JAV autopramonės darbuotojų profsąjunga pasiekė preliminarų susitarimą su „Ford“

JAV automobilių pramonės darbuotojus vienijanti profsąjunga vėlyvą trečiadienį pasiekė preliminarų susitarimą su „Ford“ – tai yra proveržis streike prieš tris didžiuosius transporto priemonių gamintojus, kuris tęsiasi jau daugiau kaip 40 dienų.

JAV autopramonės darbuotojų profsąjunga pasiekė preliminarų susitarimą su „Ford“.<br>Getty Images via AFP/Scanpix nuotr.
JAV autopramonės darbuotojų profsąjunga pasiekė preliminarų susitarimą su „Ford“.<br>Getty Images via AFP/Scanpix nuotr.
JAV autopramonės darbuotojų profsąjunga pasiekė preliminarų susitarimą su „Ford“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV autopramonės darbuotojų profsąjunga pasiekė preliminarų susitarimą su „Ford“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Linkevičiūtė

Oct 26, 2023, 10:22 AM

Kaip pranešė profsąjunga „United Automobile Workers“ (UAW), šis susitarimas, kuriam per balsavimą dar turės pritarti paprasti darbuotojai, numato 25 proc. padidinti atlyginimus žmonėms, gaunantiems valandinį darbo užmokestį. Be to, į susitarimą įtrauktos permainos, susijusios su pragyvenimo išlaidomis, vadinamųjų atlyginimų „pakopų“ eliminavimas ir teisė streikuoti dėl sprendimų uždaryti gamyklas.

„Ford“ patvirtino žinią apie susitarimą.

JAV prezidentas Joe Bidenas kalbėjo apie „istorinį“ sprendimą ir pasveikino UAW ir „Ford“.

J. Bidenas rugsėjį prisijungė prie streikuojančių UAW narių ir tapo pirmuoju JAV prezidentu, sudalyvavusiu kokiame nors streike. Valstybės vadovas tada išreiškė paramą UAW raginimui sudaryti „rekordines“ sutartis, atsižvelgiant į rekordinį autopramonės gaunamą pelną.

Preliminariame susitarime minimas atlyginimų prieaugis yra mažesnis, lyginant su 40 proc. padidinimu, kurio užsimojo siekti UAW vadovas Shawnas Fainas, kai rugsėjo 15 dieną jo vadovaujama profsąjunga inicijavo streiką, kuris pirmą kartą vienu metu paveikė tris kompanijas, dar vadinamas „didžiuoju trejetu“ – „General Motors“ (GM), „Ford“ ir „Stellantis“. Nepaisant to, „Ford“ pradžioje siūlė kelti atlyginimus tik 9 proc.

Nors streike iš pradžių dalyvavo apie 12 700 darbuotojų ir buvo nusitaikyta į tris gamyklas, vėlesnėmis savaitėmis geresnio susitarimo siekianti UAW ėmėsi laipsniškai didinti akcijų mastą. Prieš paskelbiant žinią apie susitarimą su „Ford“ į streiką buvo įsitraukę daugiau kaip 45 000 darbuotojų. UAW Jungtinėse Valstijose iš viso vienija apie 146 tūkst. žmonių, dirbančių automobilių pramonėje.

Pastarosiomis dienomis UAW eskalavo streiką kompanijose GM ir „Stellantis“. Buvo paveiktos svarbios gamyklos Mičigane ir Teksase, kuriose gaminami vieni pelningiausių šių įmonių automobilių.

Tiek GM, tiek „Stellantis“ šiuo metu siūlo pakelti atlyginimus 23 proc. S. Fainas argumentuoja, kad kompanijos turi pateikti geresnius siūlymus, nes profsąjungos yra padariusios nuolaidų, kai prieš daugiau kaip dešimtmetį buvo inicijuotos reorganizacijos.

Sudarius preliminarų susitarimą, profsąjungos kai kuriais atvejais streiką nutraukia tik tada, kai sutartį ratifikuoja nariai. Tačiau UAW nurodė, kad, siekiant padidinti spaudimą GM ir „Stellantis“, „Ford“ darbuotojai grįš į darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.