Liepos mėnesio pokyčiai: štai ką reikia žinoti automobilių savininkams

Antrasis vasaros mėnuo kartu atsineša ir keletą reikšmingų pokyčių, kurie palies automobilių vairuotojus ir savininkus. Šį kartą nereikės įsiminti krūvos naujų Kelių eismo taisyklių, tačiau gali tekti paploninti piniginę.

Antrasis vasaros mėnuo kartu atsineša ir keletą reikšmingų pokyčių, kurie palies automobilių vairuotojus ir savininkus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antrasis vasaros mėnuo kartu atsineša ir keletą reikšmingų pokyčių, kurie palies automobilių vairuotojus ir savininkus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įsigalios parengtos įstatymo pataisos dėl ridos klastojimo ir jos vertinimo techninės apžiūros metu.<br>V.Balkūno nuotr.
Įsigalios parengtos įstatymo pataisos dėl ridos klastojimo ir jos vertinimo techninės apžiūros metu.<br>V.Balkūno nuotr.
Tiems, kurie nuo liepos 13 d. bandys atlikti transporto priemonės techninę apžiūrą, už ją turės sumokėti kiek daugiau, nei iki šiol.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tiems, kurie nuo liepos 13 d. bandys atlikti transporto priemonės techninę apžiūrą, už ją turės sumokėti kiek daugiau, nei iki šiol.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 30, 2023, 8:02 PM

Nuo liepos įsigalioja reikalavimas turėti naujos komplektacijos vaistinėlę, prasideda atsuktos ridos fiksavimas ir pereinamasis laikotarpis, pasikeis techninės apžiūros kainos.

Nauja vaistinėlė

Nuo liepos 1-osios įsigalios kelis kartus atidėtas reikalavimas vairuotojams – automobilyje turėti naujos komplektacijos pirmos pagalbos rinkinį.

Pirmą kartą šis reikavimas turėjo įsigalioti dar 2022 m. sausio 1 d. Deja, vaistinėse pritrūko naujų vaistinėlių ir šis reikalavimas buvo atidėtas. Dabar šalies vaistinėse situacija panaši.

Vis dėlto, nuo šeštadienio visuose automobiliuose turi būti atnaujintos sudėties pirmosios pagalbos rinkinys. Vaistinėles, kurios yra pirktos nuo 2019-ųjų, galima naudoti ir toliau, tačiau jas būtina papildyti dviem turniketais.

Kelių policija perspėja vairuotojus, kad neatnaujinta vaistinėlė gali užtraukti baudą nuo 10 iki 12 eurų.

Be reikalavimus atitinkančio pirmos pagalbos rinkinio automobilis nepraeis ir techninės apžiūros.

Fiksuos ridos neatitikimus

Nuo liepos 7 d. įsigalios Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) parengtos įstatymo pataisos dėl ridos klastojimo ir jos vertinimo techninės apžiūros metu.

Įstatyme buvo numatyta, kad rida techninės apžiūros metu negalės būti mažesnė, nei praėjusį kartą.

Atsukta transporto priemonės rida būtų vertinama dideliu trūkumu ir netektų teisės dalyvauti eisme, nes negautų teigiamos techninės apžiūros išvados.

Artėjant numatytam terminui, LTSA susipažino su problemos mastais, vedė diskusijas, kaip apsaugoti automobilių pirkėjus, jog šie neliktų apgauti.

„Intensyvių diskusijų su socialiniais partneriais metu ieškojome sprendimų. Atsižvelgdami į teisės aktų reikalavimus bei problemos mastą, negalėjome ignoruoti ir realių gyvenimiškų situacijų“, – dar gegužę portalui lrytas.lt situaciją komentavo LTSA Transporto veiklos skyriaus patarėjas Simonas Mažionis.

Buvo nuspręsta, kad nuo šių metų liepos 7 d. įvedamas pereinamasis dviejų metų laikotarpis, per kurį turi būti surastos ridos karpymo priežastys ir rasti jų sprendimo būdai.

Tai reiškia, kad automobilius, kurių rida yra koreguota, eksploatuoti bus galima dar du metus, o nuo 2025 m. liepos 7 d. tokie automobiliai teigiamų techninės apžiūros išvadų negaus ir neturėdami „žalio lapo“ negalės dalyvauti eisme.

Keičiasi kainos

Tiems, kurie nuo liepos 13 d. bandys atlikti transporto priemonės techninę apžiūrą, už ją turės sumokėti kiek daugiau, nei iki šiol.

LTSA informavo, kad nuo šios dienos įsigalios nauji teikiamos paslaugos įkainiai. Didėjanti kaina priklausys nuo automobilio kategorijos ir jo degalų rūšies.

Benzinu varomo lengvojo automobilio techninė apžiūra kainuos 1,1 euro daugiau ir sieks 23 eurus. Varomo dyzelinu – brangs 1,3 euro ir galutinė kaina bus 26,7 euro. Automobiliams, turintiems dujų įrangą, techninė apžiūra bus 1,4 euro brangesnė ir kainuos 28,9 euro.

Kitoms transporto priemonėms ši paslauga brangs mažiau. Motociklams ir mopedams – 0,6 euro, o keturračiams – 0,8 euro.

Visą kainų sąrašą galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.