Taršų automobilį pridavęs vilnietis negalėjo patikėti, kas jo lauks vėliau: nori įspėti ir kitus

Vilnietis Marius nusprendė atsisakyti taršaus automobilio, jį sunaikinti ir įsigyti dviratį, paspirtuką. Pridavė taršų automobilį, susitvarkė visus dokumentus, tačiau kompensacinės išmokos, siekiančios 600 eurų, jau negauna trečią mėnesį. Pasirodo, kad su šia problema susiduria ir daugiau žmonių, laukiantys paramos už taršaus automobilio atsisakymą, saulės elektrinės įsirengimą.

Dalis paraiškų pateikusių gyventojų piktinasi vėluojančiomis kompensacinėmis išmokomis iš APVA.<br>Lrytas.lt koliažas
Dalis paraiškų pateikusių gyventojų piktinasi vėluojančiomis kompensacinėmis išmokomis iš APVA.<br>Lrytas.lt koliažas
Dalis paraiškų pateikusių gyventojų piktinasi vėluojančiomis kompensacinėmis išmokomis iš APVA.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dalis paraiškų pateikusių gyventojų piktinasi vėluojančiomis kompensacinėmis išmokomis iš APVA.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dalis paraiškų pateikusių gyventojų piktinasi vėluojančiomis kompensacinėmis išmokomis iš APVA.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalis paraiškų pateikusių gyventojų piktinasi vėluojančiomis kompensacinėmis išmokomis iš APVA.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalis paraiškų pateikusių gyventojų piktinasi vėluojančiomis kompensacinėmis išmokomis iš APVA.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalis paraiškų pateikusių gyventojų piktinasi vėluojančiomis kompensacinėmis išmokomis iš APVA.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 13, 2023, 2:52 PM, atnaujinta Aug 24, 2023, 4:37 PM

Nežino, ar sulauks pinigų

Kaip portalui lrytas.lt pasakojo Vilniuje gyvenantis vyras, kai atvyko priduoti savo taršaus automobilio, darbuotojai jam net patikino, kad nėra ko skubėti, pinigų dar yra.

Išties – paraiškų priėmimas buvo pratęstas iki birželio 10 dienos, nors pirminė numatyta Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) data buvo birželio 1 d.

Dar gegužės antroje pusėje pateikęs dokumentus APVA, laukė kompensacijos po 30 kalendorinių dienų, kaip kad buvo nurodyta sistemoje.

Kadangi „Visuomeninio transporto ir kitų alternatyvių mažiau taršių judumo priemonių fiziniams asmenims skatinimo“ paraiškos statusas „užregistruota“ vis nesikeitė, pats susisiekė su APVA konsultantais. Tačiau sužinojo, kad terminas pratęstas ir jau siekė 60 dienų. Tačiau patikinta, kad pinigai gavėją tikrai pasieks iki liepos 19 dienos.

Rugpjūčio pradžioje paraiškos statusas vis dar „užregistruota“, jokių pranešimų ar kompensacijos taip ir nesulaukė – gavo tik špygą, piktinosi vyras. Jis taip pat nesupranta, kodėl niekas nesiteikė pranešti, kad išmoka vėluos – dabar tenka jaudintis, ar ją išvis gaus.

Tačiau socialiniuose tinkluose matyti ne tik pasipiktinusių dėl vėluojančių išmokų, pridavus taršų automobilį, bet ir tų, kurie vis dar laukia pinigų už saulės elektrinių įrengimą.

Gyventojai vieni kitų klausia, ar normalu, kad net ir gegužės pradžioje ar viduryje pateikus prašymą, dar negauti pinigai. Visgi yra skelbiančių, kad paramos jau sulaukė.

Portalo lrytas.lt kalbintas panevėžietis Mindaugas tikino, kad tūno nežinioje. Paraišką dėl saulės elektrinės įsirengimo APVIS sistemoje pateikė gegužės paskutinėmis dienomis, prašymas priimtas ir užregistruotas.

