Atskleidė, kokius automobilius ir už kiek lietuviai pernai pirko aktyviausiai: visi duomenys vienoje vietoje

Permainingi, keliantys nerimą, o kartais ir šokiruojantys – tokie pasauliui buvo 2023 metai. Į NATO gretas įstojo mūsų kaimynės, Kinijos prezidentas užsitikrino trečią kadenciją, karūnuotas naujasis Didžiosios Britanijos karalius, rytuose prasidėjo dar vienas tarptautinis konfliktas, o Lietuvoje įvyko vienas iš svarbiausių pasaulyje, NATO viršūnių susitikimas. Tai – vos keletas iš daugybės netikėtų posūkių parėjusiais metais. Tačiau panašu, kad transporto rinkai šie pasaulio vingiai – nė motais. Skaičiuose matosi ne tik stabilizacija, bet ir augimas.

Automobilių rinka ne tik stabilizavosi, bet ir auga. Kokiu tempu vyksta augimas? Kas laukia ateityje?<br>M.Patašiaus nuotr.
Automobilių rinka ne tik stabilizavosi, bet ir auga. Kokiu tempu vyksta augimas? Kas laukia ateityje?<br>M.Patašiaus nuotr.
Automobilių turgus, automobiliai, žiema, karantinas, verslas<br>M.Patašiaus nuotr.
Automobilių turgus, automobiliai, žiema, karantinas, verslas<br>M.Patašiaus nuotr.
Automobilių turgus, automobiliai, žiema, karantinas, verslas<br>M.Patašiaus nuotr.
Automobilių turgus, automobiliai, žiema, karantinas, verslas<br>M.Patašiaus nuotr.
2019 m. „Toyota RAV4 Hybrid“.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
2019 m. „Toyota RAV4 Hybrid“.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Automobilių turgus, automobiliai, žiema, karantinas, verslas<br>M.Patašiaus nuotr.
Automobilių turgus, automobiliai, žiema, karantinas, verslas<br>M.Patašiaus nuotr.
„Inbank“ duomenimis, lyginant 2022 ir 2023 metus vidutinė finansuojama suma automobiliui įsigyti augo 15 proc.<br>Unsplash nuotr.
„Inbank“ duomenimis, lyginant 2022 ir 2023 metus vidutinė finansuojama suma automobiliui įsigyti augo 15 proc.<br>Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 21, 2024, 5:22 PM

Autoplius.lt duomenimis mūsų šalyje per visus 2023 metus įvyko 310 tūkst. lengvųjų automobilių pardavimo sandorių. Nors, lyginant su priešpandeminiu laikotarpiu, sandorių skaičius vis dar yra sumažėjęs, pasirašyta 12,6 tūkst., arba 4 proc. daugiau sutarčių nei per visus 2022 metus. Tai rodo santūrų, tačiau stabilų rinkos atsigavimą.

Į priešpandeminį lygį dar negrįžę sandorių kiekiai nesutrukdė augti bendrai rinkos apyvartai. Pernai ji buvo rekordiškai didelė ir siekė 3,14 mlrd. eur. Šiemet – dar labiau ūgtelėjo. Bendra naudotų ir naujų transporto priemonių apyvarta 2023 metų pabaigoje mūsų šalyje siekia 3,68 mlrd. eur. Tai – 17 proc. metinis prieaugis ir dar vienas finansinis rinkos rekordas.

Vidutinė naudoto automobilio kaina per metus ūgtelėjo 400 eur. ir dabar siekia 9,4 tūkst. Tai – aukščiausia iki šiol fiksuota naudotos transporto priemonės kaina. Naujo automobilio vidutinė kaina kilo – 10 proc., arba 3,3 tūkst. eur. ir dabar siekia 39,1 tūkst.

Kainos ūgtelėjo didžiojoje dalyje automobilių amžiaus grupių. Automobilių iki 1 metų amžiaus vidutinė kaina per metus kilo 10 proc. ir dabar siekia 43,8 tūkst. eurų. Įdomu tai, kad automobilių iki 1 metų amžiaus vidutinė kaina mūsų rinkoje yra net didesnė nei visiškai naujų transporto priemonių segmente.

12 proc., arba 1,3 tūkst. eurų vidutinė kaina kilo 6 – 10 metų amžiaus sulaukusių transporto priemonių grupėje. 11 – 15 ir 16 – 20 metų amžiaus sulaukusių automobilių vidutinė kaina kilo atitinkamai 9 bei 6 proc.

Nors bendras sandorių kiekis Lietuvos transporto rinkoje vis dar nėra grįžęs į priešpandeminį lygį, lyginant su 2022 metais, pernai augo beveik visų amžiaus grupių pardavimai. Daugiausiai, 20 proc. pasirašytų sutarčių kiekis augo automobilių iki 1 metų amžiaus segmente. Šiam augimui įtakos labiausiai turėjo po pandemijos itin atsigavęs automobilių importas.

Mažiausias, tačiau taip pat augimas pastebėtas vyriausių, 16 – 20 ir 21 metų amžiaus automobilių segmente. Vyriausių transporto priemonių sandorių 2023 metais įvyko 5 proc. daugiau nei per 2022 metus, 16 – 20 metų amžiaus – 4 proc. daugiau.

