Įspūdingas pirkinys: sunku suvokti, kiek aukcione paklojo už legendinį „Ferrari“ modelį

Pirmadienį Niujorke už 51,7 mln. JAV dolerių parduotas 1962 m. sportinis automobilis „Ferrari 250 GTO“ tapo antra brangiausia kada nors aukcione parduota mašina, pranešė „Sotheby‘s“.

1962 m. sportinis automobilis „Ferrari 250 GTO“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
1962 m. sportinis automobilis „Ferrari 250 GTO“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viljama Sudikienė

Nov 14, 2023, 11:18 AM

Ryškiai raudonas atviras dvivietis automobilis pastaruosius 38 metus priklausė amerikiečių kolekcininkui, jo kainą aukcione lenkia tik „Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe“, 2022 m. parduotas už 135 mln. eurų, pranešė aukcionų namai. Pagal šiandienos kursą jo kaina būtų 144 mln. JAV dolerių.

„Ferrari 250 GTO“ buvo parduotas pirmadienio vakarą po kelių minučių trukusių siūlymų aukciono salėje, bet už mažesnę kainą nei tikėjosi aukcionų namų prabangių automobilių dukterinė įmonė „RM Sotheby's“ – ji tikėjosi 60 mln. JAV dolerių.

„Sotheby's“ nepranešė, kas laimėjo varžytuves.

Šis 1962 m. sukurtas legendinis „Scuderia“ keturių litrų variklio, išvystančio 390 arklio galių, sportinis automobilis užėmė antrąją vietą 1000 km ištvermės lenktynėse Vokietijos Niurburgringo trasoje, taip pat legendinėse 24 valandų Le Mano lenktynėse, iš kurių komanda turėjo pasitraukti dėl variklio gedimo, pranešė „RM Sotheby's“. Po kelerių metų varžybų žemyninėje Italijos dalyje ir Sicilijoje automobilis buvo parduotas ir septintojo dešimtmečio pabaigoje eksportuotas į JAV. Restauruotas ir modifikuotas „Ferrari 250 GTO“ kelis kartus pakeitė savininkus amerikiečius, 1985 m. tapo Ohajo „atsidavusio kolekcininko“ nuosavybe, šis pirmadienį jį ir pardavė.

Pasak „Sotheby's“, šis „stulbinantis GTO siūlo kitam savo prižiūrėtojui malonumą toliau keliauti ir dalyvauti vintažinių mašinų lenktynėse arba didžiuosiuose elegancijos ir markių konkursuose visame pasaulyje“.

„Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe“, 2022 m. parduotas už 135 mln. eurų, buvo vienas iš dviejų tokių sportinių automobilių. Jis buvo parduotas per slaptą aukcioną Vokietijos gamintojo muziejuje Štutgarte ir buvo brangiausias kada nors pasaulyje aukcione ar privačiai parduotas automobilis, naujienų agentūrai AFP sakė „RM Sotheby's“atstovas.

Šią savaitę Niujorko aukcionų namai „Sotheby's“ ir „Christie's“ baigia meno kūrinių išpardavimų rudens sezoną, sunkūs laikai nepaveikė šio segmento, pardavimai siekia šimtus milijonų dolerių. Pasak „Sotheby's“, nepaisant tarptautinės įtampos konteksto rinką skatina Kinija ir Azija.

„Kad ir kas nutiktų finansų rinkose, tokio kalibro automobilis yra tik kartą per gyvenimą pasitaikantis kolekcinis daiktas“, – prieš pardavimą naujienų agentūrai AFP sakė Michaelas Caimano iš „RM Sotheby's“, palyginęs „Ferrari“ su meno kūriniu, kurį „galima paliesti, pajausti ir išgirsti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.