Klaipėdos meras skambins prekybos centrų savininkams: pastarieji jau žino, ką jam atsakys

Klaipėdos savivaldybės administracijai kol kas nepavyksta įtikinti Klaipėdoje esančių prekybos centrų, kad jie vakarais ir naktimis leistų nemokamai statyti automobilius aplinkinių namų gyventojams. Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus sako, jog asmeniškai ims telefoną ir skambins prekybos tinklų savininkams. Prekybos centrai atkerta, kad jie neprivalo spręsti miesto problemų. „Merui mieste įsijungti į visus klausimus neįmanoma, tačiau, matyt, teks. Aš tą darysiu asmeniškai, kalbinsiu savininkus“, – trečiadienį sakė A. Vaitkus, kuris siekia ambicingo tikslo Klaipėdoje parkavimo vietų skaičių padidinti 10 tūkstančių.

Klaipėdos savivaldybės administracijai kol kas nepavyksta įtikinti Klaipėdoje esančių prekybos centrų, kad jie vakarais ir naktimis leistų nemokamai statyti automobilius aplinkinių namų gyventojams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Klaipėdos savivaldybės administracijai kol kas nepavyksta įtikinti Klaipėdoje esančių prekybos centrų, kad jie vakarais ir naktimis leistų nemokamai statyti automobilius aplinkinių namų gyventojams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Klaipėdos savivaldybės administracijai kol kas nepavyksta įtikinti Klaipėdoje esančių prekybos centrų, kad jie vakarais ir naktimis leistų nemokamai statyti automobilius aplinkinių namų gyventojams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos savivaldybės administracijai kol kas nepavyksta įtikinti Klaipėdoje esančių prekybos centrų, kad jie vakarais ir naktimis leistų nemokamai statyti automobilius aplinkinių namų gyventojams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Edgaras Valeckas

2023-12-25 16:54, atnaujinta 2023-12-25 16:58

Meras teigė, kad teko ta tema kalbėtis Vilniuje, kur tokia sistema, kai prekybos centrai savo aikštelėse leidžia statyti gyventojams automobilius, jau veikia.

„Tiesiog trūksta sąlyčio su pačiais savininkais. Tokia sistema gali veikti ir Klaipėdoje“, – įsitikinęs V. Vaitkus.

Tačiau „Norfos“ savininkas Dainius Dundulis „Vakarų ekspresui“ teigė, kad negirdėjo apie tai, kad Vilniuje prekybos centrai leistų gyventojams nemokamai statyti automobilius nuosavose aikštelėse.

„Visur galima statyti, tačiau reikia susimokėti. Vilniuje daugumoje vietų miestas renka rinkliavą už parkavimą. Tam tikrose zonose po 2,5 euro už valandą, pas mus aikštelėje valanda kainuoja 1 eurą“, – sako D. Dundulis.

Anot jo, ir Klaipėdoje gyventojai gali statyti automobilius, pavyzdžiui, prie „Norfos“ Statybininkų prospekte, tačiau turi susimokėti.

D. Dundulis akcentuoja, kad ne prekybos centrai yra kalti, jog prie daugiabučių trūksta parkavimo vietų.

„Miestas pirmiausia turi padaryti viską, kas priklauso nuo jų pačių. Turi spręsti apleistų automobilių („lavonų„) problemą, kurie užima daug vietų. Ypač tokie automobiliai aiškiai matosi, kai iškrenta sniegas“, – turi pasiūlymą D. Dundulis.

Taip pat jis primena tos pačios Statybininkų pr. „Norfos“ istoriją.

„Miestas mus įpareigojo sutvarkyti sankryžą, kuri kainavo daugiau nei pats prekybos centras. Gal geriau reikėjo įpareigoti įrengti papildomų parkavimo vietų?“ – klausia D. Dundulis.

Pirkėjai svarbiau

„Į mus kreipėsi Seimo narė (Ligita Girskienė. – Autor. past.) dėl susitikimo. Nežinau, ar ten turėjo būti ir Savivaldybės atstovų, mes jai atsakėme“, – anksčiau sakė Darius Ryliškis, „Norfos“ atstovas spaudai.

