Ekonominis stebuklas pagal „Regitrą“: pelnas tirpsta, bet vadovus kepa

Daugybė naujų vadovaujamų pareigybių, tačiau išlaidos joms išlaikyti nedidės. Tokį ekonominį stebuklą žada valstybės įmonė „Regitra“, kurios vadovo alga staiga pakilo bene dvigubai.

V.Dominauskas.<br>Lrytas.lt koliažas
V.Dominauskas.<br>Lrytas.lt koliažas
V.Dominauskas ir S.Ščajevičienė.<br>M.Morkevičiaus (Elta) nuotr.
V.Dominauskas ir S.Ščajevičienė.<br>M.Morkevičiaus (Elta) nuotr.
Migloti „Regitros“ generalinio direktoriaus V.Dominausko paaiškinimai kelia daug įtarimų ne tik šios valstybės įmonės darbuotojams, bet ir politikams.<br>M.Morkevičiaus (Elta) nuotr.
Migloti „Regitros“ generalinio direktoriaus V.Dominausko paaiškinimai kelia daug įtarimų ne tik šios valstybės įmonės darbuotojams, bet ir politikams.<br>M.Morkevičiaus (Elta) nuotr.
Migloti „Regitros“ generalinio direktoriaus V.Dominausko paaiškinimai kelia daug įtarimų ne tik šios valstybės įmonės darbuotojams, bet ir politikams.<br>Lrytas.lt koliažas
Migloti „Regitros“ generalinio direktoriaus V.Dominausko paaiškinimai kelia daug įtarimų ne tik šios valstybės įmonės darbuotojams, bet ir politikams.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 12, 2023, 9:00 AM, atnaujinta Apr 12, 2023, 12:15 PM

Valstybės valdoma įmonė „Regitra“ šiais metais planuoja bene keturis kartus mažesnį pelną nei pernai, bet jos apetitas kuriant naujas įmantrias ir brangiai apmokamas pareigybes nė kiek nemąžta.

Priešingai, „Regitros“ vadovas Vaidas Dominauskas neseniai pagaliau atskleidė po devyniais užraktais saugotą naują įmonės organizacinę struktūrą, pagal kurią atsiras dešimtys naujų vadovaujamų pareigybių.

Įmonės vadovas ir „Regitrą“ kontroliuojančios Vidaus reikalų ministerijos (VRM) viceministrė Sigita Ščajevienė tikina, kad nauji pokyčiai esą visai nieko nekainuos.

Tačiau tokiomis kalbomis abejojantys skeptikai primena, kad skelbiant naujojo „Regitros“ vadovo paiešką irgi buvo nurodomas vienoks jo būsimas atlyginimas, bet netrukus po atrankos jis staiga šoktelėjo kone dvigubai.

Uždarbis atbaidė varžovus

Kai 2021 metų pabaigoje V.Dominauskas kandidatavo į įmonės vadovo postą, Vidaus reikalų ministerija viešai skelbė, kad būsimasis direktorius gaus 3,4 tūkst. eurų algą.

Kai kurie „Lietuvos ryto“ pašnekovai tvirtino, kad tuomet „Regitros“ vadovui siūlytas palyginti kuklus uždarbis esą atbaidė ne vieną galimą pretendentą vadovauti šiai įmonei.

Bet netrukus po atrankos įvyko stebuklas – įmonės vadovo uždarbis staiga pakilo 75 proc. „Regitros“ interneto svetainėje skelbiama, kad jis pernai siekė jau 7,8 tūkst. eurų.

Tiesa, gana svariai (daugiau kaip 2 tūkst. eurų) pernai pakilo ir jo pavaduotojo atlyginimas. Departamentų ir įmonės filialų vadovų alga padidėjo 100 ar 200 eurų, eilinio darbininko – nuo 738 iki 850 eurų.

Paprašytas paaiškinti staigius jo atlyginimo pokyčius V.Dominauskas nebuvo kalbus: „Tai klausimas ne man, o Vidaus reikalų ministerijai.“

Direktorius neatsakė ir į klausimą, ar apie būsimą gerokai didesnį atlyginimą jam nebuvo žinoma iš anksto, dar prieš atranką.

Trūksta gerų vadovų

Minėtą klausimą apėjo ir Vidaus reikalų ministerija. Bet jos atstovai pripažino, kad V.Dominausko alga didėjo.

Tai padaryti esą leido 2021 metų rudenį Vyriausybės pakeista valstybės valdomų įmonių darbo užmokesčio tvarka.

