Rusijos „GAZ“ padavė į teismą „Volkswagen“: ieškinio suma stebina net specialistus

Rusų automobilių kompanija „GAZ“ padavė į teismą „Volkswagen“ padalinį Rusijoje dėl neva neteisėtai nutrauktos sutarties, pranešama „Žinių radijo“ laidoje „Piko minutės“.

Rusijos „GAZ“ padavė į teismą „Volkswagen“: ieškinio suma įspūdinga.<br>Gamintojo nuotr.
Rusijos „GAZ“ padavė į teismą „Volkswagen“: ieškinio suma įspūdinga.<br>Gamintojo nuotr.
Rusijos „GAZ“ padavė į teismą „Volkswagen“: ieškinio suma įspūdinga.<br>T.Bauro nuotr.
Rusijos „GAZ“ padavė į teismą „Volkswagen“: ieškinio suma įspūdinga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-29 10:05

Rusų automobilių kompanija „GAZ“ padavė į teismą „Volkswagen“ koncerną, tiksliau, jo padalinį Rusijoje, prašydama pripažinti neteisėtą sutarties nutraukimą, nes šioje gamykloje buvo gaminami „Volkswagen“ modeliai skirti Rusijos rinkai.

„GAZ“ prašo priteisti 190 mln. eurų nuostolių, o Rusijos teismas tokį ieškinį nedelsiant patenkino. Šiuo metu visas „Volkswagen“ turtas Rusijoje yra areštuotas. Be to, teismas sustabdė bet kokį padalinio perregistravimą, reorganizacijos ar likvidacijos procesą.

„Volkswagen“ veiklą šioje gamykloje sustabdė dar praėjusių metų kovą, po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Ten buvo gaminami „ Volkswagen Chaos“ ir keli „Škoda“ modeliai: „Kodiaq“, „Karoq“ bei „Octavia“.

„Volkswagen“ koncernui priklauso dar viena gamykla esanti Rusijos Kalugos mieste, kur buvo surenkami „Volkswagen Tiguan“ ir „Polo“ bei „Škoda Rapid“ modeliai.

Anksčiau buvo rašoma, kad „Volkswagen“ vadovas Oliveris Blumas paskelbs pareiškimą dėl Rusijos, bet kol kas tai neįvyko.

Sužlugo ir iš anksto anonsuotas „Volkswagen“ gamyklos pardavimas. Procesas yra sustabdytas, o pirkėjas nebuvo paskelbtas.

Kalugos gamykla yra viena moderniausių pastatytų Rusijoje. Joje dirbo 4 tūkst. darbuotojų, o metinis pajėgumas siekė 225 tūkst. automobilių per metus.

„Volkswagen“ į teismą Rusijoje padavė ne tik „GAZ“. Kaip išaiškino „Autonews“, ieškinį pateikė ir elektros įrangos tiekėjo „Fitting“ padalinys Rusijoje. Ieškinys siekia 2,5 mln. eurų.

„Volkswagen“ koncernas taip pat yra pateikės du ieškinius. Vienas siekia 300 tūkst. eurų, kitas – beveik 4 mln. eurų ir yra pateiktas Rusijos muitinei.

Specialistus stebina „GAZ“ ieškinio dydis, panašu, kad rusai bando prisiteisti ne nuostolius, o negautą pelną nutraukus gamybą. Normaliame teisme toks ieškinys neturėtų perspektyvos, tačiau Rusijoje procesas gali būti neprognozuojamas.

Manoma, kad vokiečiai iš karto gali sumokėti rusų reikalaujamą sumą, tam, jog galėtų dingti iš šios šalies rinkos ir nesivelti į teismus, kurie gali trukti keletą metų, o dėl politinės padėties, ieškinys gali būti patenkintas.

Vokiečiai šių ieškinių nelabai supranta, nes uždarė gamyklą pagal visus rusų įstatymus, o darbuotojams buvo išmokėtos kompensacijos lygios pusmečio atlyginimui, tačiau to neužteko.

„Volkswagen“ vadovybė plačiau nekomentuoja, kokių veiksmų imsis dėl „GAZ“ ieškinio, tik parodė viešą nusistebėjimą ir viltį, kad viskas išsispręs greitai, nes į gamyklą Kalugos mieste pretenduoja daugiau nei 10 potencialių pirkėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.