Džiaugsmas dėl įsigyto automobilio buvo aptemdytas „Regitroje“: išgirsta naujiena tiesiog pribloškė

Iš Prancūzijos parvarytą automobilį nusipirkęs vilnietis suskubo jį užregistruoti, tačiau „Regitros“ atsakymas privertė kilstelėti antakius: „Jūsų automobilis negali būti registruojamas“. Kodėl, paaiškinti nesiteikta, tik pareikalauta papildomai susimokėti pinigų. Vilnietis įsitikinęs, kad „Regitra“ tiesiog sumąstė pasipinigauti.

Iš Prancūzijos parvarytą automobilį nusipirkęs vilnietis suskubo ją užregistruoti, tačiau „Regitros“ atsakymas privertė kilstelėti antakius.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Iš Prancūzijos parvarytą automobilį nusipirkęs vilnietis suskubo ją užregistruoti, tačiau „Regitros“ atsakymas privertė kilstelėti antakius.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Iš Prancūzijos parvarytą automobilį nusipirkęs vilnietis suskubo ją užregistruoti, tačiau „Regitros“ atsakymas privertė kilstelėti antakius.<br>Asociatyvi T.Bauro nuotr.
Iš Prancūzijos parvarytą automobilį nusipirkęs vilnietis suskubo ją užregistruoti, tačiau „Regitros“ atsakymas privertė kilstelėti antakius.<br>Asociatyvi T.Bauro nuotr.
Iš Prancūzijos parvarytą automobilį nusipirkęs vilnietis suskubo ją užregistruoti, tačiau „Regitros“ atsakymas privertė kilstelėti antakius.<br>Asociatyvi D.Umbraso nuotr.
Iš Prancūzijos parvarytą automobilį nusipirkęs vilnietis suskubo ją užregistruoti, tačiau „Regitros“ atsakymas privertė kilstelėti antakius.<br>Asociatyvi D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 3:30 PM

Įtaria norą pasipinigauti

Vilniuje gyvenantis Andrius (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – red. past.) iš vienos lietuviškos įmonės nusprendė nusipirkti automobilį, parvarytą iš Prancūzijos aukciono. Sumokėjo beveik 15 tūkst. eurų, rodos, sandoris ėjosi kaip sviestu patepta.

Tačiau džiaugsmą dėl naujo pirkinio Andriui aptemdė vizitas „Regitroje“. Nuvykęs užregistruoti automobilio ir už registraciją susimokėjęs vilnietis gavo netikėtą atsakymą: „Jūsų automobilis negali būti registruojamas“.

Kodėl, niekas nepaaiškino. Andrius žinojo, kad su automobiliu tikrai viskas gerai, jis nėra vogtas – buvo visą informaciją kruopščiai išnagrinėjęs internete.

Kad patikrintų, kokios priežastys neleidžia registruoti automobilio, „Regitra“ Andriaus paprašė susimokėti dar 17 eurų, o po to liepė tiesiog laukti.

„Paklausiau, kiek laiko reikės laukti, sakė: gal savaitę, gal dvi, gal mėnesį, o gal ir išvis nesulauksite atsakymo. Galvoju, kaip tai nesulauksiu, o kaip dėl pinigų?“ – portalui lrytas.lt pasakojo vilnietis.

Po pusantros savaitės Andrius visgi sulaukė išganingo „Regitros“ laiško, kad su automobiliu jau viskas gerai ir registracija buvo sėkminga. Tačiau kas buvo automobiliui prieš pusantros savaitės, neaišku iki šiol.

„Nesuprantu, ar čia „Regitra“ bando pasipinigauti, pasiimdami tuos 17 eurų? Prašė susimokėti pinigus, kad jie patikrintų, kas su automobiliu ne taip. Jei nesusimoki pinigų, jie net netikrina, net neieško, kodėl mašinos negalima registruoti. Galvoju, kad čia pasipinigavimas“, – svarstė pašnekovas.

Įkliuvo ne vienas

Tokių kaip Andrius – ne vienas. Jis pats žino dar bent tris identiškus atvejus. Visų jų automobiliai buvo parvaryti iš užsienio, Europos.

„Vienas pažįstamas iš Panevėžio irgi negalėjo užregistruoti automobilio. Sumokėjęs 17 eurų, po kelių dienų irgi gavo atsakymą, kad jau viskas gerai. Apie dar du atvejus man papasakojo įmonė, iš kurios ir pirkau automobilį. Įmonei tokia situacija nutinka ne pirmą sykį, sakė, kad taip buvo ir savininko broliui“, – aiškino jis.

Vilnietis džiaugėsi, kad bent jau pakliuvo pas sąžiningus pardavėjus, kurie buvo labai supratingi, paaiškino situaciją ir leido net atlikti automobilio grąžinimą ar keitimą, jei registracija nepavyks.

