Prezidentas Rokiškyje: regionuose būtinos kokybiškos ir socialiai teisingos viešojo transporto paslaugos

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį dirbo Rokiškyje, kur daug dėmesio skyrė viešojo transporto problematikai regione ir šalyje, praneša Prezidentūra.

G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 4:08 PM

„Gerai veikiantis viešasis transportas regionuose yra kasdienė būtinybė. Jis turi užtikrinti švietimo, sveikatos, socialinių paslaugų pasiekiamumą. Nuo gerai organizuoto viešojo transporto dažnai priklauso gaunančiųjų mažesnes pajamas, žmonių su negalia, senjorų, moksleivių socialinio gyvenimo galimybės.

Darbo vietos taip pat aktyviau kuriamos regionuose, kuriuose yra išvystytas viešasis transportas. Natūralu ir būtina viešąjį transportą planuoti ne rajonų, o regionų mastu. Regioninių maršrutų kūrimas, reisų skaičiaus didinimas negali būti tik savivaldos reikalas, tai ir nacionalinės politikos bei finansų klausimas“, – sakė prezidentas.

Pasak Prezidentūros, Rokiškio geležinkelio stotyje vyko apskritojo stalo diskusija „Rokiškio rajono žmonių lūkesčius atitinkantis viešasis transportas“, kurioje dalyvavo Rokiškio bendruomenės, centrinės valdžios, savivaldos, keleivių vežimo įmonės „LTG Link“ atstovai. Diskusijoje aptarti būtini sisteminiai pokyčiai ir konkrečios teisėkūros iniciatyvos viešajam transportui regionuose stiprinti.

Šalies vadovas pristatė viešosioms konsultacijoms pateiktą savo inicijuotą Transporto lengvatų įstatymo projektą.

„Dėl didesnio pažeidžiamų visuomenės narių – senjorų, vaikų, šeimų su vaikais – judumo inicijuoju įstatymų pakeitimus. Siekdami daugiau socialinio teisingumo turėtume įteisinti lengvatas už naudojimąsi viešuoju transportu visiems pensininkams, taip pat visiems vaikams ir šeimoms savaitgaliais bei švenčių dienomis“, – sakė šalies vadovas.

Išklausęs Rokiškio bendruomenių atstovų minčių apie individualius kaimiškų vietovių gyventojų poreikius, prezidentas pažymėjo, kad kai gyventojų poreikių negali užtikrinti reguliarusis viešas transportas, būtina rasti inovatyvių pavėžėjimo sprendimų.

Prezidentas atkreipė dėmesį į nepakankamą kelių infrastruktūros finansavimą – tiek valstybės, tiek savivaldybių lygiu. Prastai tvarkomi žvyrkeliai gadina viešojo transporto autobusus, jų modernizavimą paverčia sudėtinga užduotimi, nurodoma Prezidentūros pranešime žiniasklaidai.

Prezidentas taip pat paragino AB „Lietuvos geležinkeliai“ ir Rokiškio rajono savivaldybės atstovus įvertinti keleivių vežimo geležinkeliais paslaugų atnaujinimo galimybes. Kituose Lietuvos regionuose egzistuojanti praktika naudoti geležinkelio paslaugas darbuotojų transportavimui į darbo vietas galėtų būti naudojama ir Rokiškio rajono atveju, pažymima Prezidentūros pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.