SUV tipo kėbulą turinčių modelių dalis rinkoje stabiliai auga. Kas lemia jų populiarumą?

Trumpinys SUV anglų kalboje šifruojasi taip: „sports utility vehicle“. Lietuviškai – tiesiog miesto visureigis. Pavadinimas gal kiek ir klaidinantis – visureigis važiuoja visur, o SUV visgi gali būti varomas tik priekiniais ratais. Tačiau išgirdus šį pavadinimą dauguma mūsų supranta apie ką eina kalba.

„Toyota Rav4“.<br>Krish Parmar/Unsplash nuotr.
„Toyota Rav4“.<br>Krish Parmar/Unsplash nuotr.
Dalis žmonių miesto visureigį renkasi ne tik dėl praktinių jo savybių, bet ir dėl prestižo.<br>Jonas Junk/Unsplash nuotr.
Dalis žmonių miesto visureigį renkasi ne tik dėl praktinių jo savybių, bet ir dėl prestižo.<br>Jonas Junk/Unsplash nuotr.
SUV automobiliai taip pat žinomi dėl savo talpos ir daugiafunkcionalumo.<br>Swansway Motor Group/Unsplash nuotr.
SUV automobiliai taip pat žinomi dėl savo talpos ir daugiafunkcionalumo.<br>Swansway Motor Group/Unsplash nuotr.
„Volkswagen Tiguan“.<br>Swansway Motor Group/Unsplash nuotr.
„Volkswagen Tiguan“.<br>Swansway Motor Group/Unsplash nuotr.
„Škoda Kodiaq“.<br>Gamintojo nuotr.
„Škoda Kodiaq“.<br>Gamintojo nuotr.
„Nissan Qashqai“.<br>J.Paplaičio nuotr.
„Nissan Qashqai“.<br>J.Paplaičio nuotr.
„Volvo XC60“.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Volvo XC60“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 11, 2023, 10:30 AM

Pastaraisiais metais Lietuvoje ir visoje Europoje galima pastebėti aiškų šį kėbulo tipą turinčių modelių populiarumo augimą. SUV automobilių pardavimų kiekiai bėgant metams stabiliai didėja. O kad tuo įsitikintume jau nebereikalinga ir statistika. Užtenka pasižiūrėti pro langą į aplink mus esančius automobilius.

Rinkos ekspertų ir paprastų vairuotojų tarpe pastoviai vyksta nenuilstančios diskusijos apie tai, kodėl šis kėbulo tipas toks populiarus. Vieni sako, kad jis praktiškesnis, kiti – kad tai įvaizdžio dalis, treti, kad tai tiesiog „mados reikalas“.

Šiame straipsnyje Autoplius.lt analizuoja – kokios yra vis didėjančio SUV tipo automobilių populiarumo priežastys.

Saugumas

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl vis daugiau lietuvių renkasi SUV modelius yra saugumas. Visų pirma, tokie automobiliai suprojektuoti taip, kad būtų gerokai aukštesni už mums įprastus sedanus ar hečbekus.

O tai suteikia vairuotojui geresnį matomumą į visas puses, kas leidžia atidžiau stebėti aplink vykstantį eismą. Tai itin aktualu jauniems ir nepatyrusiems vairuotojams, tačiau komforto suteikia visiems be išimties.

Taip pat SUV modeliai yra saugesni avarijos atveju. Miesto visureigio susidūrimo su hečbeku metu, pastarasis palįs po SUV, taip padidindamas keleivių sužalojimo tikimybę.

Na ir, žinoma, dauguma apynaujų ir naujų SUV transporto priemonių yra aprūpintos pažangiausiomis saugumo sistemomis, tokiomis kaip automatinis stabdymas, juostų palaikymo sistema, nuovargio atpažinimo sistema ir kt.

Talpa

SUV automobiliai taip pat žinomi dėl savo talpos ir daugiafunkcionalumo. Jie siūlo erdvias keleivinių zonas, didelį bagažinės tūrį ir patogias sėdynių išdėstymo galimybes.

Didieji SUV modeliai taip pat siūlo ir septynių sėdimų vietų galimybę. Šie veiksniai dažnai tampa lemiamu faktoriumi renkantis sekantį šeimos automobilį.

Aukšta prošvaisa ir geresnis pravažumas

SUV automobiliai turi aukštą prošvaisą, kuri gali pasitarnauti tiek mieste, tiek užmiestyje. Mieste aukštas automobilis leis įveikti dideles balas patvinusiose gatvėse ar pusnis intensyvaus snygio metu.

O vakare, jei didžioji dalis parkavimo aikštelės vietų užimtos – leis nesudėtingai „užlipti“ ant borto ir automobilį pastatyti ten.

Užmiestyje aukšta prošvaisa ne tik suteikia pasitikėjimo važiuojant žvyrkeliu, tačiau ir vasaros sezono metu leidžia pasiekti sunkiai privažiuojamus ežerus ar miško tankmėje esančius kempingus.

