Elektromobilių vairuotojų vaidai prie įkrovimo stotelių: toks elgesys siutina

Keliuose daugėjant elektromobilių, auga ir įkrovos stotelių poreikis. Nepaisant Kelių eismo taisyklių pakeitimų, vairuotojams vis dar tenka pasukti galvą, kur papildyti automobilio akumuliatorių, nes įkrovos vietos dažnai būna užimtos jau įkrautų automobilių.

Kelių eismo taisyklėse (KET) elektromobiliams įtvirtinti du kelio ženklai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kelių eismo taisyklėse (KET) elektromobiliams įtvirtinti du kelio ženklai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Elektromobilis, kuris yra įkrautas, nedelsiant turi būti patrauktas iš įkrovos vietos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektromobilis, kuris yra įkrautas, nedelsiant turi būti patrauktas iš įkrovos vietos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 26, 2023, 11:56 AM, atnaujinta Mar 26, 2023, 11:58 AM

Užstato nuomoti automobiliai

Šalyje dar tik besivystant elektromobiliams pritaikytai infrastruktūrai, stovėjimo ir įkrovimo vietų trūkumas smarkiai jaučiamas. Kartais elektromobiliams skirtas vietas užstato vidaus degimo variklius turintys automobiliai.

Neretai vairuotojai pastebi, kad įkrovos stoteles užima automobilių nuomos įmonių mašinos. Baigę savo keliones vairuotojai įjungia automobilį įkrovimui, o kada automobilis paliks savo stovėjimo vietą ir baigs įkrovimą – nėra aišku.

Automobilių nuomos įmonės „Citybee“ atstovė Justina Matuliauskienė teigia, jog toks atvejis įmanomas tik tada, kai transporto priemonė yra rezervuota.

„Jeigu klientas elektromobiliu vyksta į ilgesnę kelionę, tol, kol rezervacija nėra baigta, automobilio įkrovimu jis rūpinasi pats“, – sako J.Matuliauskienė.

Jeigu kelionė yra baigta, nuomojamas automobilis nebėra paliekamas įkrovos vietoje, kaip būdavo seniau. Pastaruosius pusantrų metų baterijos įkrovas reaguliuoja darbuotojai.

Anot J.Matuliauskienės, sistema praneša apie reikalingą įkrovą, tuomet įmonės darbuotojas jį pastato krautis, o gavus pranešimą apie užpildytą bateriją automobilis nedelsiant yra atjungiamas.

Klientas šiuo metu negali palikti automobilio ten, kur yra įkrovos vietų. „Parkavimo zonos yra suplanuotos taip, kad elektromobilių įkrovimo vietos į jas nepatenka“, – teigia „Citybee“ atstovė.

Pasak įmonės, klientai ir kelionių metu yra edukuojami tinkamai naudotis šalyje esančia infrastruktūra ir būti suprantingiems.

„Siekdami ir tokiais atvejais skatinti tinkamą naudojimosi įkrovimo stotelėmis kultūrą, periodiškai edukuojame klientus savo kanaluose apie tai, kaip tinkamai įkrauti elektromobilius, bei esame parengę elektromobilių etiketo taisykles“, – sako J.Matuliauskienė.

Apie elektromobilių įkrovimą pasidomėjome ir kitos nuomos bendrovės „Spark“, tačiau ji į klausimus dar neatsakė.

„Spark“ interneto puslapyje nurodoma, kad klientas negali užbaigti kelionės, jeigu nepalieka automobilio įkrovos vietoje, tačiau naudojamos būtent „Spark“ įkrovos stotelės. Viena stotelė gali krauti iškart du automobilius.

Galiojanti tvarka

Kelių eismo taisyklėse (KET), išpopuliarėjus elektromobiliams, įtvirtinti du jiems skirti kelio ženklai, kurių paisyti turi visi eismo dalyviai.

Pirmas – „Elektromobilių įkrovimo vieta“, kuris nurodo vietą, skirtą elektromobiliams įkrauti. Kitas – „Elektromobiliai“, nurodo kad stovėjimo vieta skirta elektromobiliams stovėti tik jų įkrovimo metu.

KET numatyta, jog elektromobilis, kuris yra įkrautas, nedelsiant turi būti patrauktas iš įkrovos vietos ir užleisti vietą kitam automobiliui.

Taip pat elektromobiliams skirtų įkrovos vietų negali užimti vidaus degimo variklius turinčios transporto priemonės.

Nesilaikant nurodymų, gali tekti paploninti piniginę. Pasak Kelių policijos atstovės Jorūnės Liutkienės, šis nusižengimas vertinamas kaip kelio ženklų nepaisymas ir skiriama bauda siekia nuo 15 iki 30 eurų.

Pastebėjus elektromobilį, kuris yra pasikrovęs, tačiau nepalikęs krovos vietos arba automobilį, kuriam nereikia elektros energijos, galima užregistruoti nusižengimą e-policijos portale.

Policijos atstovė teigia, jog vairuotojai apie šią galimybę yra informuoti ir naudojasi proga pranešti apie netinkamai naudojamas įkrovos vietas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.