Jis pakartojo poziciją, kad prekybos centras rūpinasi tuo, kad pirkėjai galėtų patogiai privažiuoti prie prekybos vietos. Ir sako nematantys jokių galimybių ar sprendimų, kad, pavyzdžiui, „Norfos“ automobilių aikštelėje savo automobilius galėtų statyti aplinkinių Gedminų g. namų gyventojai.

Tokiu atveju nebūtų galimybės užtikrinti, kad jie laiku išvažiuotų, kad būtų galima prižiūrėti aikštelę, žiemą valyti sniegą.

„Prie daugumos mūsų prekybos centrų tokių problemų nekyla. Mes į tai investuojame milijonus, tai turėtų daryti ir miestas. Savo susitarimus mes vykdome“, – sako D. Ryliškis.

„Pagal sutartį „Norfos„ aikštelėje yra skirtos 7 vietos Gedminų gatvės gyventojų automobiliams ir gyventojai jomis naudojasi, mes į tuos procesus nesikišame. Leidimus paskirstė namų bendrijų pirmininkai“, – sako D. Ryliškis.

Valymo darbai

„Suprantame, kad prie parduotuvių esančiose aikštelėse kartais automobilius parkuoja ir aplinkinių namų gyventojai, jau turime patirties panašiose situacijose. Vis dėlto šios vietos pirmiausiai yra skirtos klientams. Norime sudaryti sąlygas kuo patogiau apsipirkti, dėl to aikštelėse esame apriboję automobilių stovėjimo laiką iki 1,5 valandos“, – situaciją komentuoja „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Anot jos, nakties metu aikštelėse yra vykdomi valymo darbai, todėl pastatyti automobiliai sukeltų keblumų kokybiškai šią funkciją atlikti, tai ypač yra sudėtinga žiemą, kuomet aikštelėje yra valomas sniegas.

„Visgi, vykdydami plėtrą šalyje, visada stengiamės atsižvelgti ir prisidėti prie infrastruktūros gerinimo, atnaujinimo bei vietos bendruomenės interesų. Pavyzdžiui, atidarant parduotuvę Klaipėdoje, Statybininkų pr., ir prisidedant prie vietos bendruomenės gerovės, greta parduotuvės įrengėme naują, apie 45 vietų, automobilių stovėjimo aikštelę, kuri buvo perleista Klaipėdos miesto savivaldybei. Aikštelėje automobilių stovėjimo laikas nėra ribojamas“, – teigia „Lidl“ atstovė.

Tačiau Savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas Valdas Švedas anksčiau „Vakarų ekspresui“ sakė, kad už šios aikštelės įrengimą 190 000 eurų sumokėjo Savivaldybė iš biudžeto. Papildoma aikštelė prekybos centro veiklai nebuvo reikalinga, todėl ir buvo sutarta, kad „Lidl“ ją įrengs, o miestas apmokės išlaidas.

„Tokias aikšteles, skirtas gyventojų naudojimui, esame įrengę ir prie kitų savo parduotuvių Klaipėdoje – prie Liepojos g. esančios parduotuvės esame įrengę 51 vietos automobilių parkavimo aikštelę, kuri skirta miesto gyventojų poreikiams, prie Taikos pr. esančios parduotuvės įrengtos 37 viešo automobilių parkavimo vietos, o prie Tilžės g. esančios parduotuvės – net 78 vietų aikštelė miesto poreikiams“, – teigia L. Skersytė.

Taikos pr. esančios „Lidl“ parduotuvės aikštelėje jau yra įrengta parkavimo kontrolės sistema ir papildomos valandos yra apmokestinamos. Tokią pat sistemą planuoja įsirengti ir greta esantis „Grandus“ prekybos centras.

A. Vaitkus sakė, kad kalbėjo su Klaipėdos „Akropolio“ vadovu, kuris patikino, kad aikštelės apmokestinti neplanuoja.

D. Dundulis sako, kad jei sulauks Klaipėdos mero skambučio, tikisi, kad vyks abipusis pokalbis, bus išgirsta ir verslo pozicija. Tačiau jis įsitikinęs, kad pirmiausia miestas turi išnaudoti visas savo turimas galimybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.