Mat numatyta, kad jeigu įmonė yra pirmos arba antros kategorijos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbi, jos vadovo nustatytas mėnesinės algos pastoviosios dalies koeficientas gali būti didinamas 75 proc.

O kai valstybės įmonė pagal Fiskalinės atskaitomybės įstatymą laikoma didele, jos vadovo alga gali būti didinama iki 50 proc.

VRM nepaaiškino, kodėl skyrėsi skelbime nurodyta ir būsima reali įmonės vadovo alga.

Užtat valdininkai nepraleido progos padejuoti, kad viešasis sektorius nepajėgus konkuruoti su privačiu, – negalėdamas konkuruoti algomis jis esą susiduria su aukšto lygio vadovų trūkumu.

Ministerija pasidalino duomenimis, kad pernai pusė konkursų į valstybės tarnybą neįvyko, iš jų 30 proc. – į įstaigų vadovus.

VRM atstovų tvirtinimu, stebimas didelis atlygio atotrūkis nuo privataus sektoriaus, ypač kalbant apie aukščiausios grandies vadovus, – čia jis esą siekia net 40 procento.

Steigia naujas pareigybes

Bet „Regitrai“ šie viešojo sektoriaus rūpesčiai, regis, nė motais.

Valstybės įmonė, kuri atlieka automobilių registraciją, egzaminuoja būsimus vairuotojus ir išduota jiems pažymėjimus, užsimojo steigti daug naujų pareigybių ir jas žada užpildyti nedidindama išlaidų. Kaip?

Kol kas aiškaus atsakymo niekas nepateikia.

Įmonės valdyba pritarė, kad vietoj dabar esančių dviejų departamentų – Informacinių technologijų ir Administravimo – atsirastų penki: Paslaugų valdymo ir vystymo, Klientų aptarnavimo, Skaitmenizacijos ir informacinių technologijų, Strateginio vystymo ir veiklos planavimo bei Veiklos administravimo.

Taip pat planuojami nauji skyriai. Pavyzdžiui, atsiras Žmonių ir kultūros vystymo, Veiklos atsparumo ir korupcijos prevencijos, Komunikacijos ir rinkodaros skyriai.

Tarp būsimų naujų pareigybių – skaitmeninių paslaugų bei komercinių paslaugų vystymo vadovų, IT architekto, socialinės atsakomybės ir tvarumo vadovo pareigybės.

Tiesa, atsisakoma generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigų, kurias einantis Saulius Šuminas, šaltinių teigimu, konfliktuoja su įmonės vadovu ir kaltina jį nuolatiniu psichologiniu spaudimu.

Pastarasis „Lietuvos rytui“ nepaneigė, kad dėl to netgi yra kreipęsis į vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę, bet nesutarimų priežasčių nepaaiškino.

Pokyčiai – konfidencialūs

Valstybės įmonės užmojams jau buvo pritarusi jos valdyba, bet V.Dominauskas neskubėjo jų komentuoti.

Praėjusią savaitę jis „Lietuvos rytui“ teigė, kad viešumui dar esą ne laikas.

Anot „Regitros“ vadovo, nei protokolas, nei kiti dalykai dar nėra vieši: „Viskas yra derinimo procese.“

Tik „Lietuvos rytui“ ėmus domėtis žyma „konfidencialu“ pažymėta įmonės struktūra V.Dominauskas skubiai surengė viešą jos pristatymą.

Įmonės vadovo nenorą atvirauti galima suprasti – sumanymas steigti krūvą naujų vadovaujamų pareigybių gali kainuoti nepigiai, o kada tai atsipirks ir ar iš viso atsipirks, nežinia.

Šaltiniai teigia, kad tokių skaičiavimų net nėra.

Jų tvirtinimu, dėl naujai steigiamų vadovaujamų postų neišvengiamai didėsiančios įmonės sąnaudos greičiausiai bus perkeltos ant vartotojų pečių arba bus dengiamos iš gaunamo pelno.

Lyg tyčia, jis šiais metais sparčiai mažėja.

Įmonės planuose nurodoma, kad grynasis pelnas 2023 metais gali siekti vos 965 tūkst. eurų, kai dar pernai jis buvo 3,7 mln. eurų, o ankstesniais metais dar didesnis.

Planavo mažesnį pelną

Ar gali būti, kad planuojamas mažesnis pelnas yra susijęs su naujų pareigybių atsiradimu? Tiesaus atsakymo į šį klausimą V.Dominauskas iš pradžių vengė.