Į mūsų šalį įvežamų automobilių statistika ir toliau išlieka pozityvi. Nuo 2018 metų kasmet fiksuojamos vis naujesnės į Lietuvą atkeliaujančios transporto priemonės. Pernai į tėvynę importuojamų automobilių vidutinis amžius siekė 10 metų ir 8 mėnesius. Tai – mažiausias amžius, fiksuotas iki šiol.

2022 metais iš visų į šalį importuotų automobilių, dyzeliai sudarė 73,5 porc. 2023 metais jų dalis pastebimai mažesnė – 66 proc. Stipriai, net 63 proc. Ūgtelėjo įvežamų hibridų dalis. Bėgant metams pirkėjai pradėjo suprasti hibridines jėgaines turinčių transporto priemonių naudą. Dabar jų dalis siekia 8,9 proc. visų importuotų automobilių.

Daugiausiai, net 229 proc. augo grynųjų elektromobilių importas. Tiesa, nors statistika skamba itin gerai, įvežtų modelių kiekis nesiekia net keturženklio skaičiaus. Per 2022 metus į Lietuvą įvežti 190 elektromobilių, per 2023 – 625 vnt.

Naujų automobilių pirkėjų kuro rūšies pasirinkimas leidžia suprasti, kad šiai vairuotojų daliai ekologija rūpi dar labiau nei naudotų transporto priemonių savininkams. Dyzeliniai modeliai čia sudaro mažą, vos 18,4 proc. siekiančią dalį.

Hibridiniai automobiliai – patraukliausias pasirinkimas naujų automobilių pirkėjams. Net 41,4 proc. 2023 metais parduotų naujų automobilių buvo paprastieji, arba įkraunami hibridai.

Elektra varomas transportas, kaip jau tampa įprasta, ir toliau augina savo dalį. Lyginant su 2022 metais, pernai buvo parduota 66 proc. daugiau naujų elektromobilių. Dabar jie sudaro 9,6 proc. visų per metus parduotų modelių. Tai gali atrodyti, kaip nemaža dalis, tačiau iki ES vidurkio, siekiančio 21,6 proc. – kelias dar ilgas.

Populiariausių naujų automobilių lentelė per 3 mėnesius stipriai nepasikeitė. Ketvirtąjį 2023 metų ketvirtį pirmas 3 vietas užima tie patys automobiliai, kaip ir trečiąjį. Pirmoje ir antroje vietoje – „Toyota“. Lyderiaujantis modelis – „Corolla“. Per paskutinį 2023 metų ketvirtį parduoti 411 vnt. Antroje vietoje „RAV4“ su 402 parduotais automobiliais. Bronza atiteko „Škoda Octavia“. 310 per 3 mėnesius parduotų automobilių ir išlaikyta trečioji vieta.

Šį ketvirtį „Top 10“ naujų modelių lyderis yra akivaizdus. Net 5 iš 10 vietų lentelėje priklauso būtent „Toyota“ markės automobiliams. Žemiška kaina, ilgaamžiškumas ir hibrido pasirinkimas pirkėjams vis dar išlieka itin svarbūs kriterijai.

Naujų elektromobilių pirkėjų mėgstamiausias pasirinkimas paskutinį 2023 metų ketvirtį taip pat nepasikeitė. Didžioji dalis vairuotojų rinkosi „Volkswagen ID.4“. Per paskutinius 3 mėnesius parduoti 76 automobiliai. Tai – 29 vnt. daugiau nei III 2023 metų ketvirtį.

Autoplius.lt finansinio partnerio „Inbank“ duomenimis, lyginant 2022 ir 2023 metus vidutinė finansuojama suma automobiliui įsigyti augo 15 proc. Žvelgiant į 2023 metus pastebėjome net keleriopai išaugusį susidomėjimą paskolomis naudotam automobiliui įsigyti.

Skirtingai nei 2022-ais metais, kai automobilio finansavimą rinkosi gaunantys žemesnes pajamas, 2023-iais automobilio lizingu labiausiai domėjosi uždirbantys vidutines pajamas. Šis klientų segmentas rinkosi ir didesnę vidutinę finansuojamą sumą ilgesniam išsimokėjimo laikotarpiui.

2023 metais lyčių pasiskirstimas išliko panašus kaip ir 2022-aisiais: tarp pasinaudojusių automobilių lizingo paslaugomis moterys sudarė 36 proc., o vyrai atitinkamai 64 proc.

Na, o bendras Lietuvos automobilių parko amžiaus vidurkis ir vėl padidėjo. Šį kartą dar 2 mėnesiais. Dabar mūsų šalies keliais važinėja vidutiniškai 16 m. ir 9 mėn. Amžiaus sulaukusios transporto priemonės.

Metams persiverčiant į 2024, prognozuojamas pardavimų augimas. Naujų transporto priemonių gamybos terminams grįžus į priešpandeminį lygį, ima augti ir jų paklausa. Tai gali lemti šio sektoriaus pardavimų įsibėgėjimą. O atsižvelgiant į praėjusių kelių metų pirkėjų kuro rūšies pasirinkimus, laukiamas elektra varomo transporto pardavimų šuolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.