Visgi išmoka iki šiol vis dar negauta, o APVA specialistai neatsako nei į skambučius, nei į elektroninius laiškus, tad vyrui taip ir neaišku, ar paraiška bus patenkinta ir jei taip, kada bus gauti pinigai.

Ingrida iš Kazlų Rūdos taip pat sakė, kad situacija su vėlavimu yra tiesiog siaubinga. Praėjo lygiai du mėnesiai nuo paraiškos pateikimo, tačiau per šį laiką paraiška saulės elektrinės įsirengimui net nepatvirtinta.

Nors pastarosiomis dienomis per APVIS sistemą sulaukė net keturių pranešimų dėl vėluojančių terminų, tačiau konkretumo nėra. Tad neaišku, ar išvis paraiška bus patvirtinta ir gauta suma, kuri viršija 3 tūkstančius eurų.

„Baisu, kad galbūt kažką ne taip nufotografavome ar užpildėme ir tada paraiška bus atmesta, viską vėl teks pildyti iš naujo“, – pasakojo moteris. Kaip sakė Ingrida, norėtųsi bent kokių tikslesnių datų, kada paraiška bus peržiūrėta, kada pasieks pinigai.

Paaiškino, kodėl vėluojama ir kada pasieks išmokos

Dėl vėluojančių kompensacinių išmokų portalas lrytas.lt pasiteiravo APVA atstovų. Teigiama, kad kompensacija už taršaus automobilio pridavimą išmokama ne vėliau kaip per 60 kalendorinių dienų nuo tinkamai įforminto išlaidų kompensavimo prašymo ir visų privalomų pateikti dokumentų užregistravimo dienos.

Jei per šį laikotarpį gyventojų išmokos nepasiekia, jie yra informuojami per APVIS sistemą.

„Per pastaruosius metus gauta apie 12 000 paraiškų, visos yra įvertintos ir didžioji dalis paraiškų (t. y. apie 11 000 yra apmokėtos), likusios paraiškos yra patvirtintos ir perduotos apmokėjimui. Išmokos gyventojus turėtų pasiekti artimiausiu metu“, – rašoma atsakyme.

Tačiau džiaugiamasi, kad gyventojai domisi šia priemone ir taip prisideda prie klimato kaitos mažinimo.

Lietuviai sparčiai domisi ir kaip patiems tapti elektros energijos gamintojams ir įdarbinti saulės energiją. Anot APVA atstovų, tai kelia iššūkių ir pačiai agentūrai.

Vienas didžiausių iššūkių yra ženkliai išaugusios darbų apimtys, ypač paskutinio paraiškų kvietimo metu. Tikinama, kad tokį susidomėjimą prognozuoti buvo sunku.

Paskelbus tęstinį kvietimą buvo tikėtasi, kad pateikiamų paraiškų srautai bus tolygesni, tačiau didžioji jų dalis jau atėjo per pirmąsias savaites.

„Dar vienas svarbus momentas – daugiau nei pusė visų gaunamų paraiškų ir mokėjimo prašymų yra netiksliai arba neteisingai užpildyti – tenka grąžinti ir padėti tikslinti, koreguoti. Kai kuriuos tenka tikslinti ir po kelis kartus. Stengdamiesi kiekvienam norinčiam suteikti galimybę gauti paramą, šiandien susiduriame su vėlavimais.

Apgailestaujame ir atsiprašome, kad pastaruosius kelis mėnesius nepavyksta sutilpti į terminus ir vėluojame vykdyti savo įsipareigojimus daliai pareiškėjų (preliminariais skaičiavimais išmokos vėluoja 30 proc. pareiškėjų)“ – minima komentare. Žadama, kad iki rugsėjo pabaigos visi vėlavimai bus panaikinti.

Taip pat pabrėžiama, kad susidariusią situaciją stengiamasi spręsti operatyviai – į pagalbą kviečiami net kitų skyrių ir kitų institucijų darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.