraisiais metais sostinėje vykdomas gatvių siaurinimas yra teisingas bei reikalingas sprendimas. .<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 17, 2023, 10:42 AM

„Vilniaus gatvių standartas yra apie tai, kad gatvės būtų jaukios ir tarnautų visiems. Deja, taip mūsų mieste kol kas yra ne visada – kai kur beprasmiški plotai, kai kur erdvės trūkumas. Pavyzdžiui, turime dviejų juostų gatvę miesto centre ar šalia jo. Vienos juostos plotis pagal nacionalinius teisės aktus D kategorijos gatvėje turi būti 2,75 m, o mūsų faktas – 3,5–5 ir daugiau metrų. Kitaip tariant, važiuojamoji dalis gerokai platesnė, nei teisės aktai numato, ir niekam nuo to ne geriau – nei patogiau, nei estetiškiau“, – savo feisbuko paskyroje teigė R. Šimašius.

„O jei greičiau bent iki kitos sankryžos – tai ne saugiau. Dar gerai, jei tokioje gatvėje bent chaotiškam parkavimui tas plotas panaudotas, bet dažnai jis tiesiog lieka beprasmis, ir nebent kviečiantis akseleratorių labiau paspausti“, – pridūrė jis.

Sostinės vadovas aiškina, kad Vilniaus gatvių standartas numato, jog perteklinis plotis turi būti panaudotas prasmingiems dalykams – arba pėsčiųjų takui, arba dviračių takui, arba tinkamai bendro eismo juostai, arba parkavimo juostai.

„Apie parkavimą – aštuntoji taisyklė. (Galite pasidalinti su kai kuriais kandidatais į merus, kurie mano, kad gatvių standartas mažina parkavimą, nors iš tikrųjų didina). Tai va tokių „iš niekur“ atsiradusių parkavimo vietų centre ar aplink centrą papildomai (!) per 2022 metus atsirado 440 (čia neskaičiuojant Algirdo gatvės nei naujų, nei panaikintų vietų – tai vienintelė vieta, kur parkavimo sumažėjo ir, mano supratimu, kai kur be reikalo)“, – tvirtino politikas.

„Tai tokios vietos, kur parkavimo ypač reikia (kaip prie Halės turgaus – nuotrauka kaip tik iš ten), tačiau parkuoti tiesiog buvo draudžiama. Ilgainiui gal bus viskas dar gražiau, gal tarp parkavimo vietų kai kur ir medžių atsiras, gal kiti sprendimai didesnei estetikai ar patogumui“, – pridėjo jis.

„Laisvietis“ sako, kad akivaizdžiausiose sostinės vietose parkavimas jau yra padarytas, bet šiemet jų gali atsirasti dar panašiai tiek, kiek 2022 m. Jis taip pat pažymėjo, kad dėl pačių gatvių yra galimos korekcijos, kurios artimiausiu metu bus padarytos.

„O dėl pačių gatvių – girdime ir matome, kad mūsų taisyklės, kaip ir šiuo atveju, duoda didelį teigiamą efektą, bet yra ir keletas detalių, kur reikia korekcijų (apie jas daug kas jau kalbėjo, išgirdome) – tai jas artimiausiu metu ir padarysime“, – teigė R. Šimašius.

Vilnius auga, mokosi, tobulėja, kaip ir miesto steigėjas Didysis kunigaikštis Gediminas prisakė bei užkodavo. Linkiu, kad mūsų jau tuoj 700 metų jaunuolis toks išliktų visada“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Vilniaus vicemeras, kandidatas į sostinės mero postą Valdas Benkunskas tvirtina, jog šiuo metu Vilniaus gatvių siaurinimo klausimas yra tapęs anekdotu, nes tampa panašu į tai, kad pastaraisiais metais daugiau apie nieką išskyrus šią temą sostinėje nešnekama, nors procesų transporto srityje vyksta daug daugiau. Jis kritiškai žiūri į vadinamąjį gatvių humanizavimo projektą, kol Vilniuje yra gausu avarinių būklių gatvių.

Tuo tarpu sostinei vadovauti siekiantis parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius tvirtina, kad didžioji dalis Vilniaus gyventojų gali mieste išsiversti be automobilių. Todėl, jo teigimu, dabartinio mero Remigijaus Šimašiaus susiaurintinų gatvių platinimas yra nereikalingas. Tad, „laisvietis“ pažymi, kad reikėtų skatinti judėjimą dviračiais, pėsčiomis, viešuoju transportu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.