Naftos kainos po pastarojo šuolio kiek sumenko

Nafta antradienį kiek atpigo, kai ankstesnėje sesijoje kainos buvo pašokusios daugiau nei 4 proc., prekybininkams laikantis atsargumo ir sekant ženklus, kurie galėtų liudyti tiekimo trikdžius, toliau verdant Izraelio ir teroristinės grupuotės „Hamas“ susirėmimams, praneša agentūra „Reuters“.

Nafta antradienį kiek atpigo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nafta antradienį kiek atpigo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 11:33 AM

Kaip teigiama, tiek „Brent“, tiek „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina sumažėjo 56 centais, ar 0,6 proc., atitinkamai iki 87,59 ir 85,82 JAV dolerio už barelį. Pirmadienį abiejų šių rūšių nafta buvo pabrangusi daugiau kaip 3,5 JAV dolerio, susirėmimams pakursčius nuogąstavimus, kad konfliktas gali išplisti už Gazos ribų į naftos turtingą regioną. Šeštadienio rytą „Hamas“ prieš Izraelį pradėjo bene didžiausią puolimą per kelis dešimtmečius, į kurį Izraelis reagavo surengdamas oro antskrydžius Gazos Ruože.

„Po savaitgalio atakų Izraelyje rinkose vis dar esama daug neapibrėžtumo“, – antradienį pareiškė ING analitikai ir pridūrė, kad naftos rinkose kainos šiuo metu nustatomos taikant rizikos priemoką.

„Jei pranešimai apie Irano dalyvavimą pasitvirtins, tai dar labiau paskatins kainų augimą, kadangi tikėtumėmės, kad JAV sugriežtins Iranui taikomas su nafta susijusias sankcijas“, – tvirtino analitikai.

Nors Izraelis pagamina nedaug žaliavinės naftos, rinkos nerimauja, kad jei konfliktas paaštrės, Artimuosiuose Rytuose gali nukentėti tiekimas. Taip pat galimas likusiems metams numatomo deficito pablogėjimas.

Anot šaltinių, dėl konflikto buvo uždarytas Izraelio Aškelono uostas ir tenykštis naftos terminalas.

Pirmadienį Baltųjų rūmų atstovas pareiškė, kad Iranas yra susijęs, nors JAV neturi jokių žvalgybinių duomenų ar įrodymų, liudijančių Irano tiesioginį dalyvavimą pastarosiose atakose. „Jei JAV aptiks įrodymų, kurie parodys tiesiogines Irano sąsajas, neatidėliotinas Irano naftos eksporto apribojimas taps realybe“, – nurodė CBA analitikas Vivekas Dharas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.