V. Sinkevičius: EK pradėjo tyrimą dėl Kinijos galimai taikomų subsidijų elektromobiliams

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius pranešė, kad Europos Komisija (EK) trečiadienį oficialiai pradėjo tyrimą, kurio tikslas – nustatyti, ar Kinijoje gaminamų elektromobilių kaina yra dirbtinai mažinama gamybos subsidijų pagalba ir kaip tai gali paveikti Europos Sąjungos (ES) rinką.

EK pradėjo tyrimą dėl Kinijos galimai taikomų subsidijų elektromobiliams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
EK pradėjo tyrimą dėl Kinijos galimai taikomų subsidijų elektromobiliams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
V.Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Žygimantas Šilobritas

Oct 5, 2023, 10:09 AM, atnaujinta Oct 12, 2023, 11:50 AM

Pasak jo, tyrimo metu išsiaiškinus, kad subsidijos yra taikomos, taip pat bus įvertinta, ar reiktų įvesti specialius muitus kiniškiems elektromobiliams.

„Vakar EK oficialiai pradėjo tyrimą dėl galimai Kinijos taikomų subsidijų elektriniams automobiliams su baterijomis. Jo tikslas yra nustatyti, ar Kinija taiko neteisėtas subsidijas elektromobilių gamybos grandinėje, taip nesąžiningai siekdami paveikti mūsų rinką.

O nustačius tokių subsidijų faktą, išaiškinti ar subsidijos yra rimta grėsmė ES automobilių gamintojams ir įvertinti, ar reiktų įvesti specialius muitus, kurie panaikintų nesąžiningų subsidijų poveikį“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė V. Sinkevičius.

„Vertinant galimą muitų taikymą, bus atsižvelgta į galimą poveikį ne tik gamintojams, bet ir importuotojams, bendrai ES rinkai“, – pridūrė jis.

Kaip paaiškinama EK svetainėje, šis tyrimas turi baigtis per 13 mėn. Laikinieji muitai kiniškiems elektromobiliams gali būti pradėti taikyti praėjus 9 mėn. po tyrimo pradžios, o galutinės antisubsidinės priemonės turi būti pritaikytos iki 4 mėn. po laikinųjų apribojimų įvedimo.

Nusprendus, kad elektrinių automobilių su baterijomis gamyboje yra taikoma nesąžininga praktika, EK gali nustatyti Kinijos automobilių gamintojams 10 proc. didesnius tarifus. Kaip teigia EK pirmininkė Ursula von der Leyen, ES yra pasiruošus ryžtingai reaguoti į tokius rinkos iškraipymus.

„Jeigu rasime įrodymų, kad ES automobilių gamintojų pastangoms trukdo rinkos iškraipymai ir nesąžininga konkurencija, imsimės ryžtingų veiksmų. Mes tai darysime laikydamiesi visų savo ES ir tarptautinių įsipareigojimų, nes Europa laikosi taisyklių tiek savo teritorijoje, tiek visame pasaulyje“, – teigė U. von der Leyen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.