Prieš keičiant padangas ragina pagalvoti apie saugumą – į tokias geriau nė nežiūrėkite

Artėjant vasarinių padangų sezonui vairuotojai jau dairosi, kuo pakeisti žiemines. Patariama rinktis pagal keletą kriterijų, vengti dėvėtų ir tinkamai išmesti jau naudojimui nebetinkamas padangas.

Artėjant vasarinių padangų sezonui vairuotojai jau dairosi kuo pakeisti žiemines.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Artėjant vasarinių padangų sezonui vairuotojai jau dairosi kuo pakeisti žiemines.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Artėjant vasarinių padangų sezonui vairuotojai jau dairosi kuo pakeisti žiemines.<br>D.Umbraso nuotr.
Artėjant vasarinių padangų sezonui vairuotojai jau dairosi kuo pakeisti žiemines.<br>D.Umbraso nuotr.
Lipdukas, esantis ant padangos prekybos vietoje, nurodo visą reikiamą informaciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lipdukas, esantis ant padangos prekybos vietoje, nurodo visą reikiamą informaciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šalyje nustatyta tvarka, kad pagrindinės padangų surinkimo vietos yra parduotuvės ir servisai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šalyje nustatyta tvarka, kad pagrindinės padangų surinkimo vietos yra parduotuvės ir servisai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 7:41 AM

Pirmenybė vasarinėms

Įmonės „Melga“ prekybos direktorius Tadas Kuliešius teigia, kad renkantis padangas svarbiausia atkreipti dėmesį į jų gamintoją, testų rezultatus ir žymėjimą. Pasirinkti tinkamus išmatavimus, kurie tiks automobiliui.

Rekomenduojama rinktis būtent vasarines, o ne universalias padangas, nes jos tinkamai neatlieka savo darbo.

„Universalus daiktas netinka niekam. Tokia padanga vasarą neturės gero sukibimo, o žiemą su ja yra slidžiau, todėl jei norisi maksimalaus patogumo ir saugumo, rekomenduojama rinktis vasarines padangas“, – teigia T.Kuliešius.

Anot „Melgos“ atstovo, svarbiausias vasarinės padangos kriterijus – sukibimas su kelio danga, kuris yra atsakingas už saugumą kelionės metu. Kuo geresnis sukibimas – tuo trumpesnis stabdymo kelias.

Įmonės „Egzotika“ Kirtimų padalinio mažmeninės prekybos vadovas Jaroslav Lanevskij ragina įvertinti ir šalies oro sąlygas.

„Lietuvoje nemažai būna lietingų dienų, todėl pagrindinė tinkamos vasarinės padangos savybė – geras sukibimas su šlapia kelio danga“, – teigia J.Lavenskij.

Kitas svarbus kriterijus – padangos efektyvumas. Anot „Ezgotikos“ atstovo, į tai svarbu atsižvelgti, nes efektyvi padanga leidžia automobiliui suvartoti mažiau degalų ir tolygiau dėvisi. Taip važiavimas tampa šiek tiek ekologiškesnis. 

Lipdukas, esantis ant padangos prekybos vietoje, nurodo visą reikiamą informaciją, tačiau jeigu abejojate ar nežinote ką rinktis, kreipkitės į parduotuvės darbuotojus ir jie padės išsirinkti.

Kaina – investicija į saugumą

Paprastai, kokybiškų padangų kaina yra aukštesnė, tačiau svarbu atsižvelgti ne tik į savo, bet ir aplinkinių saugumą.

„Pavyzdžiui, ar norėsite sustoti prie perėjos į kurią netikėtai išbėgs vaikas, ar taupysite?“, – retotiškai klausia „Melgos“ atstovas T.Kuliešius.

Jam pritaria ir „Egzotikos“ atstovas, jo teigimu, kokybiška padanga atsakinga už saugų važiavimą, ypač staigiai stabdant prie šviesoforo ar perėjos, norint išvengti avarinės situacijos.

