Kontrolieriai sostinėje nepagavo nė vieno zuikio? Statistikos lentelėse vilnietė įžvelgė įdomybių

Administracinius nusižengimus fiksuojančiame žemėlapyje nerasime nusižengusių keleivių statistikos, nes kontrolieriai neteisingai nurodo pažeidimų adresą.

Kontrolieriai, pildydami protokolus, nenurodo tikslios nusižengimo vietos.<br>D.Umbraso nuotr.
Kontrolieriai, pildydami protokolus, nenurodo tikslios nusižengimo vietos.<br>D.Umbraso nuotr.
Kontrolieriai, pildydami protokolus, nenurodo tikslios nusižengimo vietos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kontrolieriai, pildydami protokolus, nenurodo tikslios nusižengimo vietos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kontrolieriai, pildydami protokolus, nenurodo tikslios nusižengimo vietos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kontrolieriai, pildydami protokolus, nenurodo tikslios nusižengimo vietos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kontrolieriai, pildydami protokolus, nenurodo tikslios nusižengimo vietos.<br>D.Umbraso nuotr.
Kontrolieriai, pildydami protokolus, nenurodo tikslios nusižengimo vietos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 18, 2024, 7:06 PM

Statistikos lenteles ir įvairiausius grafikus mėgstanti nagrinėti vilnietė Olga, atsivertusi Informatikos ir ryšių departamento (IRD) nusikalstamų veikų, administracinių nusižengimų ir eismo įvykių žemėlapį https://maps.ird.lt/map/, labai nustebo: trejus metus Vilniuje – nė vieno be bilieto važiavusio keleivio?

Pasirodo, IRD atstovai apie tai žino, tačiau nieko nemėgina nuveikti, kaltindami įmonės „Susisiekimo paslaugos“ kontrolierius.

Mat jie jau seniai pildydami protokolus zuikiams nurodo ne tikrąją nusižengimo vietą, o trumpai brūkštelėja – „Vilniaus miesto savivaldybė“.

Gauna laiškus iš antstolių

„Anksčiau ne viename straipsnyje internete įmonės „Susisiekimo paslaugos“ darbuotojai gyrėsi per mėnesį surašantys apie 6 tūkstančius protokolų dėl važiavimo be bilieto. Tačiau atsiverskime žemėlapį. Jame administracinių nusižengimų paiešką susiaurinę iki vieno straipsnio sužinosime, kad nuo 2021 metų nepagautas nė vienas zuikis.

Nors mano asmeniniai stebėjimai rodo ką kita, be to, keleivių kontrolės paskirtų baudų nemokantys pažeidėjai teigia gaunantys laiškus iš antstolių. Tai reiškia, kad baudos išieškomos, nuobaudos oficialiai fiksuojamos“, – pasakojo Olga.

Anot jos, iškyla klausimas, kodėl duomenys apie kontrolierių surašytus protokolus neatvaizduojami šiame žemėlapyje?

Informacijos – nuotrupos

Žemėlapį išnagrinėjusi Olga pastebėjo, kad Kaunas, kur keleivius tikrina kita įmonė, pateikia duomenis, kurie vaizduojami net nurodant konkrečią stotelę, kurioje pagautas zuikis.

Tiesa, senesnių Vilniaus duomenų įmanoma aptikti, tačiau jie labai netikslūs.

Tarkim, paieškai pasirinkus 2019 metų kovo–gegužės laikotarpį, pažeidimų įvykdymo taškai nurodyti šalia Baltojo tilto ir Tuskulėnų gatvės kiemų gilumoje, kur miesto transporto stotelių tikrai nėra.

Olga įsitikino, kad yra tik 2017–2021 metų informacijos, bet ji labai netiksli.

Tikslus adresas nebūtinas

IRD direktorė Viktorija Rūkštelė pasakojo, kad interaktyvaus žemėlapio duomenų šaltinis – Administracinių nusižengimų registras (ANR). Pareigūnui įregistravus administracinį nusižengimą ANR, nusižengimo duomenys automatiniu būdu perduodami ir atvaizduojami žemėlapyje.

Tačiau žemėlapyje administracinio nusižengimo padarymo vieta atvaizduojama tik tada, kai tokios vietos adresą nurodo pareigūnas ANR.

V.Rūkštelės žodžiais, jeigu adresas nenurodytas arba neišsamiai nurodytas, vieta žemėlapyje gali būti neatvaizduojama.

Be to, registruodamas administracinį nusižengimą ANR naudotojas privalo įrašyti administracinio nusižengimo padarymo vietą, nurodydamas tik savivaldybės pavadinimą, kiti administracinio nusižengimo padarymo vietovės duomenys (tikslus adresas, koordinatės) nėra privalomi.

Tad visuose Vilniaus registruotuose administraciniuose nusižengimuose už važiavimą be bilieto nusižengimo padarymo vieta nesivarginant nurodoma taip: „Vilniaus miesto savivaldybė“. Todėl šie duomenys žemėlapyje neatsispindi.

Žemėlapis – niekinis

Ar IRD yra prašęs „Susisiekimo paslaugų“ pateikti tikslesnius duomenis, kad juos būtų galima perkelti į žemėlapį?

Anot V.Rūkštelės, tam nėra pagrindo, nes visi administracinių nusižengimų duomenys registruojami nuostatų nustatyta tvarka: „Kadangi registruojant nusižengimą nėra privaloma nurodyti tikslią nusižengimo vietą, prašyti tokios informacijos negalime.“

Ji aiškino, jog anksčiau duomenys žemėlapyje buvo atvaizduojami dėl to, kad iki 2021 metų buvo nustatyta, jog tais atvejais, kai nebuvo nurodomas išsamus administracinio nusižengimo padarymo vietos adresas, programinė įranga priskirdavo miesto gatvės centrinio taško koordinates ir šį tašką atvaizduodavo žemėlapyje.

V.Rūkštelė negalėjo atsakyti į klausimą, kiek kainavo sukurti tokį niekinį žemėlapį, nes 2020 metais įgyvendinant projektą jų buvo sukurtas ne vienas.

Ar reikia sumokėti baudą?

Olga klausė: ar surašius protokolą asmeniui jis gali nemokėti baudos, skųsti ją teisme, nes duomenys apie tokius nusižengimus neskelbiami žemėlapyje?

V.Rūkštelė įsitikinusi, kad pagrindo nemokėti baudos nėra. Mat administracinė teisena vykdoma griežtai vadovaujantis Administracinių nusižengimų kodeksu ir kitais teisės aktais. Visi administraciniai nusižengimai registruojami.

„Administracinių nusižengimų duomenų atvaizdavimas žemėlapyje nėra privalomas, tai yra tik priemonė erdvinei duomenų vizualizacijai ir analizei. Visuomenė turi galimybę vizualiai stebėti ir analizuoti šiuos duomenis ją dominančioje teritorijoje tam tikru metu, stebėti pažeidimų tendencijas“, – tikino V.Rūkštelė.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.
Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.