Galimas pokytis, sukėlęs nerimą: vairuotojų pažymėjimo susiejimą su sveikatos pažyma vertina dvejopai

Daug nerimo ir klausimų vairuotojams sukėlė įstatymas, pagal kurį nuo 2024-jų sausio pirmosios vairuotojo pažymėjimas turėjo būti susietas su sveikatos pažyma. Apie 250 tūkstančių vairuotojų, neturinčių galiojančios vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininės pažymos, tai yra jų vairuotojo pažymėjimai būtų paskelbti negaliojančiais ir jie negalėtų dalyvauti viešajame eisme. Seimas skubos tvarka ėmėsi iniciatyvos nukelti šio įstatymo galiojimą.

Galimas pokytis, sukėlęs nerimą: vairuotojų pažymėjimo susiejimą su sveikatos pažyma vertina dvejopai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Galimas pokytis, sukėlęs nerimą: vairuotojų pažymėjimo susiejimą su sveikatos pažyma vertina dvejopai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Galimas pokytis, sukėlęs nerimą: vairuotojų pažymėjimo susiejimą su sveikatos pažyma vertina dvejopai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Galimas pokytis, sukėlęs nerimą: vairuotojų pažymėjimo susiejimą su sveikatos pažyma vertina dvejopai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valdas Juozas Vilūnas

2024-01-01 19:24

Į devintą dešimtį įkopęs ir daugiau nei šešiasdešimt metų vairuojantis vilnietis Algimantas Brazaitis neseniai pasitikrino sveikatą. Gydytojai ir toliau jam leido vairuoti. Algimantas prie automobilio vairo sėda kone kasdien, tačiau paskutiniu metu jo kelionės retesnės.

„Atvirai šnekant, dabar mažiau vairuoju, mažiau reikalų turiu, todėl ir mažiau vairuoju. Vengiu vairuoti naktį, aišku, iš bėdos važiuoju ir sutemus, tačiau, jeigu galiu atvažiuoti anksčiau, tai važiuoju anksčiau, tai dėl savo atsargumo“, – pasakoja A.Brazaitis.

Garbaus amžiaus vairuotojams sunkiau vairuoti blogomis oro sąlygomis, švintant ar temstant, dažnam susiaurėja regos laukas, tačiau šie sveikatos sutrikimai pagydomi.

„Yra amžiaus pakitimai, nuo kurių nei vienas iš mūsų nepabėgsime, yra tam tikros ligos, tačiau diagnozavus, ją galima pagydyti ir žmogus gali vairuoti“, – sako gydytojas oftamologas Ramūnas Riauka.

Pagyvenę vairuotojai niekuo nesiskiria nuo savo jaunesnių kolegų. Pranešimų, kad avariją sukėlė garbaus amžiaus vairuotojas, sutrikus jo sveikatai – labai mažai. Nepaisant to, daugeliui vairuotojų sveikatos patikra kažkodėl sukelia nerimą ir stresą.

„Visiems pacientams sakau, būdamas 18 metų aš greičiau bėgiojau nei dabar. Jeigu žmogus turi 20–30 metų vairavimo stažą, ir jeigu jo regėjimas nėra kaip jaunuolio, bet matymo diapazonas atitinka leistinas normas, jis tikrai gali drąsiai vairuoti automobilį, nėra jokių problemų, dėl ko jis bijotų tikrintis akis“, – vairuotojus ramina R.Riauka.

Vairavimo mokytojas Kastytis Povilaitis pastebi, kad vyresnio amžiaus mokiniai nori ne tik gerai pasirengti vairavimo egzaminams, bet išmokti gerai vairuoti.

„Ne visada pagal gimimo metus arba įrašą pase galima spręsti kaip žmogus jaučiasi ir koks jo tikrasis biologinis amžius. Kartais ateina jaunesni žmonės, kurie yra mažiau linkę į vairavimą ir neturi kitokių gerų savybių, kokių turi vyresni žmonės ir kurie gali puikiai orientuotis“, – teigia K.Povilaitis.

Vairuotojui Algimantui išduota medicininė pažyma galioja dvejus metus, nes sveikatos apsaugos ministro įsakymu lapkritį pakeistas vairuotojų sveikatos patikrų periodiškumas.

„Tikrintis sveikatą reikės rečiau, nes anksčiau medicininė pažyma galiojo 10 metų vairuotojams iki 55 metų amžiaus kategorijos. Sveikatos ministerijos patvirtintu sprendimu, ši kategorija ilgėja iki 65 metų.

O vairuotojai nuo 66-erių iki 79-erių – kartą per penkerius metus, o vyresniems nei 80-imt – kas dvejus metus, anksčiau buvo kasmet“, – pokyčius vardija „Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas.

Vairuotojai, kurių sveikatos pažyma jau baigė galioti, iš naujo pasitikrinti sveikatą galės iki 2025 m. sausio 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.