Vėliau įmonės darbuotojai nurodė, kad mažesnis pelnas esą buvo suplanuotas dėl ekonomikos neapibrėžtumo ir energijos žaliavų kainų svyravimų, kurie nepalankiai veikia namų ūkius ir verslo nuotaikas bei vartotojų lūkesčius.

Anot įmonės, nuogąstauta, kad išoriniai ekonominiai ir socialiniai veiksniai darys įtaką ir transporto priemonių registravimo operacijų skaičiui.

Būtent todėl įmonė numatė, kad 2023 metais aptarnaus mažesnį skaičių klientų.

Be to, esą papildomai buvo analizuojami 2019–2022 metų veiklos duomenys, atsižvelgta į demografinę situaciją šalyje, pateikiamų prašymų pirmą kartą laikyti vairavimo egzaminus ir prašymų vairuotojo pažymėjimui gauti skaičius bei kitus veiksnius, darančius įtaką egzaminų skaitinio rodiklio kitimo tendencijoms.

Mažesnis pelnas buvo planuojamas ir dėl buvusių su pandemija susijusių ribojimų.

Vis dėlto, pasak įmonės, pirmojo ir antrojo metų ketvirčių rezultatai esą leidžia tikėtis didesnio pelno.

Atsakymai – migloti

Įmonės atstovai taip pat tikino, kad išlaidos dėl steigiamų naujų vadovaujamų pareigybių esą nebus perkeltos ir ant vartotojų pečių, nes vidiniai organizacijos struktūros pokyčiai nėra susiję su paslaugų kainynu.

Vis dėlto nei V.Dominauskas, nei naujosios „Regitros“ struktūros pristatyme dalyvavusi vidaus reikalų viceministrė S.Ščajevienė aiškiai neatsakė, kiek papildomų lėšų pareikalaus išsipūsiantis šios valstybinės įmonės valdymo aparatas ir iš kokių lėšų jis bus finansuojamas.

Anot įmonės vadovo, papildomų lėšų tam nereikės: „Tai mūsų biudžeto klausimas.

Jokių papildomų asignavimų iš valstybės ar kitų dalykų mes neplanuojame.

Taip, naujų pareigybių steigimas turi savo kaštus, tačiau jie nebus reikšmingi įmonės mastu. Bet konkrečių skaičių negaliu pasakyti.“

Direktorius taip pat tiesiai neatsakė į žurnalistų klausimus, ar brangs įmonės teikiamos paslaugos ir kada tai gali nutikti.

Tiesa, pats V.Dominauskas įsitikinęs, kad prieš daugybę metų nustatyti įmonės atliekamų paslaugų įkainiai yra ekonomiškai nepagrįsti ir juos teks įvertinti iš naujo.

Be to, V.Dominauskas painiojosi kalbėdamas ir kokių tikslų siekiama planuojamais pokyčiais. Vienu metu jis aiškino, esą jais norima pagerinti teikiamų paslaugų kokybę, bet tuo pat metu tikino, kad tiesiogiai klientų jie nepalies.

Įmonės „Regitra“ vadovas taip pat mano, kad papildomų departamento ir skyrių atsiradimas nėra reikšmingas valdymo aparato didėjimas.

Be to, jis aiškino, kad kai kuriais atvejais esą keičiasi tik skyrių pavadinimai, bet jų funkcijos lieka tos pačios.

Kaip ir kokias įmonės problemas išspręs jos administracijos padalinių pavadinimų keitimas, įtikinamai neatsakė nei V.Dominauskas, nei viceministrė.

Aprūpins postais savus?

Migloti direktoriaus paaiškinimai kelia daug įtarimų ne tiktai įmonės darbuotojams, bet ir politikams, kurie mano, kad skuboti pakeitimai daromi ne dėl klientų, o dėl noro įdarbinti savus.

Antai Seimo narys Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad „Regitroje“ vykstančiais pakeitimais gali būti siekiama kažkam sukurti naujų labai aukštų ir gerai apmokamų pareigybių: „Įmonės valdymo aparatas pučiamas, atsiranda papildomų departamentų, nors pati įmonė tampa nepelninga.“

Politikas mano, kad baigiantis kadencijai mokesčių mokėtojų sąskaita greičiausiai norima sukurti šiltų vietų.

„Matyt, į tas vietas taikosi ne tik valdančiosios partijos žmonės, bet pagal naują tradiciją – ir pusseserės ar klasiokės“, – prisimindamas Laisvės partiją ką tik sudrebinusį nepotizmo skandalą kalbėjo S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.