Vairuotojus informuoja dėl techninės apžiūros: dabar taikoma tokia praktika

Iš pirmo karto techninę apžiūrą Lietuvoje įveikia tik kas antras automobilis. Dažniausiai pasitaikantys gedimai yra gana paprasti, lengvai sutvarkomi. Keletas savarankiškos patikros veiksmų gali sutaupyti laiko ir pinigų, nekartojant techninės apžiūros dar kartą.

Iš pirmo karto techninę apžiūrą Lietuvoje įveikia tik kas antras automobilis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš pirmo karto techninę apžiūrą Lietuvoje įveikia tik kas antras automobilis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Visų automobilio žibintų, neatitikimas normoms sudaro net 33 proc. nustatomų techninių trūkumų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visų automobilio žibintų, neatitikimas normoms sudaro net 33 proc. nustatomų techninių trūkumų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2023, 12:05 PM, atnaujinta Feb 28, 2023, 12:12 PM

„Transekstos“ duomenimis, praėjusiais metais techninę apžiūrą iš pirmos karto praėjo tik beveik 50 proc. lengvųjų automobilių.

Nors kai kuriuos trūkumus paprasta ir lengva greitai pastebėti bei pašalinti, tačiau, pavyzdžiui, beveik 15 proc. lengvųjų ir krovininių lengvųjų automobilių neįveikė techninės apžiūros dėl netinkamai sureguliuotų artimųjų šviesų žibintų.

Pirminė techninė apžiūra lengviesiems automobiliams kainuoja beveik 22 eurus, o pakartotinė – nuo 3 iki 11 eurų, priklausomai nuo to, kiek įrangos patikrinimo metu reikės naudoti.

Dažniausi gedimai

Norint sutaupyti laiko ir pinigų, verta atsižvelgti į tai, kokie trūkumai dažniausiai pasitaiko atliekant apžiūrą, ir įsitikinti, kad naudojamame automobilyje jų nėra.

Dažniausiai užfiksuojamas trūkumas, kuris gali būti tvarkomas dar techninės apžiūros metu, yra šviesų sureguliavimas.

„Techninė apžiūra yra griežtai atskirta nuo bet kokių remonto darbų, vienintelis dalykas, kurį galima koreguoti, yra šviesos, jeigu tai yra įmanoma padaryti“, – teigia įmonės „Transeksta“ atstovas Renaldas Gabartas.

Visų automobilio žibintų neatitikimas normoms sudaro net 33 proc. nustatomų techninių trūkumų.

Taip pat itin dažnai nustatoma, kad yra netvarkingos pakabos lankstinės jungtys (šarnynai), įvairių skysčių nuotėkis, per didelis dūmingumas, netvarkinga išmetimo sistema ir per mažas stovėjimo stabdžių efektyvumas.

Nors namų sąlygomis tinkamai pasikeisti šarnyrą būtų sudėtinga, tačiau prieš atliekant techninę apžiūrą verta apžiūrėti ir smulkmenas.

Patikrinti, ar veikia valytuvai, šviečia visos lemputės, pritvirtintas akumuliatorius, veikia garso signalas bei saugos diržų fiksatoriai. Pažiūrėti, ar yra kitos reikalingos priemonės, pavyzdžiui, vaistinėlė ar gesintuvas.

Laiku nepastebėjus tokių trūkumų, galimybės pakeisti situacijos apžiūros metu nėra. „Dabar yra taikoma tokia praktika, jog vairuotojas apžiūroje nedalyvauja, o laukia lauke, kol automobilis yra patikrinamas, jis atvaromas ir pateikiamos išvados“, – teigia R.Gabartas.

Prižiūrėti dažniau

Pasak „Transekstos“ atstovo, tiesiausias kelias į praeitą techninę apžiūrą – geresnė ir dažnesnė automobilio priežiūra. „Kuo vairuotojas atidžiau seka, kuo dažniau pasitikrina automobilį, tuo mažiau netikėtumų sulaukia techninės apžiūros metu“, – sako R.Gabartas.

Anot jo, patikrinti automobilį servise rekomenduojama dažniau, nei kartą per 2 metus ruošiant jį apžiūrai. Laiku nepastebėti trūkumai virsta pusiaukelėje sugedusiu automobiliu, išvirtusiais ratais ar kitais nemaloniais įvykiais, kurie apkartina keliones.

„Rūpinkitės automobiliu ir jis nekrės kiaulysčių kelionių metu“, – vairuotojams pataria R.Gabartas.

Techninės apžiūros vertinimas nuolat kinta, todėl prieš varant automobilį į apžiūros vietą, verta pasitikrinti, ar neatsirado pokyčių, kurie gali turėti įtakos patikros išvadoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.