Naujametė valdžios dovanėlė kauniečiams ir miesto svečiams: kone dvigubai brangsta automobilių parkavimas

Kaune nuo Naujųjų kone dvigubai brangsta mokestis už automobilių statymą. Tikimasi, kad dėl to sumažės mašinų Kauno centre, kur aikštelės ir kiemai kai kuriomis valandomis, pasak valdininkų, užstatomi taip, kad sukuria spūstis. Kalbinti kauniečiai netiki, kad jas suvaldyti padės didesni mokesčiai.

Nuo Naųjųjų Kaune didės rinkliava už automobilių statymą.<br>Stop kadras.
Nuo Naųjųjų Kaune didės rinkliava už automobilių statymą.<br>Stop kadras.
Nuo Naųjųjų Kaune didės rinkliava už automobilių statymą.<br>Stop kadras.
Nuo Naųjųjų Kaune didės rinkliava už automobilių statymą.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 9:00 AM

Išsikvieti pavežėją – sulauki Kalėdų senelio. Taip, dalindamas džiaugsmą kitiems, didžiąsias metų šventes pasitiko senelio padėjėjas Darius. Žmonės, sako, visaip reagavo: džiaugėsi, juokėsi, kartu fotografavosi, būta ir abejingų, bet tokių vienas kitas.

Kitaip nei Kalėdų senelio padėjėjui, Kauno valdžiai kauniečių nuotaikos nerūpi. Prieš didžiąsias metų šventes nusprendė didinti rinkliavą už statomus automobilius.

„Nuo sausio 1 d. keisis parkavimo kainos. Žalioje ir mėlynoje zonoje kainos nebuvo peržiūrimos jau 10 metų. O raudonoje ir geltonoje 6,5 metų, tai manome, jog atėjo laikas peržiūrėti kainas.

Kainos kis taip: žalioje zonoje nuo 30 centų iki 50 centų, mėlynoje – nuo 60 centų iki 1 euro, raudonoje – nuo 1,20 euro iki 2 eurų ir geltonoje bei oranžinėje po 2,5 euro už valandą“, – kainų pokyčius vardija Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Iš rajono į Kauno centre esančią gydymo įstaigą atvažiavęs Kęstutis stebisi: „Tai, kad ir taip tie mokesčiai dideli, dar jeigu didins, tai čia jau tada pėščiom vaikščioti tada. Mokesčius kelia, o patogumų nelabai.“

Kiti kalbinti kauniečiai taip pat nesupranta, kodėl reikėjo didinti rinkliavą.

„Neigiamai vertinu, be abejo, ir taip mokam, manau, kad brangiai. Dabar pasižiūrėjau, pusę valandos – euras“, – sako kaunietė.

Tikimasi, kad didesnė rinkliava bent kiek atbaidys vairuotojus ir centre sumažės spūsčių.

„Užimtumas yra labai didelis, tai yra, daugiau nei 80 procentų, kai kuriais laikais būna netgi virš 95 procentų, tai tikrai matome, kad automobilių kiekis centrinėje miesto dalyje yra tikrai didelis. Tikslas? Mažinti automobilių kiekį centre ir skatinti kitomis transporto priemonėmis judėti centro link“, – tikina M.Matusevičius.

Kalbintas vairuotojas tokį požiūrį vertina skeptiškai: „Nesumažins, bus tas pats. Žiūrėkite, degalų kainos padidėjo, ar mašinų sumažėjo? Tik padaugėjo.“

Kiti valdininkams pataria ne rinkliavas didinti, o atidžiau planuoti.

„Savivaldybė pati daug išduoda daug leidimų keistį plotų paskirtį, kad ir šioje Putvinskio gatvėje didelį namą pastatė ir taip nėra vietos kur parkuotis, o ten parkavimo labai nedaug vietų“, – pasakoja vyras.

Vairuotojas pataria būti atidiems, nes nuo Naujųjų keisis ir dviejų gatvių zonos. Iki šiol geltonoje zonoje buvusi Gedimino gatvės dalis ties Kauno ligoninės Traumų skyriumi taps raudonąja zona, o Kanto gatvės ruožas iš raudonos zonos pateks į geltonąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.