Patogus įlipimas

Dar vienas svarbus SUV modelių privalumas, kurio dažnai neįvertina jaunesnio amžiaus žmonės – patogus įlipimas. Dėl pakeltos važiuoklės ir aukštai esančių sėdynių, vairuotojas bei keleiviai turi galimybę gerokai patogiau įlipti ir išlipti iš automobilio.

Norint išlipti iš lengvojo automobilio tenka įsikibti ir lipti aukštyn. Tuo tarpu lipant iš SUV modelių – lipama žemyn. Tai taip pat aktualu ir mažamečius į specialiasias kėdes sodinantiems tėvams.

Prestižas

Dalis žmonių miesto visureigį renkasi ne tik dėl praktinių jo savybių, bet ir dėl prestižo. Didelis ir aukštas kėbulas, aukšta sėdėsena bei naujų technologijų gausa leidžia vairuotojui pasijusti prabangiai.

Daliai vairuotojų labai svarbu, kad transporto priemonė ne tik atitiktų poreikius, tačiau ir atspindėtų jų gyvenimo būdą bei stilių.

Gamintojai tai puikiai supranta, todėl kai kurių markių atstovai siūlo įsigyti prabangius, individualiai surinktus ir ypač daug kainuojančius miesto visureigius, atitinkančius net pačių išrankiausių pirkėjų lūkesčius.

Aukšta likutinė vertė

SUV tipo modeliai išlaiko vertę geriau nei sedanai ar hečbekai. Ir tai yra natūralu. Šiuo metu tai yra automobiliai turintys didelę paklausą. O kai rinkoje vyrauja didelė paklausa – aukšta lieka ir kaina.

Tai vienas iš teigiamų aspektų pirkėjams, kurie mėgsta skaičiuoti savo finansus ir pirkdami transporto priemonę jau galvoja apie laiką, kuomet teks ją parduoti. Tai galioja tiek naujiems, tiek naudotiems miesto visureigiams.

Naudotas modelis taip greit nenuvertės, o perkant naują modelį lizingo būdu, pardavėjas pasiūlys didesnę likutinę vertę nei perkant, pavyzdžiui, hečbeką.

Kaip niekada platus pasirinkimas

Šiuo metu rinkoje esantis platus miesto visureigių pasirinkimas yra gan natūralus, kai rinkoje tokia aukšta šį kėbulo tipą turinčių modelių paklausa.

Tiek naudotų automobilių skelbimuose, tiek naujų automobilių salonuose galima rasti įvairiausių SUV modelių. Nuo mažų, varomų priekiniais ratais ir kainuojančių vos keliolika tūkstančių iki prabangių, milžiniškų SUV, kainuojančių ne vieną šimtą tūkstančių.

Rinka gali išpildyti kiekvieno pirkėjo poreikį. Tik svarbu suvokti savo biudžetą.

Populiariausi Lietuvoje SUV modeliai

Lietuvoje yra daug skirtingų SUV automobilių. Tačiau keletas modelių išsiskiria savo populiarumu ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Šie automobiliai dažnai tampa nugalėtojais lietuvių širdyse dėl savo gero kokybės ir kainos santykio bei kitų privalumų. Vieni populiariausių Lietuvoje SUV tipo modeliai yra šie:

„Toyota RAV4“ mėgstamas viruotojų dėl savo patikimumo, komfortiškos važiuoklės ir laiko patikrintos, kokybiškos hibridinė pavaros.

Volkswagen Tiguan  – vidutinio dydžio SUV, turintis stilingą dizainą ir aukštos kokybės interjerą. Jis siūlo į vairuotoją orientuotą važiavimo patirtį ir daug saugumo funkcijų.

„Škoda Kodiaq“ yra didžiausias šio gamintojo parduodamas SUV su erdviu keleivių skyriumi ir gausybe komforto funkcijų. Modelis turi puikų kainos ir kokybės santykį rinkoje bei yra tinkamas pasirinkimas šeimoms, turinčioms septynviečio automobilio poreikį.

Nissan Qashqai – nedidelis miesto SUV turintis taupių variklių gamą ir nedidelę kainą rinkoje. Jis yra puikus pasirinkimas miesto gyventojams, ieškantiems patikimo automobilio.

„Volvo XC60“ – komfortiškas, prabangus ir itn saugus modelis, galintis pasigirti nors ir ne pačiais ekonomiškiausiais, tačiau ilgaamžiais varikliais. „XC60“ iš visų aukščiau išvardintų modelių taip pat turi ir daugiausiai kliūčių galinčią įveikti visų varomų ratų sistemą.

SUV kėbulą turinčių automobilių populiarumo augimas Lietuvoje bei visame pasaulyje nėra tik „mados reikalas“, kaip teigia dalis vairuotojų. Šie modeliai siūlo daug privalumų, įskaitant didesnį saugumą, talpą, pravažumą, komfortą ir net prabangą.

Be to, daugybė pasirinkimo galimybių leidžia kiekvienam rasti automobilį, atitinkantį individualius poreikius.

Ši tendencija turėtų tęstis ir ateityje, nes SUV modelių privalumai bei pritaikymo galimybės dar labiau patrauks vartotojus į šį segmentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.