Pakelti automobilio valytuvai ir rašteliai – daugiabučio gyventojų kasdienybė: nesuvokia, už ką

Senuose Kauno gyvenamuosiuose rajonuose nuolat stinga vietų automobiliams. Su šia problema susiduria ir Dainavos gyventojai. Jei transporto priemones jie palieka ne prie savo namo, o gretimame kieme, rytais randa keistus įspėjamuosius ženklus.

Daugiabučio kieme automobilius paliekantys kitų namų gyventojai rytais randa pakeltus jų mašinų valytuvus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiabučio kieme automobilius paliekantys kitų namų gyventojai rytais randa pakeltus jų mašinų valytuvus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiabučio kieme automobilius paliekantys kitų namų gyventojai rytais randa pakeltus jų mašinų valytuvus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiabučio kieme automobilius paliekantys kitų namų gyventojai rytais randa pakeltus jų mašinų valytuvus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 7:11 PM

Dainavos gyvenamajame rajone įsikūrę kauniečiai neretai susiduria su problemomis, kai vakare grįžę namo savo kieme neranda vietos, kur palikti automobilį, nes jas užima kaimyninių namų gyventojai.

Kartais nepatenkinti žmonės savaip bando kovoti dėl to, kad kaimynai mašinas statytų tik prie savo namų.

Kaunietis Dovydas Vaitiekūnas pasakojo, kad taip pat ne visada randa vietos prie savo namo, todėl automobilį palieka prie gretimo – Partizanų gatvės 38E numeriu pažymėto devynaukščio.

„Situacija nepiktnaudžiaujame, bet vieną ar du kartus per mėnesį, kai vietos prie savo namo nerandame, automobilį pastatome prie kaimyninio namo. Ryte randame pakeltus valytuvus, atspausdintus raštelius, įspėjančius nestatyti automobilio ne savo teritorijoje. Rašteliai visada būna anonimiški, tad sunku suvokti, kokie tų žmonių motyvai, nežinome pagrįstų argumentų, kodėl negalime taip elgtis“, – pasakojo vyras.

Kaunietis įsitikinęs, kad būtų kur kas protingiau, jei nepatenkinti žmonės paliktų raštelį su savo kontaktais, tada problemą būtų galima aptarti akis į akį.

Kitas kaunietis Aurimas Čepkauskas pasakojo, kad kartais taip pat savo automobilį palieka prie Partizanų gatvės 38E daugiabučio.

„Mano automobiliui nieko nenutinka, bet matau, kad rytais keturių ar penkių valytuvai būna pakelti“, – pasakojo vyras.

Partizanų gatvės 38E namo gyventoja Raminta Kazlauskienė sakė, kad su kaimynais dar 2020 metais nusprendė, jog aplink daugiabutį reikia suformuoti sklypą ir prie įvažiavimo į kiemą įrengti pakeliamąjį užtvarą ar pastatyti ženklus, kad tai privati valda. Tačiau procedūros užtruko.

„Name gyvena keli garbaus amžiaus žmonės. Jie stebi, kas vyksta kieme, žino, kokie kiekvieno gyventojo automobiliai. Greičiausiai jie ir kilnoja valytuvus. Vyresni žmonės elgiasi savaip. Jaunesni, jei būtų kuo nepatenkinti, tikrai netylėtų“, – tikino kaunietė.

R.Kazlauskienė pasakojo, kad kelių gretimų namų gyventojai kiemus užsitvėrė ir juose įsikūrę butų nuomininkai į kiemus jau negali patekti, todėl automobilius ir pradėjo statyti neužtvertame 38E namo kieme.

„Mūsų daugiabučio sklypą vis tiek planuojame suformuoti ir kiemą užtverti. Tada problemų bus mažiau“, – vylėsi R.Kazlauskienė.

Įspėjo – paprotinė teisė negalioja

„Prie daugiabučių, jei jų gyventojai nėra suformavę sklypo ir kiemo užtvėrę, automobilius gali palikti visi norintys.

Net jei ir akivaizdžiai matyti, kad aikštelė skirta konkretaus daugiabučio gyventojams, ja gali naudotis ir gretimų namų gyventojai, nes tai yra valstybinė žemė ir vieša erdvė.

Paprotinė teisė, neva gyventojai nuo seno automobilius stato tik prie savo namų, negalioja.

Išeitis viena – tartis taikiai arba formuoti daugiabučių sklypus ir įrengti užtvarus“, – teigė teisininkas Arnoldas Eidintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.