Vairuotojai jau skuba atsinaujinti: štai kiek yra pasiruošę pakloti už naudotą automobilį

Atėjus pavasariui Lietuvoje pakyla automobilių pardavimo sandorių kiekis. Tam įtakos gali turėti sumažėjusios papildomos išlaidos, kurios susidaro dėl didžiujų metų švenčių ir šildymo sezono. Naudotų automobilių rinkoje lyderiai išlieka tie patys, tačiau gyventojai nevengia ir naujovių.

Naudotų automobilių rinkoje lyderiai išlieka tie patys, tačiau gyventojai nevengia ir naujovių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naudotų automobilių rinkoje lyderiai išlieka tie patys, tačiau gyventojai nevengia ir naujovių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naudotų automobilių rinkoje lyderiai išlieka tie patys, tačiau gyventojai nevengia ir naujovių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naudotų automobilių rinkoje lyderiai išlieka tie patys, tačiau gyventojai nevengia ir naujovių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-06 08:08

Pirmas ir ketvirtas metų ketvirčiai automobilių pardavėjams nėra labai sėkmingi, jų metu pardavimai sumažėja labiausiai. Tam įtakos gali turėti papildomos išlaidos mokesčiams arba šventėms.

„Galima nuspėti, kad šaltuoju sezonu žmonės daugiau pinigų išleidžia komunalinėms išlaidoms, o taip pat šiuo laikotarpiu būna didžiausios metų šventės“, – sako portalo „Autoplius“ atstovas Gintenis Dauparas.

Jo teigimu, tikėtina, kad dėl to žmonių santaupos ir mintys būna nukreiptos kitur, o ir apžiūrėti bei išbandyti automobilį vėsiuoju metų laiku nėra komfortiška.

Visgi, Kauno automobilių turgaus vadovas Valentinas Naujanis sako, kad perkant dyzelinį automobilį geriau jį išbandyti žiemą, nes tada lengviau pastebėti variklio defektus.

„Jeigu nekurtas dyzelinis variklis žiemą lengvai užsikuria, tai jau gali būti ženklas, kad automobilis yra patikimas“, – teigia V.Naujanis.

Pasak jo, išaugusius automobilių pardavimus pavasarį gali lemti ir žmonių noras atsinaujinti.

„Žmonės nori atsinaujinti, apsipirkti visi ir po „Akropolį“ pavaikšto, ieško ką naujo nusipirkti, taip ir su automobiliais“, – sako V. Naujanis.

Naudoti automobiliai

Naudotų automobilių rinkoje Lietuvos gyventojai lieka ištikimi jau išbandytiems ir mylimiems vokiškiems automobiliams.

„Autoplius“ atstovo duomenimis, populiariausi yra „Volkswagen“ markės „Passat“ ir „Golf“ modeliai, trečios ir penktos serijos BMW ir „Audi A6“.

V.Naujanis patvirtina, kad lietuviai dažniausiai vis dar renkasi vokiškus automobilius, tačiau papildomai išskiria švedų „Volvo“ ir japonų „Toyota“ automobilius.

Pasak Kauno automobilių turgaus vadovo, šiuo metu šiek tiek pakilo automobilių su benziniais varikliais pardavimas, tačiau hibridinių arba pilnai elektra varomų automobilių gyventojai nesirenka.

Mėgstamiausias hibridinis automobilis – „Toyota Prius“, tačiau juos dažniausiai renkasi verslas.

Transporto priemonių skelbimų portalo statistiniais duomenimis, vidutinis Lietuvoje važiuojantis naudotas automobilis kainuoja 8,2 tūkst. eurų.

Tačiau V.Naujanis sako, kad pirkėjai turguje dažniausiai nori skirti 5–6 tūkst. eurų.

Rinkdamiesi automobilį jie dažniausiai ieško nusižiūrėto modelio už pigiausią siūlomą kainą.

Pasak jo, tai ne visada būna geriausias variantas, nes tokiu atveju, gali būti labai didelė automobilio rida arba automobilis turi kitų defektų.

Nors gyventojai linkę labiausiai atsižvelgti į kainą, tačiau aklai automobilių turguje neperka ir randa būdų, kaip neapsigauti ir nusipirkti tinkamą transporto priemonę.

„Prieš perkant automobilį žmonės pasiskaito apie dažniausiai pasitaikančius jo defektus, kiti atvažiuoja jo apžiūrėti su specialistais ar važiuoja į servisą patikrinti patikusį automobilį“, – patikros būdus vardina V.Naujanis.

Nauji automobiliai

Naujų automobilių rinkoje vyrauja japoniški automobiliai, o Lietuvos gyventojai labiausiai mėgsta „Toyota“ markės automobilius.

Transporto priemonių skelbimų portalo duomenimis, net trys iš TOP penkių automobilių yra „Toyota“.

Populiariausias yra „Toyota Corolla“ modelis, antras – „Toyota Yaris Cross“. Trečią vietą užima Pietų Korėjos „Kia Sportage“, ketvirtoje – „Toyota RAV4“. O penketuką užbaigia „Dacia Duster“.

Nors dėvėtais elektromobiliais Lietuvos gyventojai dar pernelyg nesidomi, tačiau pasak V.Naujanio, antrinė jų rinka dar yra maža, nes tokie automobiliai yra dar pakankamai nauji ir užsienio gyventojai jų dar nenori keisti į kitus, lietuviai išbandė keletą naujienų.

Pavyzdžiui, „Autoplius“ statistika rodo, kad per pirmus tris šių metų mėnesius Lietuvoje pirmą kartą įregistruoti 7 vnt. „Volkswagen ID.BUZZ“, 5 vnt. „Subaru Solterra“, kurie pagaminti šiais metais.

Be to, įregistruota ir naujų bei dar keliuose retai matomų automobilių su vidaus degimo varikliais, pavyzdžiui, „Ferrari 296 GTB“, „Renault Austral“ bei „Citroen C4X“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.