Skelbia, jog masiškai vagiami dviračiai ir paspirtukai: patarė, kaip saugotis nuo vagių

Draudikai įspėja, kad dviračių ir paspirtukų vagysčių skaičius vasaros metu pastebimai išauga, o šalies sostinė Vilnius tampa ilgapirščių traukos centru. Remiantis „Lietuvos draudimo“ duomenimis, 6 iš 10 dviračių ir paspirtukų vagysčių užfiksuojamos sostinėje.

Vasarą lietuviai patraukia prie jūros, o dviračių ir paspirtukų vagys lieka sostinėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasarą lietuviai patraukia prie jūros, o dviračių ir paspirtukų vagys lieka sostinėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasarą lietuviai patraukia prie jūros, o dviračių ir paspirtukų vagys lieka sostinėje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vasarą lietuviai patraukia prie jūros, o dviračių ir paspirtukų vagys lieka sostinėje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vasarą lietuviai patraukia prie jūros, o dviračių ir paspirtukų vagys lieka sostinėje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vasarą lietuviai patraukia prie jūros, o dviračių ir paspirtukų vagys lieka sostinėje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 22, 2023, 4:49 PM

Iš viso per praėjusius metus dėl prarastų dviračių ir paspirtukų šalies gyventojai patyrė beveik 85 tūkst. eurų nuostolių, rodo bendrovės duomenys. Ekspertai skatina žmones imtis efektyvių saugumo priemonių.

Dviračių ir paspirtukų vagystės − ne pajūrio problema

Vasaros sezono metu Lietuvos miestų ir kurortų gatvės užsipildo paspirtukininkų bei dviratininkų šurmuliu. Tačiau šiltasis metų laikas palankus ne tik šių transporto priemonių mėgėjams – paprastai vasarą suaktyvėja ir vagys.

Nors galima būtų daryti prielaidą, kad pavojingiausia vieta dviračiams ir paspirtukams yra Klaipėda, Palanga ir kiti pajūrio kurortai, tačiau „Lietuvos draudimo“ duomenys atskleidžia, kad tik 1 iš 10 vagysčių nutinka Lietuvos pajūrio miestuose.

„Mūsų turima statistika rodo, kad nepaisant aktyvaus gyventojų poilsio pajūryje, 60 proc. visų dviračių ir paspirtukų vagysčių Lietuvoje fiksuojama būtent šalies sostinėje. Tai gali būti susiję ir su tuo, kad gyventojai, išvykdami atostogų, nepasirūpina tinkamu savo turto saugumu ir vagys stengiasi tuo pasinaudoti“, – sako „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Pasak žalų eksperto, likę 40 procentų tokio tipo nusikaltimų pasiskirsto tarp kitų Lietuvos miestų ir rajonų. Todėl akivaizdu, kad Vilniaus gyventojai ir svečiai turėtų skirti ypatingą dėmesį savo turtui ir saugumo priemonėms, kad išvengtų nuostolių.

Daugiausia išmokų – Vilniaus ir Kauno gyventojams

„Skaičiuojame, kad per praėjusius metus dėl dviračių ir paspirtukų vagysčių klientams žalų atlyginimui išmokėjome beveik 85 tūkst. eurų. Daugiausia žalų dėl šių transporto priemonių vagysčių atlyginta Vilniaus ir Kauno gyventojams – apie 66 tūkst. eurų“, – komentuoja A. Juodeikis.

Ekspertas pažymi, kad vasarą įvyksta didžiausia dalis, kone 43 proc. dviračių ir paspirtukų vagysčių. Pagal vagysčių mastą paprastai išsiskiria pirmieji vasaros mėnesiai birželis ir liepa, todėl tikėtina, kad ši tendencija pasikartos ir šiais metais.

Eksperto patarimai, kaip užkirsti kelią vagystėms

„Lietuvos draudimo“ ekspertas dalijasi patarimais, kaip efektyviau apsisaugoti nuo dviračių ir paspirtukų vagysčių.

„Norint apsaugoti savo dviratį ar paspirtuką nuo vagių, patartina įdiegti GPS sekimo sistemą, kad galėtumėte nustatyti pavogtos transporto priemonės buvimo vietą ir pateikti policijai svarbią informaciją, reikalingą transporto priemonei susigrąžinti.

Taip pat rekomenduojame naudoti kelias spynas, derinti skirtingus jų tipus, pavyzdžiui, U formos spyną ir spiralinį užraktą. Būdami viešose vietose, visada saugokitės, kad dviratis ilgesniam laikui nebūtų paliktas be priežiūros. Jei įmanoma, laikykite jį matomoje vietoje, nes vagys dažnai renkasi nesaugomas, atokesnes miesto gatves ir erdves.

Norėdami užtikrinti didžiausią saugumą, pasirinkite saugyklą uždaroje patalpoje, stenkitės kiek įmanoma kontroliuoti pašalinių žmonių galimybes ten patekti“, – teigia A. Juodeikis.

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad nė vienas būdas negarantuoja šimtaprocentinio saugumo, tačiau kelios naudojamos saugumo priemonės gali gerokai sumažinti dviračio ar paspirtuko vagystės riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.