Seimui bus pasiūlyta nustatyti baudas už savavališkai užimtą privačią automobilio parkavimo vietą

Seimo narys konservatorius Vilius Semeška ketvirtadienį ketina pateikti parlamentui Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, siūlančias nuo įspėjimo ir 500 eurų bauda bausti tuos, kurie savavališkai užima privačią automobilio parkavimo vietą.

Seimui bus pasiūlyta nustatyti baudas už savavališkai užimtą privačią automobilio parkavimo vietą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimui bus pasiūlyta nustatyti baudas už savavališkai užimtą privačią automobilio parkavimo vietą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimui bus pasiūlyta nustatyti baudas už savavališkai užimtą privačią automobilio parkavimo vietą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimui bus pasiūlyta nustatyti baudas už savavališkai užimtą privačią automobilio parkavimo vietą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jadvyga Bieliavska

Oct 26, 2023, 8:47 AM

Politikas Eltai sakė, kad kodekso pataisą parengė reaguodamas į gyventojų ir bendrijų skundus, nes vis daugiau žmonių įsigyja privačias požemines arba antžemines parkingo vietas, tačiau jos kartais būna neteisėtai užimtos.

„Norime apsaugoti tokių parkavimo vietų savininkus, kad jie galėtų apginti savo turtą nuo tų, kurie be sutikimo atvažiuoja ir pastato į tą vietą savo automobilį“, – sako V. Semeška.

Pagal jo parengtą Administracinių nusižengimų kodekso pataisų projektą, „savavališkas nuosavybės teise valdomos transporto priemonės stovėjimo vietos užėmimas arba naudojimas“ užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 100 iki 300 eurų arba priverstinį transporto priemonės nuvežimą.

Toks administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtrauktų baudą nuo trijų 300 iki 500 eurų.

V. Semeška norėtų, kad naujas reguliavimas įsigaliotų jau nuo kitų metų.

Seimo Teisės departamento nuomone, siūlymas numatyti administracinę atsakomybę už savavališką privačios automobilio parkavimo vietos užėmimą turėtų apimti ne tik nuosavybės teise, bet ir nuomos ar panaudos pagrindais valdomas automobilių stovėjimo vietas.

Seimo teisininkai siūlo numatyti, kad „administracinę atsakomybę užtrauktų savavališkas nuosavybės teise, nuomos, panaudos ar kitais teisėtais pagrindais valdomos transporto priemonės stovėjimo vietos ar žemės sklypo, kuriame ši stovėjimo vieta įrengta, užėmimas ir naudojimas“.

Savo išvadoje Seimo Teisės departamentas taip pat pažymi, kad gyventojai, valdantys žemės sklypus nuosavybės, nuomos ar kitu pagrindu ten įrengtose automobilių stovėjimo vietose gali statyti ne tik fizines kliūtis, bet ir įrengti kelio ženklą Nr. 531 „Rezervuota stovėjimo vieta“, šio ženklo pastatymą suderinant su atsakingomis institucijomis.

Tokiu atveju, pastačius automobilį be leidimo šio kelio ženklo zonoje, kiltų administracinė atsakomybė už sustojimą ir stovėjimą vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles draudžiama sustoti ir stovėti.

Todėl, anot Seimo teisininkų, svarstytina, kad nekils teisės normų kolizija, kadangi šiomis normomis vienu metu būtų reguliuojami iš esmės tie patys visuomeniniai santykiai.

Dėl Administracinių nusižengimų kodekso pataisų, siūlančių numatyti administracinę atsakomybę už savavališkai užimtą privačią automobilio parkavimo vietą, Seimo teisininkai siūlo gauti Vyriausybės išvadą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.