„Gerai, kad pardavėjas sąžiningas. Jei jis būtų nesąžiningas, aš prarasčiau daugiau nei 15 tūkst. eurų. Bet juk yra visokių pardavėjų, jie tik džiaugtųsi tuo, kad kažkas pervedė pinigus, o mašina naudotis negali. Jei nesąžiningi asmenys sužinos, kad taip yra, pradės tuo naudotis“, – įsitikinęs Andrius.

Andrius pridūrė, kad pačios automobilius pardavusios įmonės tokioje situacijoje bejėgės. „Regitra“ joms iš anksto neleidžia patikrinti, ar automobilį bus galima registruoti, todėl nekokia naujiena sužinoma tik jau po pardavimo.

„Tai yra nesąmonė. Kodėl našta perkeliama ant pirkėjų? Pardavėjai sakė, kad prieš parduodami mašiną jie norėtų pasitikrinti, ar viskas tvarkoje, bet „Regitra“ iš anksto neleidžia patikrinti, ar tą mašiną registruos, ar ne. O pirkėjui yra šokas. Kažkas turi keistis, taip neturi būti“, – piktinosi gyventojas.

Bijo, kad automobilis vogtas

Automobiliais ir jų detalėmis Alytuje prekiaujančios įmonės „Autolinta“ direktorius Laimutis Kislius patvirtino, kad „Regitra“ neregistruoja beveik visų automobilių, pirktų užsienio aukcionuose, ypač parvarytų iš Prancūzijos, Belgijos, Olandijos.

„Mes varome automobilius tik iš Prancūzijos. Jų neregistruoja, nors su jais viskas gerai. Anksčiau „Regitra“ registruodavo iš karto, o dabar turi susimokėti 17 eurų, palaukti porą savaičių, tik tada įvyksta registracija. Taip vysta jau apie pusmetį“, – kalbėjo L.Kislius.

Kas blogai su šiais automobiliais, mįslė visiems. Dar didesnė mįslė, kodėl sumokėjus mokestį ir palaukus porą savaičių viskas jau tampa gerai.

„Kalbėjau su vienu „Regitros“ atstovu, jis pats šypsosi ir sako, kad taip tiesiog renka pinigus. Jei kas būtų blogai su automobiliais, aukcione mums jų net neparduotų. Mes juk neperkame automobilių iš kokio turgaus ar kur. „Regitra“ puikiai žino, kad su automobiliais viskas gerai, bet vis tiek renka mokestį. Jei su automobiliu kas nors blogai, tai galima suprasti iškart: kviečiama policija, viskas konfiskuojama“, – tikino įmonės direktorius.

Dėl tokio „Regitros“ elgesio automobilių pardavėjai patiria ir nuostolių – ne vienas pirkėjas pamanė, kad jam buvo parduotas vogtas automobilis ir pareikalavo tučtuojau grąžinti pinigus.

„Kai kurie klientai išsigąsta ir pabėga, pagalvoja, gal tas automobilis vogtas ar ką. Buvo pora atvejų, kada žmonės atsisakė automobilio, turėjome grąžinti pinigus. Įsivaizduokite, žmogus perveda pinigus, atvažiuoja registruotis, o „Regitra“ sako: šis automobilis neregistruojamas. Dar gerai, jei „Regitros“ darbuotojas protingai paaiškina, kad čia nėra ko bijoti, kad tai tik procedūra“, – šnekėjo L.Kislius.

„Jie taip gudriai padarę, kad mašiną pirmiau turi parduoti ir jie tik tada tikrina. Norėtume galėti patikrinti prieš parduodant, bet dabar taip negalima“, – pridūrė pašnekovas.

Atsakė, ką tikrina „Regitra“

„Regitros“ atstovas spaudai Lukas Vosylius portalui išsamesnės situacijos analizės nepateikė, tik paaiškino, kokie duomenys tikrinami perkant iš užsienio parvarytą automobilį.

„Nagrinėdama pareiškėjų prašymus įregistruoti transporto priemonę, „Regitra“, be kitų Motorinių transporto priemonių ir jų priekabų registravimo taisyklėse nustatytų procedūrų, tikrina pareiškėjų tapatybę, nagrinėja pateiktus dokumentus, duomenis, informaciją, atlieka transporto priemonės tapatumo nustatymo procedūras, tikrina, ar transporto priemonė, jos variklis, numerio ženklai, kuriais transporto priemonė yra paženklinta, pareiškėjas ir jo teikiami dokumentai nėra ieškomi policijos“, – kalbėjo L.Vosylius.

Be to, tikrinama, ar yra pateikti transporto priemonės registravimui būtini duomenys, ar atliktas registruojamos transporto priemonės patvirtinimas ir privalomoji techninė apžiūra, ar netaikomi apribojimai transporto priemonei dalyvauti viešajame eisme, ją valdyti, naudoti, ar transporto priemonė yra apdrausta transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu, ar apskaičiuotas ir sumokėtas motorinių transporto priemonių registracijos mokestis, ar suteiktas ir galiojantis transporto priemonės savininko deklaravimo kodas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.