Prie įvažiavimo į Kauną – tik Tauro skulptūra: tikrieji miesto ribas žymintys ženklai nebeįdomūs?

Neseniai prie įvažiavimo į Kauną išdygo didelis blizgantis akcentas – miesto simbolio Tauro skulptūra. O štai tikrieji miesto ribas žymintys ženklai neįdomūs. Idėja sukurti išskirtinius riboženklius neįgyvendinta.

Iš Vilniaus pusės artėjant prie Kauno pasitinka neišvaizdus miesto riboženklis.<br>R.Vilkelio nuotr.
Iš Vilniaus pusės artėjant prie Kauno pasitinka neišvaizdus miesto riboženklis.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2023, 7:26 AM

Keliaujant magistraliniu keliu iš Vilniaus į Klaipėdą, artėjant prie Kauno ir tolstant nuo miesto, jo riboms žymėti žodis Kaunas išpjautas baltos spalvos stačiakampiuose.

Vienas, įrengtas ties Giraite (Kauno r.), kurį laiką styrojo apsilaupęs.

2021 metų pavasarį, kai Kaunas rengėsi tapti Europos kultūros sostine, politikė ir paveldosaugininkė Andrijana Filinaitė sumanė, kad nuobodžius miesto ženklus reikėtų pakeisti.

Finansuoti riboženklių sukūrimą ji siūlė programos „Kauno akcentai“ lėšomis, kvietė menininkus teikti idėjas. Šį sumanymą A.Filinaitė ketino pristatyti ir miesto tarybos posėdyje, tačiau to nepadarė. Idėją tik paviešino socialiniuose tinkluose ir manė, jog to užteks, kad kiltų susidomėjimas.

Tačiau situacija dar pablogėjo. 2021 metais A1 automagistralėje prie Giraitės, pradėjus statyti automobilių viaduką, rengti naujas žiedines sankryžas ir jungiamuosius kelius, Kauno ženklas buvo visai išmontuotas.

Kelio darbai ties Giraite baigėsi praėjusią vasarą, bet riboženklio taip ir nėra.

Kadangi pokyčių nesulaukta, konservatorė pažadėjo, kad ir vėl kels naujų riboženklių sukūrimo klausimą miesto tarybos posėdyje.

Nors riboženkliai – miesto įvaizdžio dalis, savivaldybė niekaip iki šiol neskatino ir neragino kūrėjų teikti savo siūlymų.

O štai įvažiavus į Kauną iš Vilniaus pusės ties Muravos sankryža svečius ir miestiečius jau pasitinka miesto simbolio – Tauro – skulptūra. Ją iš blizgaus nerūdijančio plieno su aukso spalvos kryžiumi ant kaktos sukūrė skulptorius Tadas Vosylius. Skulptūra kainavo 176 tūkstančius eurų.

Kauno savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja Sonata Šėlienė sakė, kad Vilniaus kryptimi esantis riboženklis įrengtas visai neseniai.

Jis atrodo taip pat, kaip ir ankstesnis, bet jame sumontuota moderni LED apšvietimo instaliacija, kuri nuotoliniu būdu leidžia apšviesti Kauno ženklą švenčių ar svarbių renginių metu.

Senojo riboženklio, stovėjusio Klaipėdos kryptimi, vietoje iškilo naujas viadukas, todėl atnaujintam Kauno ženklui ieškoma nauja ir gerai matoma vieta.

Prie simbolio atsiras ir apšviestas pavadinimas

Saulius Rimas, Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas:

„Kauno erdvės yra atviros menininkams ir jų kūrybiniams sprendimams. Tai gali būti tiek miesto gatvių žiedai, tiek riboženkliai. Iniciatyvas paliekame patiems kūrėjams, nesprausdami jų į konkrečias temas ar uždavinius. Tokiu būdu jie turi laisvę kurti ir ieškoti jiems priimtiniausių erdvių bei sprendimų.

Vieną ryškų ir iš tolo matomą sprendimą jau turime. Šiemet Muravos sankryžos prieigose, ties įvažiavimu į Kauną, iškilo beveik 7 metrų aukščio Tauras.

Iki šio mėnesio pabaigos miesto simbolį papildys ir specialiai apšviestas daugiau kaip metro aukščio užrašas KAUNAS iš matinio nerūdijančio plieno.

Atvykstančius pasitinkanti ir išvykstančius palydinti skulptūra finansuota iš „Kauno akcentų“ programos 2022 metais, o pati skulptūros idėja pristatyta dar 2021 metais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.