Vasarinių padangų kainos siekia nuo 30 eurų už vienetą ir gali siekti kelis šimtus. Tai priklauso nuo padangos išmatavimų, gamintojo ir kitų kriterijų.

Anot T.Kuliešiaus, dažniausiai žmonės renkasi pakankamai kokybiškus variantus, kurie kainuoja apie 60–80 eurų už vienetą. 

J.Lanevskij teigia, kad populiariausios yra R16 išmatavimo padangos, protingas tokių padangų kainos ir kokybės santykis siekia 50–60 eurų už vienetą.

Geriau prastesnės, bet naujos

Neretai vairuotojai, kurie nori sutaupyti ar rasti labiau įvertinto gamintojo padangas pigiau, renkasi pirkti dėvėtas padangas.

„Melgos“ atstovas tikina nerekomenduojantis tokių padangų, nes sunku įvertinti kaip jos buvo naudojamos iki tol, ar buvo tinkamai prižiūrėtos. Nors kurie trūkumai gali būti matomi vizualiai, yra defektų, kurie plika akimi nematomi.

„Geriau nusipirkti pigesnes naujas padangas, negu ieškoti dėvėtų, nors ir geresnio gamintojo“, – sako T.Kuliešius.

Jam pritaria ir „Egzotikos“ atstovas, anot juo, šiuo metu naudotų padangų pardavėjai siekia parduoti savo prekę kuo brangiau, todėl geriau rinktis naujas.

„Už tokią pat kainą tikrai galima įsigyti vidutinio segmento padangas, kurios turi garantiją, yra saugios – nepažeistos ir be guzų“, – sako J.Lavenskij.

Nepaisant to, kad dėvėtos padangos gali turėti defektų, už kuriuos niekas neatsakys, bet pati padanga gali būti nebetinkama naudoti, nes yra pasenusi ir tinkamai nebeatlieka savo funkcijos.

Naujos padangos gali tarnauti ne vieną sezoną, jei bus kokybiškos ir tinkamai prižiūrimos, pavyzdžiui, naudojamas tinkamas slėgio lygis. 

Rekomenduojamas padangų slėgio normas galima rasti vartotojo instrukcijoje arba informacinėje lentelėje ant automobilio durų ar slenksčio.

Nusipirkus brangesnes, bet geras padangas, galima sutaupyti naudojant jas ilgiau, tačiau būtina atsižvelgti į sudėvėjimo lygį.

Minimalus preotektoriaus lygis vasarinėms padangoms yra 1,6 mm, tačiau rekomenduojama kol padangos nusidėvės iki šios ribos ir jas keisti anksčiau, kai likutis yra bent milimetru didesnis už minimalią ribą.

Atsikratykite tinkamai

Šalyje nustatyta tvarka, kad pagrindinės padangų surinkimo vietos yra parduotuvės ir servisai, kurie jus aptarnauja. Nusipirkę naujas padangas, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias.

Tai patvirtina ir „Ezgotikos“ atstovas. „Iš klientų, kurie pas mus perka ir keičia padangas, mes surenkame senas padangas be papildomo mokesčio. Jas perduodame įmonėms, kurios atsakingos už padangų utilizavimą“, – sako J.Lavenskij.

Pagal nustatytą tvarką, perkant automobilio padangas negalėsite atiduoti sunkvežimio ar traktoriaus padangų. Taip pat, galite priduoti tik tokį padangų kienį, kokį perkate. Pavyzdžiui, perkate dvi padangas, prekybos vietoje galėsite palikti taip pat dvi.

Kita vieta, kurioje galima atiduoti savo nebenaudojamas padangas – visoje šalyje esančios didžiųjų atliekų aikštelės. Jose kiekvienas vairuotojas nemokamai gali palikti po keturias–penkias padangas per metus.

Tiesa, yra išimčių. Kai kuriose aikštelėse už padangą gali tekti susimokėti eurą.

Siekiant apsisaugoti nuo nesąžiningų verslininkų, prieš atiduodant padangas reikia užpildyti deklaraciją. Tai galima padaryti susiradus deklaraciją internete arba atvykus į aikštelę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.