Pusmečiui pratęsiamas pasibaigusių vairuotojų medicininių pažymų galiojimas

Nuo 2024 m. birželio 1 d. vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus susietas su vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininės pažymos galiojimu. „Regitros“ duomenimis, pokytis aktualus kas penktam Lietuvos vairuotojui.

Pusmečiui pratęsiamas pasibaigusių vairuotojų medicininių pažymų galiojimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pusmečiui pratęsiamas pasibaigusių vairuotojų medicininių pažymų galiojimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pusmečiui pratęsiamas pasibaigusių vairuotojų medicininių pažymų galiojimas.<br>Jan Baborak/Unsplash nuotr.
Pusmečiui pratęsiamas pasibaigusių vairuotojų medicininių pažymų galiojimas.<br>Jan Baborak/Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Martyna Pikelytė

Nov 17, 2023, 10:19 AM, atnaujinta Nov 17, 2023, 10:50 AM

Nors praėjusiais metais Seimo priimtas sprendimas turėjo įsigalioti jau sausio 1 d., dėl didelio kiekio galiojančių sveikatos pažymų neturinčių vairuotojų, nutarta numatyti pereinamąjį laikotarpį iki gegužės 31 d., kurio metu vairuotojai turės galimybę pasitikrinti sveikatą.

„Vairuotojams reikia pasitikrinti, ar turi galiojantį sveikatos pažymėjimą. Jeigu jis negalioja, kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad gautų sveikatos patikrinimą ir pažymėjimas atsirastų“, – penktadienį žurnalistams komentavo sveikatos apsaugos viceministrė dr. Danguolė Jankauskienė.

„Yra du būdai, kaip galima gauti pažymėjimą. Paprasčiausias – kreiptis į savo šeimos gydytoją ir tuomet gydytojas patikrina žmogaus sveikatą. Kitas būdas – kreiptis į privačią pirminės sveikatos priežiūros įstaigą“, – pridūrė ji, pabrėždama, kad dėl didelio gydytojų užimtumo norint pasitikrinti sveikatą nereikia delsti.

„Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas teigia, kad medicininės pažymos galiojimą datą galima pasitikrinti „Regitros“ elektroninių paslaugų svetainėje.

„Elektroninių paslaugų portale mūsų vairuotojai jau ir anksčiau galėjo rasti šią informaciją, tačiau mūsų klientų patogumui atlikome visus reikiamus pakeitimus, kad vieno mygtuko paspaudimu vairuotojas galėtų gauti sau aktualią informaciją tam skirdamas vos kelias minutes“, – dėstė jis.

Galiojimas pratęsiamas dėl didelio kiekio sveikatos nepasitikrinusių vairuotojų

V.Dominauskas patikino, kad šiuo metu yra 263 tūkst. vairuotojų, kurių medicininių pažymų galiojimo laikas yra pasibaigęs.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) viceministrės D. Jankauskienės teigimu, sveikatos įstaigų darbuotojai negalėtų per kelis mėnesius patikrinti sveikatos tokiam skaičiui pacientų.

„Beveik 300 tūkst. vairuotojų važinėja su negaliojančiomis sveikatos pažymomis. Jeigu jie kreiptųsi į gydymo įstaigas vienu metu per vieną ar du mėnesius, tai šeimos gydytojai tiesiog nepajėgtų paimti tokio srauto“, – komentavo ji.

Keičiasi ir patikrų periodiškumas

SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Jokimaitė pabrėžė, kad nuo lapkričio 20 d. keisis vairuotojų sveikatos tikrinimo periodiškumas.

„Iki 65 metų, anksčiau buvo iki 55 metų, amžiaus vairuotojams reikės tikrintis kas 10 metų, nuo 66 metų iki 79 metų – kas 5 metus, o nuo 80 metų amžiaus vairuotojams reikės tikrintis kas 2 metus“, – teigė ji.

Toks sprendimas priimtas po to, kai vyresnio amžiaus vairuotojai dėl diskriminacijos kreipėsi į Lygių galimybių kontrolierių. Nors pažeidimas nepripažintas, SAM buvo rekomenduota įsivertinti dabar galiojantį periodiškum

ELTA primena, kad praėjusių metų rudenį Seimas nusprendė vairuotojo pažymėjimo galiojimą susieti su medicininės pažymos galiojimo trukme. Vairuotojams, nepasitikrinusiems sveikatos nustatytu periodiškumu, vairuotojų pažymėjimų galiojimas bus sustabdytas.

Šis pokytis turės įtakos kas penktam Lietuvos vairuotojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.